Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odvikavanje većeg djeteta od sisanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

27.01.2002. 22:14

Poštovani,
Naš sin ima 28 mjeseci i do sada nismo uspjeli pronaći uspješnu metodu odvikavanja od sisanja. Pokušali smo s «narodnim» metodama, savjetima La Leche League, bez uspjeha.
Kako meni dojenje ne predstavlja problem (on traži sisati isključivo noću, za uspavljivanje), odustali smo od odvikavanja, vjerujući da će sam prestati kad bude spreman. Problem je okolina, susjede, rodbina, prijatelji, koja mu se ruga i zeza ga, a on je već veliki dečko koji sve razumije i govori, pa se događalo da bi plakao jer «nije dobar, jer još uvijek sisa», «da ne voli mamu, kad je tako muči». I kad ga uvjerimo da je on dobar, i da voli mamu i mi njega, priče krenu ponovo. A od okoline ga ne možemo i ne želimo izolirati.
Zanima nas da li je naša odluka ispravna i kako predugo dojenje djeluje na emocionalni razvoj djeteta. Za sad je on dobro i smireno dijete, nimalo agresivan u odnosu prema nama ili vršnjacima i bez ikakvih drugih ovisnosti.
Ili je možda bolje nekom agresivnijom metodom (višednevno odvajanje) odviknuti ga od sisanja?
Hvala na odgovoru.

prof dr sc Ana Votava-Raić

30.01.2002. 21:27

Cijenjena gospođo Ivana, razumijem Vaše pitanje koje nema uvijek tako jednostavno rješenje, kako bi to moglo izgledati. Kako Vašem sinu majčino mlijeko zaista više nije potrebno (ali nije ni štetno), preporučam Vam slijedeće: članovima Vaše okoline možete reći da više nemate taj problem, pa ste dijete poštedili eventualnog stresa koji može doživljavati njihovim ruganjima. Ruganja, inače nisu poželjna i treba ih osuditi; u nekim slučajevima, naime, posljedice mogu biti znatno dublje nego što se, površno gledajući, misli. Dijete u dobi u kojoj se nalazi ne mora biti u Vašoj sobi (ako za odvajanje ima mogućnosti), a u svrhu uspavljivanja možete mu pričati neku priču, pjevati, maziti ga ili sl. Pokušajte zamijeniti način uljuljkivanja u san. Uvijek Vam je na raspolaganju i drastičnija mjera kao što je npr. upućivanje djeteta baki na nekoliko dana ili tome slično. Određeni "odmak" od majke ionako neće moći izbjeći u skorijoj budućnosti, odlaskom u vrtić, u društvo druge djece u obitelji, kod prijatelja itd. Ponekad je potrebna i stanovita odlučnost. Stoga, hrabro !