Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


kolike


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marina

23.07.2002. 21:55

Poštovani,

imam bebu od mjesec dana i čini mi se da ima grčiće!
Javljaju se obično predvečer, traju oko 2 sata i prestanu. Međutim, danas je bila cijeli dan nervozna, malo je spavala i dosta plakala, privlačeći stalno nožice prema trbuhu! Kada smo došli iz rodilišta imala je češće stolice, a sada samo 1-2 puta dnevno! Može li tako mala beba imati problema sa stolicom, jer mi se čini kao da tiska a ništa se ne dešava, ili su to isto grčići?
Još Vas molim da mi odgovorite koje voće i povrće treba izbjegavati da ne bi dolazilo do napuhavanja, npr. smijem li jesti tikvice, paradajz, svježu papriku i sl?
Unaprijed hvala na odgovorima!

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.07.2002. 05:58

Štovana gospođo, vrlo je vjerojatno da Vaše dijete ima grčeve u trbuhu koji su vrlo česti (a što Vas, naravno, ne tješi). Radi se o izuzetno neugodnoj pojavi, kako za obitelj (dugotrajni plač impresionira), tako i za dijete (bol) usprkos činjenici da su u biti bez većeg patološkog značenja. Grčevi nastaju zbog velike količine zraka u probavnoj cijevi, a do koje dolazi uslijed neusklađenih procesa sisanja, gutanja i disanja i/ili halapljivog jedenja. Broj stolica koji navodite je u granicama normale. Ipak, bih Vam preporučila da dijete pogleda pedijatar (koji će Vam dati upute o masiranju trbuha i ev. o nekim kapima) i da tek tada i Vi i ja ostanemo kod dijagnoze: Colicae, kako biste mirnije sačekali period od djetetova tri do četiri mjeseca kada one obično spontano prestaju.
U pravilu je bolje probavljivo kuhano povrće (pa i voće); osim vrste važna je i količina koja mora biti umjerena. Obično se navodi da treba izbjegavati zelje, karfiol, šljive, smokve..., ali sve to vrlo je individualno !
Mnogo pozdrava i mnogo sreće !