Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


DIOPTRIJA +3 ili "sve u redu"


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Klaudija

16.04.2003. 22:18

Poštovani,
Prvo Vam želim zahvaliti na Vašem odgovoru 09.04.
Danas Vam se javljam s istim problemom ali ovaj puta nisam ni u što sigurna. Molim Vas pomozite.
Da ponovim.. Majka sam 17.mjesečnog djeteta kojemu je doktorica ............... iz ............. bolnice ustanovila dioptriju +3 na oba oka ( u postavljanju dijagnoze služila se nekakvim okruglim stakalcima, djetetu smo tri dana prije pregleda kapali oči Atropin 0,5% kapima)
Međutim u nevjerici moj suprug i ja uputili smo se po drugo mišljenje.
Ovaj puta s djetetom smo posjetili dr. ............... na ......................... koji je dijete pregledao (pomoću nekakvog aparata sa crvenim svjetlom, bez kapanja očiju) i ustanovio da dijete nema dioptriju i da nije dalekovidno.
Što nam je činiti? Možete li nam pomoći? Kome da se obratimo za postavljanje sigurne dijagnoze?

Dr. Darko Richter

16.04.2003. 23:04

Jedino korektno bilo bi oba liječnika suočiti s njihovim nalazima na vašem djetetu. Ako sada hoćete i treće mišljenje, pitajte doc. dr. Vlastu Voskresensky u ambulatni Ghetaldusa u Ilici u Zagrebu. Uvijek se treba vraćati na isto pitanje: koje su djetetove smetnje? Ako je istina da mu se javlja razrokost, osobito krajem dana tj. kada je umoran, onda je vrlo lako moguće da ima neku dioptriju. To je ono što vam ja mogu reći kao relativni laik za okulistiku. Naravno, ima i drugih uzroka strabizmu. Koji je uzork spomenuo onaj drugi liječnik, ako je utvrdio da nema dioptrije?

Klaudija

17.04.2003. 08:39

Doktorica nam je rekla doslovno ovako:" Mama ja Vama vjerujem da djetetu bježi oko, ali ja to ne primječujem, možda se to događa kada je dijete umorno", kraj razgovora što se toga tiče.
A doktor nam je rekao otprilike slijedeće. Dijete ima široku nosnu kost,
usporedio je to sa nekim azijatima te nam se stoga čini da djetetu oko pobjegne (dok gleda sasvim desno-lijevo oko previše u kut), međutim dijete nije razroko. Objasnio nam je kako izgleda kada je dijete razroko.
Osim toga spominjao je "treće oko"...
Uglavnom rekao je da kako će dijete rasti da će to proći i da su djetetove oči potpuno zdrave.
Čak nam je na naše zaprepaštenje rekao da tako mala djeca znaju biti dalekovidna, ali da naše to nije.
Hvala Vam na odgovoru.

Dr. Darko Richter

17.04.2003. 22:32

Doktor vidi vaše dijete najduže 20-30 minuta, vi ga gledate od rođenja. Bitno je što vi kažete liječniku, jer 70% dijagnoze liječnik će temeljiti na anamnezi, tj. podatcima koje mu vi servirate. Naši ljudi misle da trebaju otići doktoru da ga pitaju je li dijete bolesno, ali baš to je ono što moraju raščistiti prvo sami: ima li ili nema neki poremećaj koji mi kao roditelji opažamo? Ako odete liječniku s time da dijete možda ima, možda nema neki poremećaj, vjerojatnost točne dijagnoze podosta se smanjuje. Medicina nije pučkoškolska matematika, već igra mnogobrojnih vjerojatnosti. Nisu niti laboratorijski testovi sto-posto sigurni. Imaju svoju specifičnost i senzitivnost te svoju prediktivnu vrijednost. Tako i liječnički pregled. Naravno, mislim da je loše ako jedan liječnik dijagnosticira dioptriju +3, a drugi je ne detektira. Tu nešto ipak ne štima. Vraćam se ponovno na osnovno pitanje: je li dijete razroko, ili nije? Valjda su mu napravili tzv. "cover test", makar je dijete malo i nemirno, ipak se to do neke mjere može pouzdano izvesti. Ako nisu, otkuda mogu računati da će mu moći utvrditi dioptriju? To je apsurdno, jer utvrđivati dioptriju skijaskopski puno je teže od "cover" testa. I tako počinje zaplet, a bez raspleta ... Uvijek je prvo najosnovnije pitanje: ima li dijete vidljivi poremećaj, ili ne? Roditelj ima svoje opažanje, a liječnik svoje metode pregleda, pa ako dijete nema poremećaja, čemu raditi kompliciranije pretrage? Ponavaljam, djetetu treba liječnik koji će utvrditi da li mu oko bježi ili ne, a tek ako mu bježi, može se tražiti utvrđivanje dioptrije. Mi ovdje pričamo o problemu za koji nismo sigurni da postoji.

Klaudija

21.04.2003. 00:30

Poštovani dr. Richter,
Poslušat ću Vaš savjet i potražiti dr.Vlastu Voskresensky.
Hvala.Čujemo se..

Dr. Darko Richter

21.04.2003. 18:51

Samo hrabro. Riješite tu dilemu.