Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dojenje,tjemenica i potkovasti bubreg


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mely123

31.08.2020. 11:20

Poštovanje,
moja kcerkica,rodena 09.06,težila je 3365kg i bila je duga 52cm.Iz bolnice je izasla sa 3135 kg,malo je izgubila,vj jer smo bili friški s dojenjem.
Zdrava bebica pri porodu i nakon.

Redovna kontrola 7.7 kod pedijatrice,tad je tezila 4400 kg i bila je duga 53,5cm.

1. U međuvremenu sam ja primjetila da često drži glavu na desnoj strani,rekla sam to pedijatrici.
Ona je rekla da je tako ležala u trbuhu,ali nam je dala da odemo na vježbice.Bebica sad više ne drži glavu samo na desnoj str,nego uredno mjenja položaj pri spavanju,ovisi kako kada.
Nezz dali bi trebalo nastavljat s tim vježbicama ili se to još sve dodatno popravi s vremenom?
Inače ona drži glavicu sama,ali ne cijelo vrijeme i još joj nije sto posto stabilna.Dali je to uredu da još nije stabilna s glavicom?Te malo joj je glavica kao ravnija na toj strani(možda ja pretjerujem,mada mi se tako čini),dali se glavica s vremenom sama od sebe onako lijepo još formira ili to ostane tako ravno???

2. Nezz koliko često je trebam stavljati na trbuh,jer ona bude na trbuhu 5 min i počne plakat,pa ju moram okrenut na leđa.To radimo par puta dnevno(leđa-trbuh).

3. Inače smo morali pod redovno obavit uzv kukića,sve je bilo uredu..Tu su mi ponudili ako želim napravit uzv bubrega(moja volja dali želim ili ne) odlučila sam da nap kad smo već bili tu.Sve je bilo ok,samo je dr rekla da joj je lijevi bubreg potkovastog oblika.Njen komentar je bio-nije patologija,uredno funkcionira.Nemorate brinut!!
Što vi mislite o tome????

4. 06.08 je primila cjepivo,tad sam na svoju volju pitala sestricu da ju izvažemo,imala je 6 kg(s robicom) i duga je bila 59cm.
Zanima me dali ju moram buditi navečer dok spava da jede,jer ona zna nekad spavati od 21:30-06:00.
Nekad sama zaplače oko 4 pa ju nahranim,a nekad je ja pokušavam probudit.Nekad uspijem,a nekad se ona neda.Sinoć sam ju pustila da spava,mada mi se to čini predug period bez hranjenja.Te koliko često(tipa svaka 4 h)ju moram dojit tijekom dana???

5. I dobila je tjemenice,mislimmmm da nije baš onako jako(mada se ja baš nerazumijem u to).
Kako to tretirati? Patronažna mi je rekla da namažem s uljem(nebitno kojim) i onak malo česljam tjeme.Te nakon kupanja isto malo češljat.
Dali to prođe ili je dugotrajno??? Inače redovnu kontrolu imamo opet 10.9,pa ću vidjeti kako će izgledati do tada.

Ispričavam se na jakooo dugome pitanju,ali eto nakupilo mi se toga pa sam se odlučila Vama obratiti.

Unaprijed se zahvaljujem
Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.09.2020. 11:40

Nastavite s vježbicama, iako će položaj glavice biti ispravljen i spontano. Zatražite da Vam pokažu vježbe za podsticanje motorike. Zaležanost glavice će vremenom nestati - kosti glave se intenzivno pregrađuju i sve se normalizira. Položaj na trbuhu je dobar za razvoj motorike, stavljajte što češće i što dulje - dok se ne počne jako buniti. NApreduje odlično i nemojte je buditi noću za hranjenje. Potkovasti bubreg ne bi trebao predstavljati problem, jedino u slučaju bolesti nije loše napraviti pregled urina kako bi se upala mokraćnih kanala (ako postoji) otkrila u što kraćem roku.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.09.2020. 11:40

Tjemenica će vremeno proći, namažite vlasište bademovim uljem (nemojte koridtiti maslinovo), potom uklonite ljuskice grubljom pelenom i operite vlasište nekim od preparata protiv tjemenice.