Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


neutropenija - ABN


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

durica

09.01.2009. 15:50

Postovani,
mojem 14-mjesecnom djetetu je dijagnosticirana neutropenija i preporuka je vadenje krvi svakih 7-10 dana kako bi se pratio broj neutrofila.
Ono sto bih vas ja molila je da pogledate zadnji nalaz krvi (ispisat cu ga na kraju upita) i da mi kazete kako iz ovog nalaza izracunati apsolutni broj neutrofila, jer su mi u bolnici rekli da je vazan taj apsolutni broj, a ja ga iz ovog nalaza ne znam iscitati.
Nalaz je sljedeci:
Leukociti: 9,1*10e9/L
Eritrociti: 3,95L*10e12/L
Hemoglobin: 105L g/L
Hematokrit: 0,319L L/L
MCV: 80,8 fL
MCH: 26,6pg
MCHC: 329g/L
RDW: 16,7H%
Trombociti: 480H*10e9/L
MPV: 8,5fL
Neutro granulociti: 2,0L%
Eozino granulociti 3,0%
Bazo granulociti 0,0%
Limfociti 82,0H%
Monociti 13,0%
Neutro.granulociti 0,02L*10e9/L
Eozino granulociti 0,32*10e9/L
Bazo.granulociti 0,08*10e9/L
Limfociti 7,57H*10e9/L
Monociti 1,32*10e9/L

UNaprijed hvala,

Darko Richter, dr. med.

09.01.2009. 17:30

Leukociti su 9,1 ili 9100 u mm3, a od toga je neutrofila 2%.Dakle, 9100 × 0,02 = 182 neutrofila u mm3. To je dosta nisko, i nosi visoki rizik jakih i akutnih bakterijskih infekcija. Neki minimum koji donekle još štiti od velikih infekcija, ali još nij enormalan, je 500 neutrofila u mm3, a najdonjom granicom normale može se smatrati 1000 neutrofila/mm3. U boradi djetetu treba napraviti antigranulocitna protutijela i punkciju koštane srži. Od samog praćenja neće biti nikakve velike koristi.

durica

09.01.2009. 20:05

Hvala vam na brzom odgovoru!
Dok smo bili u bolnici radjena mu je punkcija kostane srzi i nalaz je bio uredan (tek su segmentirani neutrofilni granulociti zastupljeni u manjem postotku oko 3%), a antigranulocitna protuitijela nisu dokazana (tu pretragu cemo ponoviti po preporuci imunologa na Salati).
Dijete se trenutno osjeca dobro, nema temperaturu niti ikakve druge znakove infekcije. Doma je u karanteni, i nije u doticaju sa nikime osim mene, oca i bake koja ga cuva.
Ono sto me jos zanima je, da li je preporucljivo izvesti ga desetak minuta u setnju, s time, naravno, da ne bi dolazio u bliske kontakte sa ljudima ili da pricekamo dok se stanje krvi popravi, te da li postoji ista sto bi mu moglo pomoci da se stanje neutrofila poveca?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.01.2009. 22:55

Njega manje smetaju tuđe klice, a više njegove vlastite.One su stalno kod njega, kao i kod svakoga od nas. Ako krenu, krenut će njegove vlastite, uglavnom iz crijeva i ždrijela, i po tom pitanju ne možete učiniti baš ništa, osim preomptno prepoznati infekt i dati ODMAH antibiotike, odabrane prema tzv. "educated guess" - tj. prema pogađanju koja bi klica bila najvjerojatnija. To je posto liječnika. Tuđe klice su njemu minorni problem. Može se šetati po vani.

durica

10.01.2009. 18:30

Sada ja vas pitam kako promptno prepoznati infekciju? Pretpostavljam da je temperatura prvi pokazatelj - mjerimo mu temperaturu rektalno tri do cetiri puta dnevno i vrijednosti se krecu od 36,5 nakon spavanja ili mirovanja do 37,8 nakon aktivnosti (prohodao je pa ga se ne moze zaustaviti).
I jos jednom ponavljam pitanje, mozemo li necime utjecati na povecanje neutrofila u krvi ili jednostavno moramo cekati da se to samo od sebe popravi?
Jer prema dijagnozi neutropenija je uzrokovana virozom koja se zakomplicirala i presla u tesku upalu uha koja je zavrsila s perforacijom bubnjica zbog cega smo i zavrsili u bolnici.

Darko Richter, dr. med.

