Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6340 | Broj poruka: 25371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


KKS 6-mjesecnog djeteta - Neutropenija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anna1122

19.02.2021. 21:35

Postovani,

Molim vas misljenje o nalazima za 6mjesecno musko dijete. Ukazuje li navedena niska vrijednost neutrofila na potencijalnu neutropeniju i koji bi bio minimum normalne razine neutrofila u krvi za dijete ove dobi?

(K) Eritrociti 4.51
(K) Hemoglobin 126
(K) Hematokrit 0.370
(K) Leukociti 8.82
(K) Trombociti 314
(K) Neutrofilni granulociti (aps) 0.97
(K) Limfociti (aps) 6.75
(K) Monociti (aps) 0.53
(K) Eozinofili (aps) 0.31
(K) Bazofili (aps) 0.25
(K) Neutrofilni granulociti (%) 11
(K) Limfociti (%) 77
(K) Monociti (%) 6
(K) Eozinofili (%) 4
(K) Bazofili (%) 3

Diferencijalna krvna slika (%):
(K) Nesegmentirani granulocit 1
(K) Segmentirani granulocit 9
(K) Limfocit 80
(K) Monocit 5
(K) Eozinofilni granulocit 3
(K) Bazofilni granulocit 1
(K) Plazma stanica 1

Unaprijed hvala!

Mama od Lovre

24.02.2021. 22:25

Pozdrav doktore, molila bih Vas da mi protumačite nalaz KKS
Naime dječak u razmaku od mjesec dana 2 puta dobio crijevnu virozu koju doktori pretpostavljaju.. Simptomi su bili povraćanje i temperatura , bez proljeva pa smo za svaki slučaj išli izvaditi nalaze
Leukociti 9,8 (6-16)
Neutrofil.granulociti 2,8 (2-7,5)
Limfociti 5,9 (2-6,60)
Monociti 0,6 (0,22-1,51)
Eozinofil.granulociti 0,5 (0-0,70)
Bazofil.granulociti 0,06 (0-0,2)
Neutrofil.granulociti 29 (50-75)
Limfociti 60 (18-60)
Monociti 6 (5-13)
Eozinofil.granulociti 5 (0-6)
Bazofil.granulociti 1 (0-2)
Eritrociti 4,01 (4-5)
Hemoglobin 105 (109-138)
Hematokrit 0,30 (0,320-0,404)
Prosječni volumen eritrocita 74,8 (73,8-89,4)
MCH 26,2 (24,3-29,2)
MCHC 350 (300-350)
RDW-CV 12,3 (11,9-16,2)
Trombociti 411 (150-450)
Trombokrit 0,4 (0,15-0,32)
Prosječni volumen trombocita 9,7 (6,9-11,3)

Da li su nalazi u redu s obzirom na virozu i imate li neki savjet ako treba još koja pretraga ?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2021. 23:10

Anna1122: nalazi su uredni - odgovaraju normalnim vrijesnostima za dob djeteta. Ako dijete nema nikakvih simptoma rutinska kontrola krvne slike se preporuča kada navrši 12 mjeseci.

Mama od Lovre: nalaz krvne slike je u skladu s virusnom infekcijom. Ovdje je niža vrijednost hemoglobina pa preporučam kontrolu krvne slike. Ako je vrijednost ispod 110 g/L preporučam nadoknadu željeza.

Mama od Lovre

06.03.2021. 17:55

Hvala doktore na odgovoru, svakako ćemo uskoro ponoviti nalaze da vidimo hemoglobin... Sad me još samo zanima koliko dugo može trajati blago povišena temperatura od zubića ako uopće može biti temperatura od zubića.. Dječak uskoro 8mj već danima ima temperaturu koja ide najviše do 37,9 mjerena rektalno.. Ali varira u toku dana od 37,2 do 37,9..nikako nejde ispod 37..to traje već tjesan dana
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2021. 10:55

Do 38,0 C u guzi je normalna pojava, naročito ako je dijete aktivnije ili toplije odjeveno.