Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dijete šepa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

frankie 100

09.04.2012. 20:30

Poštovani, moj sinčić od 20 tak mjeseci u roku od dva mjeseca već drugi put šepa na desnu nogu. Prvi put je šepao početkom drugog mjeseca, trajalo je jedno pet dana. Bili kod pedijatrice, ni ona neš posebno nije mogla zaključiti pošto je mali i ne govori. Rekla je da ako u roku 4-5 dana ne prestane šepati, da bumo slikali. Dala mu je ibuprofen i to je bilo to. U roku od tri dana prestao je šepati, tak da nismo natrag u vezi toga išli k njoj. Eto, sad bili kod bake, normalno se igrao, jurio, i najednom opet šepa, bez da je prije toga nešto zaplakao ili pao... Pomozite!!! Da se vratimo sutra pedijatrici ili? Dal je moguće da je opet nešto istegnuo istu nogu!? Ako je, čudno da nije zaplakao.. Što preporučate?
Hvala unaprijed

frankie 100

09.04.2012. 23:59

da.. i zaboravih napisati da smo i pred dva mjeseca (kad je prvi put šepao) i sad isključili tijesne cipelice, narolanu čarapicu, kamenčiće u cipelici, duge nokte... Ukratko, nema nekih takvih smetnji normalnom hodu. Jako se bojim, jer se to ponavlja već drugi put....

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2012. 15:45

Treba isljučiti reaktivnu upalu zgloba (najčešće kuka) do koje dolazi u sklopu ili nakon virusnih infekcija. Zatražite pregled ortopeda - on može ultrazvukom vidjeti da li ima znakova podražaja zglobova. Rendgensko snimanje u ovoj fazi ne preporučam.

frankie 100

04.10.2012. 09:40

Poštovani doktore!
Eto, nakon par mjeseci opet mene s istim problemom. Naime, bila sam u međuvremenu kod pedijatrice, ali moj sin trenutno nije šepao (dok smo bili kod nje), pa se ona čudno napravila i rekla da nek dođemo s njim dok bude šepao, pa za ortopeda nije ni spominjala.... On u prosjeku šepa jednom mjesečno i to šepanje može trajati 15 min, a može i trajati par sati, maximalno je do sad šepao jedan dan!? Pravila kod šepanja nema, nekad šepa na desnu, a nekad na lijevu nogu. Danas recimo, počeo je šepati prije spavanja, na lijevu nogu i to tako da se dok je hodao na lijevu nogu oslanjao isključivo na vanjski dio stopala. Šepao je nekih 15-tak minuta i onda jednostavno prestao... Ne vjerujem da se zeza, jer mi je nekako premali za to, a i ne govori još nešto previše, pa je i to otežavajuća okolnost. Doktore, šta da radim? Da jednostavno odem pedici, i forsiram ortopeda, ili? Jel moguće da maleni simulira (mada nekako mislim da nije još dozrio za takve stvari)? Može li se nakon ovih napisanih simptoma bilo što zaključiti? I , što to znači : podražaji na zglobove?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2012. 11:35

Podražaj zglobova znači da treba vidjeti ultrazvukom ima li znakova upale unutar zgloba - tada se u pravilu može otkriti bistra tekućina unutar zgloba. Obzirom na navedene smetnje treba konzultirati pedijatrijskog reumatologa koji će vjerojatno osim ultrazvuka zatražiti i laboratorijske pretrage. Nije izgledno da je riječ o psihološki uvjetovanim simptomima - tu ste u pravu.

frankie 100

23.10.2012. 14:05

Poštovani;
Eto, mi smo uspjeli zbaviti neke pretrage. Pedijatrica nas je poslala na vađenje krvi i ortopedu. Krvne pretrage su bile kompletna krvna slika uključujući i mišićne enzime i još neke čimbenike koje se provjeravalo radi mišićnih i koštanih bolesti (nalaze sam ostavila kod pedijatrice, a nisam kopirala pa ne bih ni navodila napamet što se sve kontroliralo), ali uglavnom pedijatrica je kao isključila bolesti mišića i kostiju. Kod ortopeda smo bili, i on također nije vidio ništa sporno pri hodu djeteta (napominjem da dijete tad nije šepalo), rekao je samo kad bi postojale bilo kakve bolesti, djete bi šepalo non stop, a ne tu i tamo... Maleni nije u međuvremenu od kad sam Vam pisala uopće šepao. Za ultrazvuk nije niko ništa spominjao, a kad sam ja pitala, rekli su da nema potrebe... Iskreno, sve to me samo djelomično umirilo. Muči me još uvijek to šepanje, a kako ste i Vi konstatirali, nije izgredno da moj malac simulira.... Da ipak isforsiram još neke pretrage ili?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.11.2012. 11:35

Potrebno je obaviti ortopedski pregled (ultrazvuk kukova). Najčešće je riječ o reaktivnoj upali zgloba kuka (povezano s upalama dišnih puteva). Potrebno je mirovanje (koliko je to moguće u ovoj dobi) i ibuprofen u trajanju od barem 7 dana.

