Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Krvarenje na mozgu prvog stepena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lala2018

01.10.2018. 14:55

Postovani,

Beba rodjena u 36 sedmici (prijevremena beba) Apgar 8/8, 2130 PT, problemi s nezreloscu pluca, nedostatak kisika, sto je izazvalo krvarenje prvog stepena HIC l.

Beba bila hospitalizirana i nakon 10 dana pustena iz bolmoce bez terapije uz dijagnozu HIC stepen I.
Na kontroli UZ mozga receno nam je da se krvarenje povlaci ali da postoji Lijevo diskretna subependimalna cista kao posljedica HIC I. Takodjer , receno nam je da se ne brinemo da se to sve povuce ubrzo. Inace, beba je aktivna, napreduje, samo doji, pokreti normalno, ne mogu sa primjetim nista neobicno :/

Medjutim, moje pitanje je imam li razloga za zabrinutost i da trazim pomoc drugih djecijih doktora, dok ne bude kasno. Beba je stara mjesec i po dana?

Unaprijed hvala zabrinuta majka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2018. 23:05

Oko 30% djece rođene na vrijeme i bez komplikacija poroda ima krvarenje 1. ili 2. stupnja. To samo po sebi ne znači ništa, inače bi svim bebama radili ultrazvuk mozga. Opustite se i ne strahujte. Obzirom na prijevremeno rođenje i nezrelost pluća ne bi bilo loše da se uključite u preventivni program razvojnih vježbi (gimnastike), inače to bi bilo dobro za svu djecu. Za početak pogledajte video zapise o stimulaciji govornojezičnog razvoja, masaže i gimnastike u videoteci www.littledotapp.com