Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


nasljedne bolesti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dinka

20.03.2002. 14:42

Muz mi ima 26g.Prije sest mjeseci mu je navecer iznenada nestalo daha
i stegnulo ga je u prsnom pa ga je to probudilo iz sna.Nakon obrade EKG je pokazao nepravilnosti i potom je u bolnici utvrdeno da se radi o Kardiomiopatiji dilatativa.
Uz dvomjesecno lijecenje i sva moguca ispitivanja stanje se stabiliziralo medikamentima i on se sad dobro osjeca.
Moram napomenuti da moj svekar(muzev otac) je isto tako obolio od navedene bolesti priblizno u istoj zivotnoj dobi.Otkriveno mu je sasvim slucajno na sistematskom pregledu za posao!
On i dan danas nakon trideset godina od postavljanja dijagnoze radi fizicki i nema nikakvih poteskoca .Godisnje se jednom prekontrolira u kadiologa pije lijek(jedan) i nikad nije vise od diagnosticitranja imao problema.
Moj suprug sada kad je stanje"normalizirano"zivi uobicajeni zivot osim sto izbjegava svaki fizicki napor i jos je na bolovanju(ne radi).Suprugu u dva mjeseca lezanja u bolnici nikada nisu rekli da je to NASLIJEDNO ili NIJE NASLIJEDNO iako je on njima na uvid dao i ocev povijest bolesti.
Jako sam zabrinuta jer imamo dva sina ,jednome je 4god,a drugome 2mjeseca i zanima me da li je ta bolest NASLIJEDNA??
Starijem sinu je srce kontrolirano na moj zahtjev jos prije muzevog oboljenja jer je receno da ima "DJECIJI NEDUZNI SUM" ali je isto tako receno da se to u djece zna sresti i da samo nestane.
Strasno se bojim za djecu,pa mi savjetujte sto da uradim?

prof dr sc Ana Votava-Raić

20.03.2002. 21:17

Draga gospođo Dinka, nasljeđivanje je u biološkom pogledu vrlo širok pojam kojeg nije moguće jednostavno rastumačiti, dijelom zbog toga što se zaista radi o vrlo kompleksnim mehanizmima, a dijelom stoga što su nam oni velikim dijelom nepoznati. No, sigurno je da ima mnogo bolesti koje nisu nasljedne po nekom poznatom tipu nasljeđivanja, ali se nedvojbeno sreću u više članova nekih obitelji. Što se tiče Vašeg muža, svakako mu preporučujem redovite kontrole kod kardiologa i - ako je to slučaj - prestanak pušenja i uživanja neumjerene količine alkohola; značajna uloga pripada i pravilnoj, prije svega umjerenoj prehrani. Ali, to su opće preporuke, važeće i za populaciju u cjelini. Fizička aktivnost je nešto što je, bar u stanovitoj mjeri, poželjno, ali o tome odlučuje kardiolog na temelju uvida u cjelokupnu kliničko-laboratorijsku situaciju.
I konačno, dobro je biti oprezan, ali i kritičan, tj. ne bi se smjelo (zbog pretjeranog straha i drugih psihičkih opterećenja) otići u neku vrstu invaliditeta, a bez pravog razloga, jer je to samo po sebi također ozbiljna bolest. Vaši su sinovi, po svoj prilici, zdravi, a da li će u budućnosti imati neke srčane smetnje nije moguće sa sigurnošću predvidjeti, jednako kao što nije moguće predvidjeti i neke bolesti drugih organa, a na koje niste "fiksirani". Nedužni šum na srcu nije bolest, već često stanje u djece koje obično nestane s vremenom. Gore glavu, imate razloga za kontrole Vašeg muža, ali nikako za paniku. Srdačno Vas pozdravljam.