Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Motorika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lasica

04.10.2007. 15:05

Poštovani,
mom sada 6.mjesečnom sinu je u 3.mjesecu starosti dijagnosticirano: pei-intraventrikularno krvarenje obostrano st. II. Drugi kontrolni nalaz poslije 3 mjeseca kaže: nalaz morfološki uredan,manji ugrušci se vide oko oba pleksusa-ne šire komore,dobra pulzacija krvnih žila,prikaz 3 i 4 moždane komore uredan. Pedijatrica je sinu inače upisala u karton da je motorički napredan međutim oduvijek mu je desna ruka bila malo sporija,zgrčenija i "štedio" ju je,ali ne toliko da bi se zabrinuli.Od početka nije nikako volio biti na trbuhu,grozio se toga,no po preporuci smo ga stavljali na trbuh i na koncu je to čak i zavolio,pa sada većinu vremena provodi na trbuhu i čak i spava na njemu.Ono što nas zabrinjava jest da od nedavno drži figu u toj desnoj ruci,ne stalno ali primjetno češće mu "pobjegne".Isto tako ,kada hvata predmet na trbuhu koji mu se pruži rađe se iskrivi da bi ga dohvatio lijevom rukom nego da ga desnom uhvati,a kada i pokuša sa desnom,sav se zgrči kao da mu je to jako naporno (što je i logično jer se prilikom odizanja lijeve na desnu oslanja pesnicom a ne punim dlanom ,i po mojoj procjeni čini mi se da ju drži puno uvučenijom ka sebi a da bi imao dobar oslonac na nju).U snu,kada spava na trbuhu desnu spusti uz tijelo a lijeva je skvrčena,sa dlanom uz glavu.Kada se tek počeo dizati na ruke dok je bio na trbuhu,oslanjao se na oba otvorena dlana, a sada od kada sve više puže se pojavila ta figa i zgrčena pesnica pri položaju na trbuhu i manje se diže na ruke,a više je na laktovima? Inače je počeo puzati kao "komandos" ( u 4.mjesecu starosti),no tako je teško odvajao glavu od podloge ,a sada puže tako da podvlači obje noge pod sebe,poput zmije. Dosta je težak,ima 9kg i oko 70cm (rođen sa 2850 gr,44cm,carskim rezom,položaj zatkom,oligohidramnij,prijevremeno rođen u 36 tjednu,primala u bolnici na čuvanju trudnoće deksametazone kao terapiju,ne znam da li je bitno za ovu priču,ali imao je pri rođenju nejednaku veličinu bubrega što se u međuvremenu ujednačilo). Rotira se na obje strane,sa leđa na trbuh od 2 i pol mjeseca,u 4. mjesecu sa trbuha na leđa,prebacuje igračke isto odavno,skida pelenicu sa lica itd. Uglavnom je sve ok,osim ovoga što se tek od prije cca tjedan dana počelo manifestirati.Molimo vas za savjet pošto pedijatru idemo tek na kontrolu kad napuni 9.mjeseci-da li da mu se ipak ranije obratimo(pedijatru),da li da možda privatno odemo da ga fizijatar pogleda (nakon prvog UZV bili smo kod jedne gospođe sa Rebra koja je rekla da vježbe za njega nisu nužne ali da mu možemo dati neke poticajne vježbe koje smo i radili po njenim uputstvima.) Puno Vam hvala na savjetu unaprijed!
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

04.10.2007. 18:45

Shvatio sam da vas brine njegova desna šaka. Sa 6 mj. teško da ta šaka nije pretežito stisnuta. Međutim, kada mu pokažete predmet, trebao bi prema njemu ići otvorenom šakom i hvatiti svim prstima, nepravilno. Možda je ljevak pa ide više lijevom rukom? Tek s 9 mjeseci stavi palac uo poziciju skupljenim prstima s druge strane, a s 12 počinje koristiti palac i kažiprst za "pincetni hvat". Iz vašeg opisa ne da se zaključiti baš ništa, jr nist enitiu šta sigurni, pa vam ne preostaje drugo nego da odete nekom zdravorazumskom liječniku.