Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Kvržica iza uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gagulina

08.10.2021. 23:00

Poštovani,
moj sin ima 14,5 godina. U pubertetu nsravno, bubuljice, brkovi i sve što ide uz to. Pre 2 dana mu se iza uha, ali na udaljenosti od 2cm, na samoj kosti, pojavila neka kvrzica. On je to sam napipao. Kaze da ga pomalo boli, kada blago pritisne. Ja sam pogledala, na dodir je mekano i ispupčeno, u prečniku 1,5 cm, okruglo. Liči mi na izbijanje čira ili neku potkožnu veću bubuljicu. Da li je to hormonski? Ima samo sa jedne strane.
Ne želim da paničim, ali ga ne bih vodila kod lekara ako je to normalna stvar.
Hvala unapred
Pozdrav

gagulina

09.10.2021. 17:30

Još da napomenem da je bio bolestan pre 20tak dana, imao je virus. Sumnjali su na kovid, jer je pola odeljenja bilo bolesno, ali je test bio negativan. Do skoro je imao i alergiju na ambroziju, sa jakom kijavicom. Da li je moguce da je zlezda zbog svega toga iskocila, mada je to bilo ipak mesec i nesto pre.

gagulina

17.10.2021. 00:35

U medjuvremenu, sin se razboleo. Dobio je kijavicu, sekret u grlu, upaljeno grlo i temperaturu (liči na streptokoknu infekciju kojoj je sklon). Zlezda iza uha je izgleda prethodila tome. On je bolestan trenutno, a zlezda je pocela polako da se povlaci.
Nadam se da će se skroz smanjiti kada izađe iz ove infektivne faze.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2021. 18:40

Prema svemu radi se o limfnom čvoru koji se povećao zbog infekcije gornjih dišnih puteva. Ništa zabrinjavajuće.

gagulina

18.10.2021. 18:05

Poštovani,
danas je dete išlo kod doktora zbog izostanka iz škole. Juče smo uradili krvnu sliku i crp. Doktorka je na osnovu nje rekla da neki parametri ukazuju da je duže u infekciji, 10tak dana, a to se tačno poklapa sa izbijanjem žlezde iza uha.
Raspitivala se da li ima bolesnih od mononukleoze kao i kovida. Urađen mu je brzi antigenski test koji je bio negativan, ali ga je poslala i na pcr test. Čekamo rezulate 2 dana.
Evo nalaza krvne slike: crp u granicama normale- 0,09, svi parametri isto osim Limfocita, monocita i eozinofila koji su poviseni, dok su neutrofili snizeni. Zatim monociti aps. poviseni, neutrofili aps.snizeni.
Ako iskljucimo kovid testom, sta dalje, da li se testirati na mononukleozu? Dete je dobro, imalo jedan dan temp, ima apetit, nije umoran, zlezda se povukla skoro skroz. Jedino jos uvek ima kijavicu prilicno.
Da li je moguce da je to neki treci virus koji ga drma 10tak dana, prvo bez simptoma (osim zlezde) a posle sa.
Hvala unapred

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2021. 21:50

Obzirom da nema nikakvih znakova bolesti mislim da nema potrebe istraživati koji je virus bio u pitanju - Mali su izgedi da se otkrije o čemu se radilo a i tada se ništa ne treba poduzimati.