Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sjedenje i ishrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alena

18.03.2002. 09:44

Poštovani,
možete li mi odgovoriti da li bebu od punih 6 mjeseci mogu pomalo stavljati u sjedeći položaj,obzirom da diže glavu i protestuje kad je bar malo ne postavim u sjedeći položaj.
Takođe me interesuje kako da regulišem stolicu kod bebe ,jer joj mjesec dana dajem čvrstu hranu(prvo sokove,povrće i sada voće).Probava je bila uredna do unazad par dana kad sam počela davati voće.Dojim je još uvijek a prehranjujem slijedećim rasporedom:dojenje u 7 časova,u9 voće pa u 11 dojenje u 13 časova povrće onda podoji kad beba želi i poslije dajem voćni sok (u 15 časova)a poslije samo dojenje.Sada se budi noću ,plače i napreže se i ima jako čvrstu stolicu(svaki dan ili svaki drugi dan).Da li je to uredu obzirom na prehranu i nerazvijenost probavnih organa.
Hvala i lijepi pozdravi

prof dr sc Ana Votava-Raić

18.03.2002. 19:32

Poštovana gospođo Alena, odgovor na Vaše prvo pitanje je DA. Dijete u dobi od 6 mjeseci možete stavljati u sjedeći položaj i to najbolje postepeno jer je leđna muskulatura još nerazvijena. Vrijeme sjedenja dijete obično određuje samo, protestirajući ili spuštajući se u neki drugi položaj kad se zamori.
Na isti se način može odgovoriti i na Vaše drugo pitanje. Dakle, DA; moguća je pojava tvrđe stolice kod dohrane, tj. uvođenja druge hrane osim prirodne kojoj je u cijelosti prilagođen probavni sustav. No, dohrana je poslije 6. mjeseca nužna; svakako poželjno je i majčino mlijeko do navršene prve godine. Postoji mogućnost da će se konzistencija stolica spontano regulirati. U slučaju prijeteće opstipacije, preporučam Vam posjet pedijatru koji će procijeniti opće stanje djeteta, njegov klinički status i mogućnosti rješavanja problema. Za sada nema razloga za uzbunu. Primite mnogo pozdrava.