Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Program cijepljenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kristina

14.12.2001. 12:46

Poštovani,

majka sam 2.5 godišnje djevojčice, a uskoro očekujemo i prinovu u obitelji. Nakon prvog DiTePer cijepljenja (cijepivom propisanim od HZZO), moja kćer je imala jake bolove i vrlo visoku temperaturu. Pedijatrica mi je preporučila za daljnja cijepljenja Infarix, koji sam kupovala u apoteci (cca 110 kn) i bili smo jako zadovoljni, jer moje dijete nije imalo gotovo nikakvih popratnih pojava nakon cijepljenja. Stoga Vas molim da mi odgovorite da li zaista Infarix ne odgovara po kvaliteti i standardima ili nije provjereno. Ukoliko to cjepivo ne odgovara kvalitetom, da li trebam svoje dijete ponovo cjepiti?Ukoliko to cjepivo odgovara kvalitetom, a dostupno je na hrvatskom tržištu, zbog čega se zabranjuje njegova upotreba i pravo roditelja na izbor onoga što je najbolje za njihovo dijete?

S poštovanjem
Kristina

Dr. Darko Richter

18.12.2001. 23:09

"Infanrix" je u Hrvatskoj registrirano cjepivo,dakle, nalazi se u legalnom optjecaju kao cjepivo za zaštitu od difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca). Proizvodi ga jedna od najvećih farmaceutskih tvrtki na svijetu, "Glaxo-SmithKline". Nema govora da bi to cjepivo bilo slabe kvalitete ili neodgovarajućeg standarda. Koristi se širom svijeta, još najviše u razvijenim zemljama (zbog cijene). Ministar Vlahušić zaprijetio je pedijatrima da roditeljima ne smiju ponuditi to, niti bilo koje drugo cjepivo izvan onog propisanog obveznim programom cijepljenja, a na koje je vaša kći imala značajnu neželjenu reakciju. Kao roditelj imate puno pravo odbiti, ili birati između raznih medicinskih intervencija. To je temeljno ljudsko pravo, zapisano izričito u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Ne slažem se s takvom politikom ministra Valhušića, niti je razumijem. Najbolje je da se e-mailom javite s istim upitom upravo njemu: http://www.tel.hr/mzrh/h_index.htm.