10.01.2009. 21:40

Temperatura se niti u bolnici ne mjeri 3-4 puta dnevno.
Kako prepoznati infekciju? Vrlo jednostavno, slično kao što prepoznajete potres, grmljavinu ili promjenu vremena.
Neutropenija se može popraviti davanjem Neupogen-a (filgrastim). No, to traje samo dok se daje, a daje se najmanje triput tjedno u injekcijama, i ne daje se svakoj neutropeniji, nego onoj za koju se procijeni da joj treba.

durica

11.01.2009. 05:10

Doktore, hvala vam jos jednom na svim vasim odgovorima.
Srdacan pozdrav!

durica

23.01.2009. 13:55

Poštovani doktore,
Bili smo na drugom pregledu kod imunologa nakon otpuštanja iz bolnice (otprilike je prošlo mjesec dana) i kako je mojem djetetu broj neutrofila još uvijek izrazito nizak, ona je ponovno napravila test na antitjela (čekamo nalaz) i rekla da se najvjerojatnije radi o autoimunoj neutropeniji, te da nije bitno da li će test dokazati antitjela ili ne, jer kao ionako nije 100% pouzdan.
Ono što mene zanima jest, na koji način se potvrđuje da li je neutropenija autoimuna ili ne, te nakon koliko vremena bi se dijete trebalo oporaviti ukoliko se ne radi o autoimunoj neutropeniji, nego onoj izazvanoj virusnim upalama.
Iz tekstova sam primjetila da ste vi imunolog, pa bih vas lijepo molila ako mi u par natuknica možete objasniti kako se nositi sa ovakvom dijagnozom, jer mi je rečeno da oporavak može trajati godinama i da je kod takve djece bitno da izbjegavaju kontakt sa puno ljudi zbog potencijalnih zaraza.
Hvala unaprijed,

Darko Richter, dr. med.

23.01.2009. 18:40

Autoimuna neutropenija dokazuje se 100% ovako: dokazom anitneutrofilnih antitijela, te punkcijom koštane srži, koja pokazuje da u njoj ima obilje mijeloidne loze (koja prethodi zrelim neutrofilima). Nemate se šta nositi s dijagnozom, već s bolesti. ako se ne daje ništa, ništa, tu se nama što nositi. Ako se daje Neupogen, nosite dijete triput tjedno na neupogen. Ipak, ja ne bih davao Neuopgen kod autoimune neutropenije, jer, taj lijek još potiče mijeloidnu lozu, koja ionako buja u autoimunoj neutropeniji, a neutrofili stradavaju od autoantitijela na periferiji. Zato, nakon nekolik dana, kada srž kompenzatorno namnoži neutrofilne prekursore, i nema onakvog rizika od infekta, kao što se čita po niskom nalazu u krvnoj slici. Jer, neutrofila ipak ima, i ako napadnu bakterije, neutrofili izlaze iz srži i borba se nastavlja. To je različito od situacije u kojoj je neutropenija posljedica smanjene proizvodnej neutrofila u srži, jer, tada nema prave pomoći, osim pokušaja Neupogenom, i tada su rizici infekcije doista golemi ako neutrofili padnu ispod 1000 i pogotovo 500/mm3.

durica

24.01.2009. 13:40

Isti dan nakon otpusta, navečer opet završavamo u bolnici zbog rotavirusa. Bili smo još tri dana u bolnici, a tijekom boravka je dobio još jednu inekciju Filgrastima jer su neutrofili opet pali ispod 500.
Nakon izlaska iz bolnice (22.12.2008.), dijete se osjeća dobro, iako je broj neutrofila stalno nizak (ispod 500).
Zadnja dva nalaza krvi su:
09.01. L:9,1, DKS: seg 2, eo 3, ly 82, mo 13%
16.01 L:10,1, DKS: seg 1, eo 5, ly 74, mo 20%
Imunolog kod kojeg idemo na preglede je tražio da se ponovi pretraga na antigranulocitna protutijela, ali je zaključio da se vjerojatno radi o autoimunoj neutropeniji, bez obzira na nalaz, jer kao "ionako ima premalo neutrofila pa je moguće da se neće moći dokazati protutijela". Preporučio je kontrolu krvi svakih 14 dana.
Mene zanima da li možete reći, na temelju svega napisanog, što vi mislite, o kojoj bi neutropeniji bilo riječ.

