Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pomoč


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

danijel

05.02.2002. 18:32

Ne znam, dali čete mi moči pomoči. U januaru nam se rodio prvi sin, oduševljenje je bilo vrlo veliko. Ali tu su počeli problemi. Mali Gal se rodio sa carskim rezom u 36 tjednu trudnoče, jer mu je srce počelo slabiti, što se je jasno videlo na ultra zvuku i CTG-u. Poslije rođenja doktori su utvrdili, da se dijete rodilo bez rektuma i da ima prekinjeno ždrijelo. To je bio za nas pravi šok. Još istog dana prebačen je u Ljubljanu na operaciju na kojoj su mu doktori spojili ždrijelo te napravili stomu na trbuhu (u visini dvanjsternika). Nakon šest dana počeli su ga hraniti preko sonde mlijekom ali mu želudac nije mlijeko obradio. Vrlo nas brine kakvi su njegovi izgledi za budučnost. Molimo vas da nas uputite kdje bi mogli saznati više o takvom stanju i dali imate informacija o sličnim slučajevima.

Zabrinuti roditelji.

prof dr sc Ana Votava-Raić

06.02.2002. 21:56

Cijenjeni gospodine Danijel, duboko razumijem Vašu zabrinutost i iskreno s Vama žalim što Vam rođenje sina nije donijelo samo sreću. No, kako se kaže "iz te kože nikuda". Hrabro se uhvatite s problemom koji je rješiv, ali, nažalost, ne odmah. Malformacije nisu rijetkost, a rascjep nepca (pretpostavljam da je ta mana u pitanju) nerijetko je kombinirana s drugim smetnjama, kao i obrnuto: greška razvoja debelog crijeva može biti praćena drugim abnormalnostima. Mogućnost raznih kombinacija velika je. Rascjep nepca u pravilu nije problem, a plastične operacije u debelom crijevu također se uspješno obavljaju, ali u pravilu ne u novorođenačkom periodu. Stoga je do rješenja problema tzv. anus praeter (vjerojatno se o tome radi) jedini izlaz. Ne mogu sa sigurnošću reći ništa o problemima vezanim uz dato mlijeko, ali sam uvjerena da se Vaše dijete nalazi na pravom mjestu. Imajte povjerenja u liječnike u Ljubljani koji će sigurno učiniti sve što je u njihovim rukama. Hrabro, nije sve tako crno, a vašem djetetu, a vjerojatno i njegovoj majci bit će potrebna velika podrška !