Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pothladjenost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

27.01.2002. 20:36

U dva navrata sam se borila da vratim normalnu temperaturu svom sinu koji sad ima 3 godine.Prvi put nakon sto sam ga odvela u hitnu zbog temperature.Dobio je injekciju,poslije cega sam pola noci provela pokusavajuci vratiti je normalu .Drugi put nakon pola ili jos manje cepica Voltarena.Da li postoji nekakva preosjetljivost ,da li moram ubuduce na nesto paziti ili napomenuti lijecniku?Da li jemoglo ostaviti neke posljedice?
Unaprijed hvala!

Dr. Darko Richter

27.01.2002. 23:12

Injekcija za temperaturu vjerojatno je bila "Analgin" koji kao analgetik i antipiretik u djece nije indiciran, uostalom kao niti "Voltaren" koji u djece uopće nije indiciran kao antipiretik. U nas je zavladao običaj da se djeci spušta temperatura tim ljekovima, a oni ili uopće ne bi trebali biti davani djeci ("Analgin"blunk ili u djece nisu uoplće registrirani za skidanje tmperature, već za reumatološke indikacije ("Voltaren"blunk. Pad temperature ispod normale poznat je kada se ovi lijekovi daju djeci i to nije posve bezopasno stanje. Stoga bih vam preporučio se se držite uobičajenih mjera skidanja povišene temperature, tj. one koja prelazi 38˙C pod pazuhom ili 38,5˙C u rektumu: parecetamol ("Lupocet", "Paracetamol", "Panadon", itd.) 5-10 mg/kg u obliku sirupa ili čepića, što se može ponoviti svakih 6 sati i/ili ibuprofen ("Ibuprofen"blunk 5 mg/kg u obliku sirupa, ponavljati po potrebi svakih 8 sati. Kod vrlo visoke temperature korisno je, uz ove lijekove, primijeniti malke kupke, tj. okupati dijete u vodi temperature 29-30˙C, ili ga od čela do peta tupkati spužvom namočenom u vodu te temperature.