frankie 100

28.02.2014. 09:55

Poštovani doktore;
Evo opet mene nakon godine i pol... Moj sin sad ima 3,5 godine, krenuo je u vrtić i često je prehlađen, al u pravilu ne uzimamo antibiotik, jer ga odbija. Unatrag dva tjedna opet je počeo povremeno i jako šepati (nije šepao skoro godinu i pol). Bili smo kod ortopeda na pregledu 20.02. i on je ustanovio slijedeće: u desnom kuku rotacije polovične, bolne; Moglog bi se raditi o simpatičkom sinovitisu kuka-za par dana bi trebao nalaz biti uredan. Nakon pregleda dva dana nije šepao, pa je opet počeo, i natrag smo završili kod ortopeda. 25.02. došli smo i s nalazima krvi CRP: 35,6 mg/L. Se 13mm/3,6 ks. Dijagnoza: Coxalgia dex, napravljen rentgen kukova; Na AP snimci zdjelice učinjenoj pri asimetričnom namještanju tijela pacijenta uz zaštitu gondada prikazane kosti su primjereno oblikovane, uredno razvijene za dob, difuzno uredne mineralizacije. U oba kuka se nalazi pravilan odnos zgl. tijela uz urednu širinu zgl. prostora. Na prikazanom segm. skeleta ne nalazi područja pat. pregradnje. koji bi upućivali na akutne upalne promjene. Preporuča se kroz tjedan dana antibiotik širokog spektra, a potom kontrola u slučaju smetnji. Napomenuo mi je da se nada da kontrole neće trebati, jer slijedeći daljnji nalazi ukljulčuju dosta zračenja. Jučer je malecki popio zadnju dozu sumameda, a i počeo natrag šepati (dva dana opet nije šepao). Doktore, molim Vas, dajte mi svoje mišljenje u vezi ovog našeg slučaja, jer već ludim od straha. Zašto on šepa?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.03.2014. 19:10

Preporučujem pregled pedijatra reumatologa, svakako će trebati kontrolirati i laboratorijske nalaze i napraviti neke nove.

Holy

08.11.2017. 22:21

Pozdrav.
Prosle godine moja kcerka je imala izliv sinijalne tecnosti u lijevom kuku(10 dana posle primanja vakcine MRI). Ove godine u isto doba,pocela je da sepa na lijevu nogu. Bili smo kod pedice,kod ortopeda...UZ kukova-uredan;,rentgen kukova,potkoljenice,skocnog zgloba,stopala-ururedan; nalazi krvi uredni. Davala sam joj sirup Dalsy 3 dana(na svoju ruku) i prestala je da sepa. Posle 7 dana opet sepa. Na insistiranje da mi kaze sta je boli(inace se UOPSTE ne zali na bol),pocela je da govori da je boli stopalo u predjelu prstiju i unutarnji dio stopala. Kada hoda,stedii unutarnji dio i oslanja se na vanjski dio stopala. Mozete li mi pojasniti...ustvari,STA JE NJOJ?Posto,malo sepa,malo nee sepa.
Svi nalazi OK.
Kome da se obratim?
Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.11.2017. 18:45

Problem kojeg opisujete bi primarrno trebao rješavati ortoped. Obzirom na sve do sada učinjeno mišljenja sam da bi trebalo napraviti scintigrafiju kostiju. Kada je riječ o stopalu najčešće je riječ o oštećenju hrskavice u jednom od brojnih malih zglobova. Do oštećenja hrskavice dolazi zbog poremećaja cirkulacije i njezine prehrane (najčešće uslijed nepoznatog razloga).

ena_10

06.08.2020. 14:45

Poštovani doktore,
prije mjesec dana moj 2.godišnji sin je pri skakanju savijo desnu nogu ispod guze, plakao je i od tada šepa na desnu nogu. Šepanje je bilo nestalo jedno kraće vrijeme, ali opet se pojavilo. Obavili smo pregled kod pedijatrice koja nas je uputila na RTG oba koljena i skočna zgloba i vađenje KKS. Ne žali se na bol, niti ga na dodir što boli samo šepa. Možemo li umjesto RTG obaviti UZV ili neku drugu manje štetnu pretragu i utvrditi stanje ili i vi preporučate RTG? Zabrinuta sam zbog štetnosti zračenja. Mislite da je neophodno slikanje oba koljena i skočna zgloga? Ako se već mora zračiti, zašto ne snimiti cijelu nogu?

Hvala na odgovorima.
S poštovanjem,
Ena

ena_10

06.08.2020. 15:25

Samo da napomenem da sam pitala pedijatricu zašto moramo slikati oba koljene i skočna zgloba rekla je radi usporedbe.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.08.2020. 19:00

Možete prvo konzultirati kirurga ili ortopeda pa će on odlučiti treba li učiniti rendgensku pretragu. Alternativa može biti magnetska rezonanca no i ona ima svoja ograničenja ali i prednosti. Naime izvodi se u općoj anesteziji, dobra je za procjene ozljeda mekih tkiva no za ozljede kostiju baš i ne. Današnji rtg aparati imaju vrlo male razine zračenja zahvaljujući jakom pojačanju signala rentgena.