Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hemangiom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nataša

18.03.2002. 17:40

Molim vas možete li mi odgovoriti kakve bi posljedice i da li bih bilo ako se ne tretira (laser koagulacija) hemangiom na spolovilu šestomjesečne djevojčice koji je u jakoj proliferativnoj fazi.
Unaprijed zahvaljujem.

prof dr sc Ana Votava-Raić

18.03.2002. 21:13

Štovana gospođo Nataša, laserski zahvat spada u jednu od metoda liječenja hemangioma, a kako hemangiomi u kojih je ta terapija indicirana nisu toliko česti, nisam sigurna u postojeća iskustva. Međutim, postoji i mogućnost liječenja medikamentima. Izbor liječenja nije uvijek lagan, a ovisan je o mnogim čimbenicima kao što su npr.: dob djeteta (hemangiomi imaju i tendenciju spontanog smanjivanja, pa čak i nestajanja), veličina hemangioma, popratne promjene kao npr. krvarenje unutar tumora i/ili izvan njega, a u vezi s tim krvni nalazi, nalazi koagulacijskih faktora, prvenstveno trombocita i sl.; u vrlo značajne čimbenike spada i lokacija hemangioma. U nekim je slučajevima potrebna i konzultacija više stručnjaka, a koja bi, možda, dobro došla i u Vašeg djeteta , s obzirom na osjetljivost položaja njegova hemangioma. Sve su to razlozi zbog kojih Vam ne mogu - iako zbog toga žalim - precizno odgovoriti. Srdačno Vas pozdravljam.