Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6280 | Broj poruka: 25153

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Mononukleoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tajana104

12.03.2015. 11:45

Poštovani,

prije 2 godine mi je ustanovljena mononukleoza, prije tjedan dana sam zbog stalnog osjećaja umora i povišene temperature ponovno zatražila nalaz krvi,
nalaz je ovakav:
EBV EBNA (AU/mL) : 1, 81 neg <0,10 - 0,21> poz
EBV VCA IgG (AU/mL): 0,95 neg <0,10 - 0,21> poz
EBV VCA IgM : 0,51 neg <0,12 - 0,19> poz

Znači li to da se mononukleoza ponovno aktivirala? Možda je bitno reći da ju nisam "preležala" jer mi je ustanovljena tek nakon navodne aktivne bolesti, imala sam simptome slične gripi pa nije odmah posumnjano na mononukleozu. Nakon toga do sada imam česti pad imuniteta, česte mokraćne infekcije, crvene fleke po nogama koje mi se pojavljuju ponekad, kada se osjećam malaksavo često i slične tegobe.

Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći.

Srdačan pozdrav, Tajana.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Prema nalazima infekciozna mononukleoza je aktivna. Ako ste prije 2 godine radili ove iste nalaze i ako je na temelju njih postavljena dijagnoza infekciozne mononukleoze tada je najvjerojatnije riječ o kroničnom obliku bolesti. AKo je pak dijagnoza postavljena temeljem pregleda i jetrenih enzima tada najvjerojatnije nije bila riječ o mononukleozi nego o nekoj drugoj virusnoj bolesti koja ima sličnu klničku sliku i nalaze (citomegalo virusna infekcija). svakako je potrebno praćenje od strane infektologa i treba u svjetlu svih nalaza razmotriti moguće imunološke probleme koji bi mogli biti u podlozi smetnji koje opisujete.

AntoF123

24.03.2020. 23:55

Pozdrav, imam 16 godina za 13 dana cu 17, prije 3 mj i 11 dana sam dobio mononukleozu, vadio sam krv za viruse EBV, CMV i Tgondii (24.12.2019.). Nalaz:
EBV VCA IgM pozitivno >160 (poz >=40 neg <20)
EBV VCA IgG pozitivno 72.1 (poz >=20 neg<10)
EBV EA IgG pozitivno 144.0 (poz >=40 neg<10)
EBNA IgG negativno
CMV IgM negativno
CMV IgG pozitivno 108.0 (poz >=14 neg <12)
Svi simptomi su mi nestali u roku od 10 dana, a limfni cvorovi su se smanjili u 3 tjedna, doktorica mi je rekla da smijem ici u skolu ali ne smijem raditi tjelesni, sljedeca kontrola mi je 10.4.2020. Mene samo zanima misljenje o ovom nalazu koji sam vadio kad sam dobio mononukleozu i kada cu se vratiti aktivnom sportu? Lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2020. 09:25

Što se tiče mononukleoze možeš se baviti tjelesnim aktivnostima koliko ti organizam podnosi, nemoj ići u prekomjerni stres - opterećenja koja se teško podnose. No obzirom na koronu preporučujem razgibavanje i lagano vježbanje/trčanje.

AntoF123

06.04.2020. 17:55

Hvala na odgovoru, ali imam jedan problem, u zadnje vrijeme osjecam umor, slabost na nogama i osjetim bol u slezeni ponekad, sjecam se da sam napravio 20 sklekova jedan dan i da me slezena jako bolila sljedeci dan cijeli dan, a jucer sam vozio bicikl i sve je bilo u redu ali kad sam dosao kuci, osjetio sam cudan osjecaj kod slezene, a ujutru sam isto imao taj cudan osjecaj. Stvarno ne znam sta mi je, najvise se bojim da mi ne bude kronicna mononukleoza jer sam gledo da bi se trebalo vadit slezenu da ne bi pukla ili nesto. Danas sam napunio 17 godina i jako se bojim.

AntoF123

06.04.2020. 18:00

I jel bi vas ikako mogao kontaktirati, jer me zeza ova stranica i tesko mi se dopisivat. Hvala vam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.04.2020. 10:25

Očigledno oporavak još nije završio. Ponavljam, tjelesni napor treba prilagoditi trenutnim mogućnostima, forsiranje se nikako ne preporučuje. Mislim da bi bilo dobro napraviti kontrolne nalaze krvne slike, jetrenih enzima, mišićnih enzima i urina. Kontakt s nalazima je moguć preko aplikacije www.littledotapp.com (telefon, kratka pisana konzultacija). LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.04.2020. 10:25

nadam se da si napravio kontrolne nalaze na virus infekciozne mononukleoze (IgM i IgG)

AntoF123

08.05.2020. 02:00

Otisao sam u ponedjeljak (4.5) kod svoje doktorice i poslala me na ultrazvuk abdomena i vadila mi krv, jetra, gusteraca, mokracni mjehur, bubrezi, zucni mjehur i slezena, sve je u redu. Slezena homogenog parenhima, primjerene velicine ( dimenzija 10,6 × 5,8 cm), bez fokalnih promjena. Krvni nalaz mi je uredan, jetra bilirubin, ukupni 16.1 (7-30), AST 24 (11-38), ALT 28 (10-33), GGT 10 (10-27), LD 169 (127-231), CRP 0.13 (0-5)
Mene zanima da li je po vasem misljenju nalaz uredan i da li je slezena normalna kao i prije? Mogu hodat, vozit bicikl, ne umaram se brzo, ali znam ponekad, mozda kad pojedem malo vise hrane osjetit na lijevoj strani trbuha kao da mi je nesta napuhano i to me zeza malo, ali nije bolno. U pocetku pregleda ultrazvukom, doktor mi je rekao da imam dosta zraka u debelom crijevu, jer nemam ceste stolice, mozda svakih 3 ili 4 dana imam. Doktorica mi je rekla da je sve u redu i da sam prebolio mononukleozu i da mogu normalno trenirati.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2020. 13:00

Prema svemu navedenom bolest je prošla. Potrudi se da reguliraš stolicu, uzimaj dosta tekućine, maslinovog ulja, povrća, mekinja, integralni kruh i tjesteninu. Po potrebi se može dodati i prašak koji razmekšava stolicu (macrogol, laxol, macrobalans ili slično).

AntoF123

14.05.2020. 22:15

Hvala vam puno na pomoci! Imam jos jedno pitanje, prehladjen sam od prvog mjeseca i ta prehlada jos dan danas traje, svako jutro kad se probudim iskasljem malo slajma i ispusem nos, kasnije bude u redu do sljedeceg jutra, osim ako budem cijeli dan vani pa mi zna curit nos.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.07.2020. 23:45

Samo redovito obilato ispirajte nos otopinom morske vode, 2-3x na dan.