Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Povraćanje ili želučana tegoba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SladjanaK

26.09.2019. 18:10

Poštovani,
Lijepo molim informaciju,

U ponedjeljak rano ujutro petogodišnjak je povraćao 2 puta unutar 4 sata (sa sadržajem), a nije imao - i nema - povišenu temperaturu, proljev, a još manje malaksavost. Ostatak dana je bilo u vrlo savršenom elementu, jedino što odbija hranu. Zanima me sljedeće, da li takvo dijete odvesti na pregled kod pedijatra, te da li je možda posrijedi neka viroze.
Budući da nema niti jedan drugi simptom koji bi upućivalo na roto-virus. Niti poslije toga, već četvrti dan, nije povraćao, ne žali se na bolove u trbuhu, i nema nikakvih druge simptome, osim što ne želi jesti.
- Unatoč tome što mu je poslije tog povraćanja bolje, u vrtiću me traže ispričnicu od pedijatra da je dijete zdravo.

Lijepo molim informaciju, da li dijete odvesti na pregled ako povraća sadržaj unutar 4 sata, a poslije mu je bolje?

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Bilo bi neodgovorno ovim putem davati mišljenje o uzroku problema; stoga se javite pedijatru. Moguće je da se radi o prolaznoj mlohavosti želudca (gastroprezi) koja prolazi nakon 1-2 tjedna i javlja se nakon infekcije probavnog sustava - želudac radi usporeno, mlohaviji je i ne potiskuje hranu prema crijevu. Tada dijete povrati, nema drugih tegoba jedino slabiji apetit.

maja_k2

04.11.2019. 18:40

Postovani, imam bebu od 6mj, do 5mj iskljucivo dojena, ne prihvaca ni bocu ni dudu,cak ni izdojeno mlijeko na bocu. Sa 5mj pocinjem joj davati AD na kasikicu, po nekih 15ak kasikica dnevno. Pokusala sam joj uvesti jabuku,bananu, krusku, i to je bilo uvodenje 3 dana po mozda pola kasikice sve skupa jer bi uredno pljunula sve sta joj stavim u usta, da bi 10.ti dan,kad sam joj dala ponovo,jedva kasikicu jabuke, nakon 5 sati povratila 5x, sutradan ista stvar se desila s kruskom. Pedijatrica je rekla da jos nije spremna za krutu hranu. Nalon 20 dana, tj danas ujutro, dala sam joj pola cajne kasikice banane, ista stvar posljepodne, i zuc je povracala. Moje pitanje je,da li se stvarno tu moze raditi o tome da beba nije spremna,ili moze biti nesto drugo po srijedi i odakle da krenem,od kojeg doktora? Beba je rodena sa 3500, sad ima 6mj i 7100, samo je dojena,i evo zadnjih mj dana po malo ad pije i nemamo problem s tim.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.11.2019. 10:00

Dijete dobro napreduje i malo je vjerojatno da se radi o alergiji na neku od namirnica. Budite strpljivi, pratite prirast težine i ako se problemi nastave treba konzultirati pedijatrijskog gastroenterologa. Važno je zadržati smirenost prilikom hranjejna.