Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


lennoxov sindrov


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

17.03.2002. 15:34

Molim vas možete li mi nešto reći o Lennoxovom i o Wolf-Hirschhornovom sindromu?hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

17.03.2002. 19:29

Štovana gospođo Ivana, mogu samo pretpostaviti zbog čega su Vam potrebni odgovori na Vaša, inače kompleksna pitanja. Lennox-Gastautov sindrom spada u tzv. maligne epileptičke sindrome dječje dobi, kao što je to na primjer i Westov sindrom, s kojim ima i mnoge sličnosti (može iz njega i nastati). Osim toga, može se ubrojiti i u miješane epileptičke sindrome jer se u EEG-u nalaze generalizirana i žarišna izbijanja. Bolest obično počinje u predškolskoj dobi, najčešće između 3. i 5. godine. U kliničkoj slici viđa se više vrsti napada, a vrlo su česti epileptički statusi; bolest je praćena teškim psihomotoričkim zaostajanjem. Liječenje je teško, a najčešće se vrši kombinacijom raznih preparata. Usprkos tome, napadaji se teško suzbijaju, a bolest slabo kontrolira.
Wolf-Hirschhornov sindrom (delecija 4.p - kromosoma) čini spoj ovih simptoma (ili većine njih): ramaknuti medijalni očni kutovi, treći kapak, širok i savijen nos, nisko položene uške, mala brada, rascjep nepca i usnice, usta poput ribljih, hipospadija, zaostajanje u rastu, mentalna retardacija. Mnogo pozdrava !