Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Još o Pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vesna

02.11.2004. 14:22

Cijenjeni dr. Richter,

od koje najranije dobi se dijete smije cijepiti cjepivom protiv pneumokoka (valjda sam dobro napisala)? Imam dvoje djece, mlađe je staro godinu dana. Starije ide u vrtić pa donosi doma vrtićke bolesti na koje je sam valjda već i imun, ali mlađi nije pa često poboljeva (virusne i bakterijske infekcije). Kad smo pitali njihovu pedijatricu za cijepljenje rekla nam je da za tako malu djecu postoji neko cijepivo u više doza koje se kupuje vani (naravno, skupo ko vrag). Jasno da smo spremni platiti, ali i izbjeći nepotrebna putovanja, ako je moguće.

Hvala,
Vesna

Dr. Darko Richter

02.11.2004. 18:16

Cjepivo za djecu ispod 2 godine zove se PREVENAR, i štiti samo od 7 serotipova pneumokoka (od ukupno 23), i to onih prevalentnih u Americi, gdje se cjepivo i proizvodi. Nemaju ga dosta niti Amerikanci, te bi bilo čudo da ga uspijete dobiti bilo gdje u slobodnoj prodaji na recept. Drugo cjepivo, PNEUMO 23, registrirano je i dobiva se u apotekama kod nas, funkcionira tek u djece s navršenih najmanje 2 godine. Daje se jedna jedina doza. Ako je vaše starije dijete prošlo 2 godine života, možete ga cijepiti. Nije ništa posebno skupo, mislim oko 120 kn.