Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dječije gliste


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bafometlivaj

25.07.2022. 13:45

Poštovanje,
Ćerkica od 4godine je imala svako nalo nočni svrab anusa, a nerijetko i po danu. To smo tumačili na razkilute načine jer nam nikad ne bi palo na pamet da mogu biti gliste. Međutim , kada je nekoliko noći mlama ćerka (1,9) to počeka da radi , pregledala sam joj dobro anus i uocila malu bijelu glisticu kako se pomjera. Idmah smo sjutradan uzeli Soltrik i počeki svi u porodici sa terapijom. Mene zanima koliko sada treba da se odrzava higijena i na koji nacin. Pitam to, jer mi generalno ne zelimo da nam djeca budu opsesivno cista niti da im zabrabino prljanje, igranje u pijesku, igranje sa zivotinjama. Otpocetka sno dosta opusteni po tom pitanju i djeca su jako otporna. Ali, da li sada treba nonstop da idem za njima i da ih prskam i čistim nonstop?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.08.2022. 22:35

Jajašca se s područja čmara mogu naći u doljnjem vešu, pidžami i na posteljini. Za vrijeme terapije dobro je svaki dan mijenjati navedeno i prati na visokim temperaturama. Izbjegavajte istresanje veša i posteljine jer jajašca lete po zraku i dospijevaju na pod i okolne predmete. Kuru terapije ponovite za 3 tjedna. Nije bilo potrebno da ukućani piju terapiju ako nemaju smetnji. Ako se ponovno javi svrbež i crvenilo čmara ponovite kuru. Katkada ih se teško riješiti, može pomoći dulje korištenje EPS ulja crnog oraha (obratite se u ljekarnu za savjet). Razumne mjere higijene su sasvim dovoljne ne treba pretjerivati niti ograničavati dijete u običajenim aktivnostima.