Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6216 | Broj poruka: 24902

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Hipotonija kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra0001

21.10.2018. 10:45

Pozdrav, imam dečka u dobi koji je prije 2 dana navršio 6 mjeseci te kojem je pregledom fizijatra ustanovljena hipotonija - kao kasni u usvajanju reakcija uspravljanja. Preporuka fizijatra je 2×tjedno raditi vježbe (Vojta terapija). Koliko sam uspjela isčitati to je dosta agresivna terapija i provodi se kod težih slučajeva. Po mojoj procjeni on se zaista dobro razvija - okreće se s leđa na trbuh, drži glavicu uspravno na trbuhu, rukama hvata igračke dok je na trbuhu, raširio je šakice, stavlja nožice u usta....na trbuhu se odiže do podlaktica. Dali je zaista potrebna toliko agresivna terapija, ne može li se to izvježbati/ojačati nekih manje agresivnim vježbama? Niže stoji nalaz koji smo dobili kod fizijatra.

Poseže za igračkama kroz PR hvat. U supinaciji trup u podlozi, široko sveden, hipotonija izražena centralno i na trupu. Rotira obostrano do pronacije, oslonac do podlaktica, slabija aktivacija uspravljanja, oslonac trupom potpuno u podlozi, asimetrija trupa uz konveksitet lijevo te fleksijski obrazac desno.

Hvala.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2018. 22:25

Preporučam da zatražite drugo mišljenje - potražite savjet drugog fizijatra, naročito ako dijete na Vojta terapiji radi žestoki otpor.

Antonija185

05.10.2019. 20:35

Doktore molim Vas da li mi možete reći zašto se treba uraditi drugo mišljenje ako dijete prilikom izvođenja Vojte radi žestok otpor?