Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kašalj kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

paulak

28.09.2009. 15:50

Poštovani, dijete je staro 21 mjesec i prije mjesec dana bila je hosiptalizirana zbog virusne upale pluća. Primala je sumamed, fluimukan i ventolin. Nakon lječenja stanje joj se popravilo, međutim kašljala mi je kod većih napora (plač), ne toliko kašalj koliko napad kašlja gdje je ostajala bez zraka. Bila sam na ponovnom pregledu radi tog kašlja, ali mi doktorica nije dala nikakve upute. Unatrag par dana počela je kašljati, curi joj iz nosa (od običnog curenja vode došlo do gusto zelenog sekreta). Danas sam primjetila da hripa. Nema temperature. Nakon izlaska iz bolnice kupila sam ultrazvučni inhalator kojeg trenutno ne koristimo. Molimo vas da li me možete savjetovati da li je djete preporučljivo inhalirati i s čime, te koje lijekove (naravno pokušavamo lječiti ako je moguće bez antibiotika) koristiti za liječenje? Napominjem da je dijete počelo ići u vrtić sa 14 mjeseci, te uzastopono svakih mjesec dana primala antibiotike koje je doktirica pripisivala radi upale grla, kašlja - dišnih problema. Prije nikad nije bila bolesna. Kako ublažiti bolest i kako pomoći djetetu da bude otpornije. Koristimo dosta voća i povrća u prehrani. Naravno da ukoliko se stanje pogorša posjetiti ćemo pedijatricu, međutim muka me ići u ambulantu gdje ćekamo i nekoliko sati u čekaoni punoj bolesne djece da nešto dodatno ne pokupi.
Unaprijed hvala na savjetu.

Darko Richter, dr. med.

28.09.2009. 22:15

Od svega ja ovdje ne mogu povezati ništa ni sa čime.
Mogu vam, međutim, reći nešto o UZ inzhalatoru: njega nitko ne preporučuje, i čudim se da ste ga uopće uspjeli nabaviti. Ne bih vam preporučio ultrazvučne nebulizacije i inhalacije. Čestice budu isuviše sitne, i odlaze u alveole, gdje, zapravo nemaju što raditi (jer seinhalacijama liječe dišni putevi-bronhi), a mogu i škoditi.
Mislim da djetetu treba jedan dobar pregled: u grlo, u uho, po limfni čvorovima vrata, na plućima, te određivanje krvne slike, imunoglobulina (G,A,M,E) i alergološko testiranje.