Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


limfni čvorovi na vratu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pharos

20.08.2011. 12:10

Poštovani,
djevojčici, 5 godina, inače zdravoj, prije 3 tjedna na vratu, na jednoj strani, ispod donje vilice, pipa se limfni čvor promjera cca 1 cm. Subfebrilna tu večer, noć i sljedeće jutro, nakon toga afebrilna. 8. dan navečer ponovno povišena temp 37,8 i primjećujem da se limfni čvor povećao (oko 2,5cm) te se pojavio i na drugoj strani (cca 1,5cm). Subfebrilna do sljedećeg jutra i nakon toga stalno bez temp.Od početka ona navečer diše nešto teže kroz nos i javlja se hrkanje. Odlazimo liječniku.
Nalazi učinjeni 9. dan po pojavi čvora: KKS - leukociti 20,3(ref.5-13) i CRP 3,8 (ref.0,1-2,8) ostalo u granicama; ORLnalaz-OFS –uvećane tonzile, OTO i RINO uredno;
Infektologija- sumnja na mononukleozu 12. dan vađena krv za test na viruse CMV i EBV; sve vrijednosti negativne.
Zadnji nalaz na infektologiji u dijagnozi kaže: "Medicinsko promatranje i praćenje zbog sumnje na bolest i bolesna stanja". Piše također: Serum2 za dva tjedna te se u napomeni dodaje da se razmotri indikacija citopunkcije. U međuvremenu, 15. dan od pojave prvog simptoma, čvorovi se počinju primjetno povlačiti.
Moje pitanje je, ako iz gore navedenog možete odgovoriti, da li je ovakvu reakciju mogao uzrokovati nekakav drugi infekt i da li, po vašem mišljenju, i dalje postoji indikacija za citopunkciju, usprkos povlačenju čvorova?
Srdačan pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

22.08.2011. 23:00

Ja mislim da nije postojala indikacija ni za kakve medicinske obrade.

Pharos

23.08.2011. 11:35

Dobro bi bilo da je takvo što rekao barem jedan od tri liječnika koji je vidio dijete. Nitko sretniji od mene, ne žudim za bespotrebnim pretragama i imam dozu povjerenja u onoga od koga pomoć zatražim. Prvi tjedan nismo ni mi reagirali, ali kada su čvorovi dodatno buknuli uz nešto povišenu temperaturu, nije baš bilo zgodno za vidjeti. Uglavnom, dijete je dobro, čvorovi se jedva pipaju, a vaš odgovor me uz njeno stanje dodatno uvjerio da ste u pravu. Hvala Vam.

Darko Richter, dr. med.

23.08.2011. 18:30

Ja sam vam odgovorio ono što i sami sad znate, a na temelju tijeka cijelog bolesti.
Ne znam čemu postavljati pitanje, očekujući da se ja vremeplovom vratim u neki prethodni datum, dok su čvorovi još bili povećani, i onda mudrujem što da se uradi, a sve skupa je već neko vrijeme stvar prošlosti.
No, moram vas barem pohvaliti da ste iskreni.
Ima jedan broj ljudi koji istu stvar prezentira dramatično, kao da su sada npr. nekakvi čvoovi ili temperatura ili osip akutni, i da je pitanje života ili smrti, sada ili odmah. A sve je već stvar prošlosti, i pitanje se postavlja iz čiste dokolice, bolesne znatiželje, ili zlonamjrene manipulacije. Sve to ja, a na forumu me ima zadnjih 10 godina, njušim na kilometre.
Malo sam se svega zasitio, pa ću se uzbrzo vratiti isključivo medicini oči u oči, a internetska dovijanja prepustiti nekom drugom.

Pharos

24.08.2011. 11:35

Nisam imala namjeru, ali baš ste me dodatno inspirirali na još par rečenica. Istina je da sam Vam pitanje postavila kada su se simptomi već počeli smirivati i ispalo je kao bespotrebno trošenje Vašeg vremena, na tome se zaista ispričavam. Ispalo je da mi je motiv mog pisanja Vama plod moje momentalne frustracije. Doma i nismo neki paničari i niti u jednom momentu nisam ovo vidjela kao hitno, životno bitno i sl.
Ne bih ulazila u detalje konkretnog slučaja, nema potrebe, samo ću Vas; a na tragu mišljenja o nepotrebnosti obrade, pitati da li je ovaj slučaj mogao izgledati jednostavnije? Hipotetski, nakon kratkog iznošenja simptoma i pregleda liječnik kaže: draga gospođo (to jest..ja), ovakve stvari se uglavnom događaju tada i tada, terapija je ta i ta ili je nema, možete očekivati to i to ( konkretno kako povlačenje čvorova može potrajati izvjesno vrijeme, jer od kud ja to mogu znati, limfni čvorovi nikako nisu predmet mog interesa). Nasmijem se ja, nasmije se liječnik, lijepo se pozdravimo svatko u nadi što rjeđeg viđanja. Što nedostaje ovakvom scenariju? Poštujem struku, zaista šutim, ne pitam, ne zahtijevam, ne sugeriram i jedva čekam doći kući. Da je sve izgledalo otprilike tako, ne bi mi se motalo po glavi pitati Vas što dalje i što je uopće bilo.

Vašu zasićenost ovom vrstom posla razumijem jer radite s ljudima, k tome, radi se o roditeljima. Sav taj napredak u posljednjim desetljećima neminovno je sa sobom donio i negativne nuspojave i nusprodukte, a po mom mišljenju to je pogodilo roditelje i roditeljstvo u velikoj mjeri. S druge strane od mojih starih sam puno puta čula kako su nekad liječnici, kada bi pacijent ušao u ordinaciju, s vrata mogli reći to i to ti je jer su poznavali svoje pacijente i jer su se manje oslanjali na tehnologiju i pretrage, a više na oči, uši i ruke. Ne znam jesu li dotični mit ili istina, ali meni pomalo i ta priča ima smisla.
Uglavnom, puno Vas pozdravljam i nadam se da od portala nećete odustati, barem ne dok moja djeca trebaju pedijatra.

Darko Richter, dr. med.

24.08.2011. 14:45

To da odustajem od portala jest gotova stvar. Funkcioniram do pronalaska zamjene, najduže do kraja rujna.
No, vama medicina definitivno nije jasna. Medicina ne postoji izvan bolesnika i liječnika. Postoji samo u toj interakciji. Međutim, kada se tu uplete socijalno osiguranje, po tipu 101% svih zamislivih prava, onda nastaje trokut zvan dar-mar. I ja stalno ponavljam da je jedan od glavnih problema hrvatskog zdravstva besplatnost usluge. Ali, to je duga priča, ukratko, pacijent prestaje misliti jer mu nije bitno da smanji troškove, liječnik slabije funkcionira, kada je pacijentu ionako sve besplatno, i nema odgovornosti za racionalno, tj. razumno postupanje. Ono nekada, dijagnoza s vratiju, postoji i sada, samo, pacijenti, jer je sve besplatno, hoće pretrage,obrade, pitaju po forumima. Nemaju pojma ni o čemu, ( rekao sam zašto dva retka iznad ), a petljaju se u sve i misle da se mogu obrađivati naručivanjem pretraga i pregleda kod liječnika, koji, zaboga, ne smije ni pomisliti, da im uskrati ono što ONI ZNAJU da treba.
No, ja ionako odlazim. Hvala na dobrim željama.