durica

24.01.2009. 13:40

Hvala još jednom na odgovoru. Ali moram priznati sada više ni sama ne znam o kojoj neutropeniji se radi, pa bi vas molila ako možete napisati što vi mislite koja je neutropenija u pitanju.
Moje dijete je nakon deset dana visoke temperature završilo u bolnici radi dehidracije. Do tada su nas redovito pri svakom dolasku (bili smo tri puta u bolnici i dva puta kod pedijatra) otpuštali sa dijagnozom viroza i rekli nam neka samo skidamo temperaturu. Pri zaprimanju u bolnicu otkrili su da dijete ima tešku upalu uha s perforacijom. U bolnici smo bili devet dana, liječen je ceftriaksomom i zbog teške neutropenije dva dana je dobivao filgrastim.
Nakon što je ustanovljena neutropenija, napravljena mu je punkcija koštane srži i test na protutijela i nalaz je bio sljedeći: "uredna koštana srž u kojoj su zastupljene sve loze uredne morfologije tek su segmentirani neutrofilni granulociti zastupljeni u manjem postotku oko 3%. Kultura koštane srži ostala je sterilna. Antigranulocitna protutijela: nisu nađena slobodna niti vezana protutijela."
Nakon devetog dana otpuštaju nas iz bolnice uz preporuku na daljnju obradu kod pedijatra imunologa i kontrolu krvne slike svakih 3-5 dana.
Dijagnoza po otpustu je bila: "radilo se o febrilnom respiratornom kataru s bakterijskom komplikacijom-pneumokoknim supurativnim otitisom u 14-mjesečnog, inače zdravog dječaka. Bolest se manifestirala kao sindrom sustavnog upalnog odgovora. Kod dječaka je verificirana teža neutropenija, najvjerojatnije kao posljedica prolazne supresije koštane srži u okviru respiratorne ili crijevne (Adenovirus) infecije"

Darko Richter, dr. med.

24.01.2009. 14:40

Prepoznajem stil infektologa, vjerojatno iz Zagreba.
Ako u razmazu srži ima 3% neutrofila, to nije premalo, međutim, mene ovdje zanimaju mijeloblasti, promijelociti i mijelociti, te, općenito, odnos bijele i crvene loze, koji je obično 3-4:1 (bijela je u većini), a kod autoimune neutropenije taj bi odnos mogao biti i 8:1.
Sugerirao bih vam da dođete na privatni pregled u Polikliniku Alergovita, Tomislavov trg 21, u Zagrebu, da tamo, sa svim nalazima, napravimo jedan zaključak i strategiju. Ovako, vi meni citirate nalaze, ali, ili ti nalazi nisu potpuni, ili vi ne citirate cijele nalaze, jer, možda mislite da su neutrofili u srži važni, a baš nisu, oni tamo i ne spadaju, već spadaju u perifernu krv. Ako su antineutrofilna protutijela negativna, onda to ne bi bila autoimuna neutropenija, no, prije tog zaključka, i opet, treba odrediti ne samo slobodna antineutrofilna protutijela u krvi, već i ona vezana za same neturofile. Itd.
Možete me kontaktirati na e-mail: bibice@live.com

durica

26.01.2009. 14:25

Hvala vam na odgovoru!
Javit cu vam se da se dogovorimo za pregled.

Darko Richter, dr. med.

26.01.2009. 15:15

Utorkom ili četvrtkom od 17-20 h.

durica

08.05.2009. 22:25

Postovani doktore,
kako jos uvijek nisam stigla do vas, a nedavno sam dosla do nekih novih podataka, zeljela bih da mi potvrdite sumnju ako je moguce ovako preko neta.
Da li je moguce da je neutropenija posljedica davanja sirupa Ibuprofena - naime po preporuci lijecnika i pedijatara iz jedne nase bolnice djetetu smo jedanaest dana skidali temperaturu Ibuprofenom, jer je jedini on bio ucinkovit u skidanju temperature, a temperatura mu je jedanaest dana bila 39,5 - 40,0?
Ukoliko je neutropenija posljedica toga za koliko bi otprilike vremena mogli ocekivati povecanje broja neutrofila, obzirom na to da su mu neutrofili jos uvijek niski (na zadnjem vadjenju krvi ih je bilo oko 500 u apsolutnom broju)?
Unaprijed hvala,

Darko Richter, dr. med.

