Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6216 | Broj poruka: 24902

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Povraćanje ili želučana tegoba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SladjanaK

26.09.2019. 18:10

Poštovani,
Lijepo molim informaciju,

U ponedjeljak rano ujutro petogodišnjak je povraćao 2 puta unutar 4 sata (sa sadržajem), a nije imao - i nema - povišenu temperaturu, proljev, a još manje malaksavost. Ostatak dana je bilo u vrlo savršenom elementu, jedino što odbija hranu. Zanima me sljedeće, da li takvo dijete odvesti na pregled kod pedijatra, te da li je možda posrijedi neka viroze.
Budući da nema niti jedan drugi simptom koji bi upućivalo na roto-virus. Niti poslije toga, već četvrti dan, nije povraćao, ne žali se na bolove u trbuhu, i nema nikakvih druge simptome, osim što ne želi jesti.
- Unatoč tome što mu je poslije tog povraćanja bolje, u vrtiću me traže ispričnicu od pedijatra da je dijete zdravo.

Lijepo molim informaciju, da li dijete odvesti na pregled ako povraća sadržaj unutar 4 sata, a poslije mu je bolje?

Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Bilo bi neodgovorno ovim putem davati mišljenje o uzroku problema; stoga se javite pedijatru. Moguće je da se radi o prolaznoj mlohavosti želudca (gastroprezi) koja prolazi nakon 1-2 tjedna i javlja se nakon infekcije probavnog sustava - želudac radi usporeno, mlohaviji je i ne potiskuje hranu prema crijevu. Tada dijete povrati, nema drugih tegoba jedino slabiji apetit.