Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Problem sa crijevima i zeludcom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Clara655

14.01.2024. 00:10

Postovani, prije svega izvinjavam se na dugom postu, ali bih sto detaljno pojasnim o cemu se radi. Jako sam zabrinuta i nemirna.
Beba, musko starosti 3mj i 10 dana. Rodjeno u terminu sa 3650kg, sada ima 7100kg. Dojim. Od pocetka imamo problem sa grcicima, davala espumisa i biogaia kapi, bez znatnog efekta. Sumnjala sam na reflux, bio je na dva pregleda, ni jednon na ultrazuku. Dva pedijatra rekla da je beba dobro, jer napreduje (pregledani samo spolja, pulpirali stomacic rukom, gledali grlo) medjutim ja kao majka vidim dosta nekih stvari. Jedan od pedijatara je ukljucio pantorazol tbl 20mg, 2x5mg u 1ml glukoze, zbog moje sumnje na reflux ali sam prestala davati nakon 7 dana jer nije bilo bolje. Iskljucila sam i iz razloga sto polovimo film tabletu, unistimo film drobljenjem, bojim se da je takav pantoprazol stetan za mali bebeci stomak. Eh sad sto se tice nekih "simptoma" koje vidim.
Povraca dosta, ne u mlazu ali poslije svakog obroka povraca, cak i po 2-3 sata poslije. Podrigne tokom jela, ali takodjer podriguje i dugo iza jela, nekako podrigne iz dubine. Dva puta prilikom takvog posrigivanja u kom izbaci i malo usirenog mlijeka bilo i tragova sukrvice.
Kada mu ruku drzim na stomaciccu,osjetim kako tece hrana, bukvalno tece. Kruli u stomaku konstantno, cuje se dosta. Nerijetko zna iza jela djelovati nezadovoljno, gugutati "giii, giii, giii" kao da mi govori da mu pomognem.
Takodjer balavi jako, iza jela pogotovo. Svi kazu poceo je stavljati rucice u usta,da je zbog pripreme za zubice, ali on balavi odavno, cini mi se kao kod nas odraslih da mu se sakuplja pljuvacka u ustima prije nego ce povratiti. Ubalavi po 5-6 portiklica dnevno. Zna se grciti i prema naprijed, a i prema nazad uvijati. Iz sna se cesto probudi kao da ga nesto jako zažiga pa se sav trzne ( nije isti trzaj kao kod moorovog) pun je gasova, vjezbicama dio istjeramo, dio ostane pa ga muci. Zadnja 3 dana nije imao stolicu ali kazu da je to ok kod dojenih beba.
Evo svasta sam napisala , dio sam sigurno i zaboravila. Uglavnom molim Vas da mi kazete, moze li biti neko patolosko stanje, ako beba super napreduje i nije mljohava. On je dio dana super raspolozen, dio je nervozan i placiljiv. Zanima me da li da idemo dalje na ultrazvuk? Moze li imati neki problem sa zeludcom i crijevima ( mimo refluxa) nesto sto zahtjeva kontretno lijecenje, a da dobro napreduje na kilazi. Bojim se da nesto nedaj Boze ne zapustimo kod bebe, a s druge strane necu ni da budem paranoicna. Unaprijed Vam hvala na odgovoru, i jos jednom oprostite na dugom postu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2024. 11:15

Sve opisano može biti varijacija normale, no preporučio bih da se pregleda stolica na skriveno krvarenje i toksine klostridija (to radi svaki privatni lab). Možete odmah uvesti probiotske gljivice Saccharomices boulardii. Započnite strogu dijetu bez bjelančevina kravljeg mlijeka (pozorno čitajte deklaracije proizvoda, mlijeka ima u kobasicama, paštetama keksima i sl.). Započnite uzimati šumeći kalcij, 2x500 mg ili 3x330 mg dokle god ne uzimate mliječne proizvode. Ako je u pitanju alergija na ove bjelančevine koje se izlučuju u Vašem mlijeku treba pričekati 2-3 tjedna kako bi se vidio učinak ovog postupka - tako dugo se izlučuju u mlijeku). Alergološka obrada u ovoj dobi je nepouzdana a od ultrazvučnog pregleda ne očekujem neku korist. Važno je da dijete dobro napreduje!