08.05.2009. 23:55

Uvijek je sve moguće, pa tako i to da je neutropenija od ibuprofena. Međutim, da bi se o tome ozbiljnije razmišljalo, trebalo bi znati kakva je bila krvna slika prije davanja ibuprofena, ili kako se kretala tijekom tih 10-ak dana liječenja temperature.
Kada se prekine neki lijek koji je uzorkom neutropenije, neutrofili se podignu ili domah, ili za neko vrijeme, ili nikad.

durica

07.07.2011. 13:40

Poštovani doktore,

danas smo nakon dugo vremena našem 3,5 godišnjaku vadili krv da provjerimo stanje, obzirom na dijagnozu neutropenije i nalazi su sljedeći:

Leukociti: 8,0 x 10e9/L
Eritrociti: 4,66 x 10e 12/L
Hemoglobin: 129 g7L
Hematokrit: 0,366 L/L
MCV: 78,5 fL
MCH: 27,7 pg
MCHC: 352 g/L ref. (300-350)
RDW 13.3 %
Trombociti 352 x10e9/L
MPV: 9,2 fL

Neutro. granulociti: 27,0 %
Eozino. granulociti: 2,5 %
Bazo. granulociti: 2,8 % ref. (0-2)
Limfociti: 61,4 % ref. (15-55)
Monociti: 6,3 %
Neutro granulociti 2,17 x10e9/L
Eozino. granulociti: 0,20 x10e9/L
Bazo. granulociti: 0,22 x10e9/L ref. (0,00-0,20)
Limfociti: 4,91 x10e9/L
Monociti: 0,50 x10e9/L

Molim vas da mi malo ako nije problem prokomentirate nalaz, odnosno, da li me treba brinuti ovo blago povećanje bazofilnih granulocita, obzirom da su oni do sada uvijek bili u granicama normale?

Hvala unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

07.07.2011. 16:35

Uredna krvna slika za 3-godišnje dijete.

Ivana 14

20.09.2011. 11:05

Poštovani,

djevojčica mi je trenutno stara 7 mjeseci i ima dijagnozu teška neutropenija i do sada je napravljena hrpa pretraga

1. Slobodna antigranulocitna protutijela (protočna citometrija): negativna u IgG i IgM razredu
Vezana antigranulocitna protutijela (protočna citometrija): negativna u IgG i IgM razredu
HLA protutijela klase I (ELISA metoda - screening): negativna
HLA protutijela klase II (ELISA metoda - screening): negativna


2. Citološki nalaz Mijelogram: blasti 2%, promijelociti 3%, mijelociti 6%, metamijelociti 10 %, neseg.granulociti 12%, seg.granulociti 8%, limfociti 48%, eritroblasti 11%.
U razmazima punktata koštane srži nađeno je srednje obilno hematopoetsko tkivo u kojem je omjer bijele i crvene loze oko 8:1 u korist bijele loze. Eritricitpoeza je oskudnija zbog brojnih zrelih limfatičnih stanica koje žarišno čine i oko 60% svih stanica s jezgrom. Granulocitopoeza je zastupljena zrelim i prijelaznim oblicima uz brojnije eozinofile. Trombocitopoeza je zastupljena zrelim megakariocitima.

3. Imunofenotipizacija: u uzorku nesepariranih stanica koštane srži prikažu se stanice veličine limfocita (22 %), monocita (3%) i granulociti (75%). Unutar ograde limfocita nađu se T-(21%) i B-stanice (65%). T-stanice su zrelog fenotipa i urednog izražaja pan-T biljega. Analiza diferencijacijskog puta B-stanica u odnosu na biljege CD 10 i CD 20 pokazuje uredan nalaz tj. razvojne oblike B-stanica. Nalaza bez aberacija. Na ukupan broj stanica u uzorku, udio T stanica iznosi 5 %, razvojnih oblika B stancia do 14%, dok se aberantnih stanica ne nalazi.

Sve pretrage napravljene u kolovozu 2011.

Zadnji nalaz krvi (07.09.2011.) : E 4,67, Hb 12, Htc 0,338, Tr 402, L 9,35, DKS: seg 2,2 %, ly 84,2 % , mo 6,7 %, eo 6,3%, ba 0,6%.

U periodu od 31.08.-05.09.2011. liječena radi akutnog enterokolitisa. Primala ceftriakson 4 dana, potom cefixim sirup. Prva dva dana dobivala filgrastim. U krvnoj slici dobra reakcija na filgrastim, porast broja neutrofila s 0 na 24 %, L 8,04 do 15,28.

Molim Vas ukoliko biste mi mogli prokomentirati nalaze i naglasiti da li moramo obratiti pozornost na nešto posebno ili s djetetom treba postupati normalno, ali voditi računa da ne pokupi kakvu bolest?

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

20.09.2011. 18:10

Budući da niste dobro prepisali nalaz, ne ću se upuštati niti u računanje.