Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


povisena tjel.temp.kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

drazen

23.01.2002. 07:10

Molom sve kolege lijecnike da mi pomognu.Naime pisem rad na temu povisene tjelesne temp. kod djece sa posebnim osvrtom na terapiju,tako da mi treba sto vise informacija o tome.Ako znate neki site ili nesto sl. molim sve da mi odgovore.Unaprijed zahvalan

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.01.2002. 18:55

Dragi Dražene, niste napisali o kakvom je radu riječ: srednjoškolski (koja škola), studentski (koji fakultet) ? Nije, naime svejedno kome je namijenjen i koji mu je cilj. O tome, između ostalog ovisi i opsežnost rada.
No, moram Vas upozoriti da povišena tjelesna temperatura nije bolest, već simptom (klasificiran je u tzv. opće simptome) i to sigurno nekoliko tisuća bolesti koje se opet mogu sistematizirati na različite načine; jedan od mogućih jest: akutne i kronične bolesti, zatim infektivne (bakterijske, virusne, parazitarne, gljivične, miješane), maligne bolesti, bolesti kolagena... U djece ovaj simptom zaslužuje posebnu pažnju zbog opasnosti od komplikacija. Liječenje je simptomatsko i najčešće obuhvaća fizikalne i farmaceutske mjere snižavanja visoke temperature. Međutim, prava terapija je liječenje bolesti. Stoga se bojim da nećete lako naći željene podatke na jednom mjestu. Za početak možete pokušati s medicinskom enciklopedijom (iako ona nije najnovijeg datuma) ili naprosto pokušajte na Internetu pod "tjelesna temperatura". Želim mnogo sreće Vama i Vašem radu uz normalnu temperaturu !

drazen

24.01.2002. 09:32

Postovana gosp.Ana,
rad koji pisem na temu povisene tj.temperature kod djece, treba da sluzi kao uputsvo roditeljima u smislu sta da rade kad im djete dobije povisenu temp.Tusiranje,lijekovi,i sl.Znaci u radu treba da bude poseban osvrt na tretman povisene temp.kod djece.Inace hvala na odgovoru i srdacan pozdrav.

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.01.2002. 20:27

Cijenjeni Kolega, žao mi je što sam previdila Vaše obraćanje "nama svim kolegama liječnicima", iz čega je jasno da ste i Vi liječnik. Najkraće i najbrže možete se poslužiti s knjigom "Pedijatrija", ur. Duško Mardešić, Zagreb, "Školsla knjiga", 2000.g. u poglavlju "Simptomatsko liječenje djece", podpoglavlje 28.3.1. Vrućica - povišena tjelesna temperatura (str. 1086). Naći ćete i nešto odgovarajuće literature. Mnogo pozdrava.

drazen

26.01.2002. 09:01

Postovana prof.Ana
hvala lijepa na odgovoru.