Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Hipotonija kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra0001

21.10.2018. 10:45

Pozdrav, imam dečka u dobi koji je prije 2 dana navršio 6 mjeseci te kojem je pregledom fizijatra ustanovljena hipotonija - kao kasni u usvajanju reakcija uspravljanja. Preporuka fizijatra je 2×tjedno raditi vježbe (Vojta terapija). Koliko sam uspjela isčitati to je dosta agresivna terapija i provodi se kod težih slučajeva. Po mojoj procjeni on se zaista dobro razvija - okreće se s leđa na trbuh, drži glavicu uspravno na trbuhu, rukama hvata igračke dok je na trbuhu, raširio je šakice, stavlja nožice u usta....na trbuhu se odiže do podlaktica. Dali je zaista potrebna toliko agresivna terapija, ne može li se to izvježbati/ojačati nekih manje agresivnim vježbama? Niže stoji nalaz koji smo dobili kod fizijatra.

Poseže za igračkama kroz PR hvat. U supinaciji trup u podlozi, široko sveden, hipotonija izražena centralno i na trupu. Rotira obostrano do pronacije, oslonac do podlaktica, slabija aktivacija uspravljanja, oslonac trupom potpuno u podlozi, asimetrija trupa uz konveksitet lijevo te fleksijski obrazac desno.

Hvala.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2018. 22:25

Preporučam da zatražite drugo mišljenje - potražite savjet drugog fizijatra, naročito ako dijete na Vojta terapiji radi žestoki otpor.

Antonija185

05.10.2019. 20:35

Doktore molim Vas da li mi možete reći zašto se treba uraditi drugo mišljenje ako dijete prilikom izvođenja Vojte radi žestok otpor?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.11.2019. 11:50

Ako djetetu ne paše terapija po Vojti može se sprovoditi terapija po drugom konceptu, npr po Bobathu.