Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Operacija krajnika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Magiclajt

08.05.2022. 23:50

Poštovani, dječak 4. godine, pohađa kolektiv i oboljeva od čestih infekcija gornjeg dišnog sustava, 30ak u 2. godine, praćeno povišenom temperaturom, sekrecija iz nosa, opstruktivnim laringitisima, laringotraheitisima, faringtitsima, faringotonzilitisi. 6-7 akutnih bronhitisa u kombinaciji s gore navedenim. 3. puta na antibiotskoj terapiji radi kombinacije upale uha i tonzila. Prije 6. mjeseci otklonjen treći krajnik, poboljšanje u smislu noćnog hrkanja i disanja na usta, iako dalje prisutno u manjoj mjeri. Tonzile hipertrofične. Nije alergičan, dva puta testiran. Isključen laringofaringealni refluks. U kolektivu (jaslice) u posljednje dvije godine neizdržava dulje od 5 dana u kontinuitetu. Kada je isključen iz kolektiva ostaje potpuno zdrav, po povratku u kolektiv nakon 3-4 dana vraćaju se gore navedeni problemi.

U lipnju čekamo kontrolu kod ORL.
Molim Vas mišljenje da li je gore navedeno indikacija za uklanjanje tonzila?
Također, da li možda nešo drugo može biti uzrok navedenih poteškoća?

Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.05.2022. 09:10

Obzirom da je potpuno zdrav kada ne pohađa kolektiv mislim da nema indikacije za operaciju krajnika, no specijalist ORL će odlučiti temeljem objektivnih parametara (veličina treće mandule, postoje li značajnije smetnje ventilacije srednjeg uha (timpanometrija). Obzirom na navedeno preporučam napraviti imunoelektroforezu kako bi se isključili neki oblici oslabljene imunosti.

Magiclajt

09.05.2022. 15:50

Poštovani, zahvaljujem se na odgovoru. timpanometrija je urađena u 2. mjesecu i nalaz je u redu. Treći krajnik odstranjen prije 7 mjeseci, tonzile nisu vađene iako ogromne - u nalazu navedeno hiperplastične. Prije godinu dana odrađena pretraga: IgG 8.8 - ref. vrijednost 4.5 - 9.2, IgA 1.0 - r.v 0.2-1.0, IgE (rist) 59.27 r.v djeca 1-5 g. <60, IgM 0.9 - r.v 0.2 - 1.5. Da li imunoelektroforeza obuhvaća dodatne pretrage osim gore navedenih te da li smatrate da je potrebno ponovo odraditi navedene pretrage?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.05.2022. 12:25

Prema svemu navedenom nema indikacije za vađenje mandula niti ima znakova značajnije slabosti imuniteta koja bi mogla teže ugroziti zdravlje. Za očekivati je da će vremenom otpornost ojačati te da će se bolesti rjeđe javljati i biti u blažem obliku. Varijacije normle su velike, imate djece koja praktički nikada nisu bolesna iako pohađaju kolektiv dok druga vrlo često dobijaju teške infekcije. Do školske dobi se u sve djece očekuje sazrijevanje imuniteta i tada ulaze u najzdraviji period.