Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinuta

23.04.2003. 20:29

Poštovani,
postoji liječnička sumnja da moja djevojčica ima mononukleozu. Možete li mi objesniti kakva je to bolest, kako se manifestira i može li ostaviti kakve posljedice? Također me zanima može li se uopće sumnjati na mononukleozu ako su nalazi seroloških pretraga na EBV i CMV svi negativni, a ako je napr. povišen broj leukocita, limfocita, te enzimi LDH i AST.
Hvala!

Dr.Darko Richter

24.04.2003. 13:48

Infekcijska mononukleoza je sindrom angine, povećanih limfnih čvorova s povećanjem jetre i/ili slezene i/ili poremećajem jetrenih proba. Tu bolest najčešće uzrokuju virusi iz herpes skupine: CMV i EBV, a misli se da slične manifestacije može imati i infekcija toksoplazmom. Stanje se miruje za par tjedana, a nema specifične terapije, osim mirovanja. Katkada se u grlu konicidentno nađe streptokok grupe A, pa tada treba primiti penicilin ili neki makrolidni antibiotik. Ako su serološki nalazi na EBV i CMV negativni, možda ih treba ponoviti da se vidi da li su u međuvremenu postali pozitivni, ili treba tragati za drugim uzročnicima, npr. već spomenutom toksoplazmom. LDH i AST mogu potjecati iz jetre, no još specifičniji je ALT, pa bi bilo korisnije imati taj podatak kao znak zahvaćenosti jetre, koja dio sindroma.

zabrinuta

24.04.2003. 21:24

Poštovani, u svom odgovoru spominjete i infekciju toksoplazmom pa Vas molim da mi objasnite što je to i o kakvoj je infekciji riječ? Inače nalaz ALT je rađen dva puta i prvi put ALT je bio 34, a drugi put 39.

Dr. Darko Richter

25.04.2003. 13:03

Sve potrebno u svezi s mononukleozom i toksoplazmom spomenuo sam u svom odgovoru, više ovaj čas nije potrebno.