Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mandula


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Goga

10.05.2002. 13:23

Cijenjeni,

za desetak dana moja kćer (3,5 g) naručena je na operaciju treće mandule. O samom zahvatu znam da je rutinski i da je sve brzo gotovo. Ono što me u ovom trenutku zanima je, da li pripremiti kćer na odlazak u bolnicu i ako da, na koji način joj to priopćiti odnosno što smijem reči a što ne (napominjem, da nikada nije radila probleme kod pedijatrijskih pregleda, ali kod vađenja krvi radi takve scene da ju dvoje ljudi mora dodatno držati)
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

prof dr sc Ana Votava-Raić

10.05.2002. 18:03

Cijenjena gospođo Goga, drago mi je da vodite brigu o djetetu i na način koji se vidi iz Vaše poruke. Odgovor na prvi dio pitanja je jednostavan i glasi: DA, dobro je dijete pripremiti na odlazak u bolnicu. Odgovor na drugi dio pitanja znatno je teži; pristup djetetu u takvoj situaciji mora biti individualan, tj. Vi osobno najbolje poznajete svoju kćerku. Stoga, nema univerzalnog recepta (dolazi u obzir objašnjavanje, brzo djelovanje...). Moram, međutim, napomenuti da su u takvim situacijama uvijek moguća i iznenađenja, pozitivna i negativna.
Ne znam u kojoj će se ustanovi izvršiti operacija. Najbolje je (ako je to moguće) da budete uz dijete do odlaska u operacijsku salu i ponovno da Vas vidi kad se počne buditi iz anestezije, jer joj to daje sigurnost i unosi mir u reakcije. No, za Vaše umirenje, većina djece brzo se pomire s novonastalim stanjem jer shvate da im drugo ne preostaje, a poslije zahvata veći dio predstojećeg vremena (pod djelovanjem anestetika) prespavaju. Adenotomija jednostavan je zahvat koji u pravilu omogućuje brzo napuštanje bolnice. Želim Vam svako dobro i posebno - brzinu u rješavanju Vašeg problema.