Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6369 | Broj poruka: 25474

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Problem sa crijevima?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

KoPitaNeSkita

03.07.2021. 20:15

Poštovani,

imam bebu od 4 i pol’ mjeseca. Indukcijom rodjena u 37. tjednu zbog moje trudnicke kolestaze. Beba je iskljucivo dojena od pocetka i lijepo napreduje. Kao dojilja jedem raznoliko i uglavnom se nicega ne odricem, samo sto jedem u razumnim kolicinama.
Beba kaka jednom dnevno, stolica je skolska moglo bi se reci - senfaste boje, kašasta sa sitnim grudvicama i bez nekog posebnog mirisa. Ali, prilikom svakog kakanja ona jako place, vristi, napreze se, skuplja nogice i “rezi” doslovno, stiska sakice, nemirna je itd. Nikada se jos nije dogodilo da se pokakala “u miru” bez da nije neutjesno plakala i jakoooo se naprezala. Buduci da joj je stolica uvijek uredna i rijetko se desilo da je izostala i da je uglavnom vesela i dobra beba nisam mislila da je to problem.
Beba je koja je inace dobro spavala, cijelu noc uz dojenje u snu. No zadnjih dana nemirno spava, napreze se, skuplja nogice, “rezi”, probudi se po sredini noci, pa neutjesno place, crijeva joj krule, to traje i traje i kad se pokaka zaspi kao da nista nije bilo. Moje je pitanje je - da li to njeno “tesko” kakanje moze upucivati na nekakav problem sa crijevima? Ako ne, postoji li nacin da joj sav taj proces olaksamo, nekakve kapi i sl.? Ili je sve to skupa normalno i nema razloga za bilo kakvu brigu i intervenciju u bilo kakvom obliku. Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.07.2021. 09:50

Nije isključeno da postoji blaži oblik problema sa crijevima koji uzrokuje jači rad crijeva i bolove za vrijeme kakanja. Možete pokušati uvesti probiotske gljivice Saccharomyces boulardii te odnesite stolicu na analizu (na krvarenje i na toksine Clostridiuma Difficile). Možete za svaki slučaj odnijeti i urin na pregled. Ako ti nalazi budu uredni nema potrebe za drugim postupanjima.

KoPitaNeSkita

28.07.2021. 22:05

Postovani,

hvala Vam na odgovoru. Pretrage koje ste rekli nismo jos obavili, doktorica nam ne na odmoru, ali mozda ipak i odemo privatno bez da cekamo uputnice. No, evo sto je novo. Zadnjih dana primjecujem sluz u stolici? S cime bi to moglo biti povezano? Govori li Vam to onda sveukupno nesto vise? Beba nije prehladjena koliko vidim. Idalje nema promjena u ponasanju, vesela je i zadovoljna. Cak vise ne place prilikom kakanja, ali se idalje jako napreze.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.08.2021. 14:40

Najvažnije je da je dijete dobro i da dobro napreduje. Za svaki slučaj obavite ove pretrage, može i privatno.