Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tara

13.01.2004. 16:18

Poštovani!
Imam djevojčicu od 7.5 mjeseci.Na zadnjem pregledu sa 6 mjeseci pedijatrica je spomenula da ima malo veću fontanelu i pojačala D3 kapi na 4 dnevno(inače ima malu glavicu Sa 6 mjeseci 42 cm) sada se fontanela jako smanjila i veličine je recimo malog oraha i manja nego u curice nešto starije od nje.Da li se rebam zabrinjavati i otići do pedijatrice?
I još nešto :Nismo radili UZV mozga nakon rodjenja iako mi se čini da smo trebali jer je rodjena sa 36.5 tjedana.
Da li bi ga trebalo sada napraviti ?Djevojčica je vrlo aktivna, normalno diže i drži glavu, diže se na dlanove i pokušava dići u puzajući položaj,sjedi polako već i samostalno ne križa nogice kad ju podignem nego hopsa po podlozi,šakice su otvorene i palac nije zarobljen no ne okreće se s trbuha na ledja i obratno.Ne diže se sama u sjedeći položaj.
sa 6 mjeseci pedijatrica je rekla da je sve ok :tada još nije sjedila.
Dali nešto poduzeti?
HVALA

Dr. Darko Richter

14.01.2004. 17:22

Slušati svoju pedijatricu.

marijana__1

20.08.2020. 01:50

Postovani,
Imam djecaka rodjenog 4.6. Juce, 19.8, na rutinskom pregledu, pedijatrica je pomenula da mu se zatvara velika fontanela i da je uloziva za jagodicu prsta sa naglaskom da se prati obim glave koji je sada 40 . Dajen mu 3 kapi D3 svaki dan. Trebam li stati s tim i koje su posledice ako se zatvori peije vremena?
Poz

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.08.2020. 23:15

Davanje D3 vitamina nema veze sa zatvaranjem fontanele - nasavite ga davati u običajenoj dozi. Često se događa da fontanela zarasta rano no bitno je da glavica raste normalno (mjeri se opseg glave i ucrtava u krivulju rasta opsega glave) te da se glavica ne deformira (npr izdužuje u jednom smjeru). AKo se to događa pedijatrica će konzultirati neurokirurga, sada nema potrebe a obzirom na coronu moze biti i kontraproduktivno.