Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Mlijeko iz vrecice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Almira

25.04.2003. 12:18

Mogu li od vas dobiti dobar broj argumenata zasto je kravlje mlijeko lose za bebu od 5 mjeseci. Imam prijateljicu koju majka savjetuje da svojoj 5-mjesecnoj bebi daje keks sa kravljim mlijekom umjesto adaptiranog mlijeka. I to ona i cini vec 1 mjesc dana. Zao mi je bebe.

Hvala unaprijed.

Dr. Darko Richter

27.04.2003. 18:54

Kravlje je mlijeko namijenjeno teletu, a majčino dojenčetu. To je bitna razlika. Tele raste puno brže od ljudskog mladunčeta, pa u kravljem mlijeku ima znatno više bjelančevina. Ako majka već ne doji, onda to kravlje mlijeko treba adaptirati ručno ili industrijski, tako da što više odgovara majčinom. U tom pogledu mora se mlijeko razrijediti kako bi se smanjila količina proteina, te istodobno dodati nešto masnoće i šećera, kako bi zadržalo kaloričnu vrijednost. Netko tko dojenčetu od 5 mj. daje puno kravlje mlijeko, svakako ga opterećuje bjelančevnima i solju, a to preopterećuje metabolizam i rad bubrega. K tome, ako u to drobi keks, preopterećuje dijete kalorijama i dijete će se vrlo brzo prekomjerno udebljati, ukoliko je inače zdravo. U nas, nažalost, ima puno i previše znalaca kojise petljaju u najprirodnije procese, kakvo je npr. i dojenje, i doslovno zbunjuju i blokiraju majke u toj normalnoj i spontanoj funkciji, koju teško da može nadomjestiti i najbolje adaptirano mlijeko. Neki na te upute sa strane reagiraju gluhim uhom, jer su prezasićeni, pa misle da je neko neznanje iz vremena njihovih baka ili prabaka ravnopravno onome što bi danas o tome trebalo znati, i na razini laika. I tako netko odluči da 5-mjesečnom dojenčetu gurne puno kravlje mlijeko s keksom.