Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Gastritis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivana

16.12.2001. 23:43

Upit za prof.dr.sc. Votavu-Raic:
Imam bebu od 8 mjeseci. Prije 3 dana pocela je iznenada povracati. Vidjelo se da je gladna, halapljivo bi jela a zatim povratila. Nakon pregleda, bez vrsenja pretraga, lijecnik je ustanovio gastritis. Na moje pitanje kako je do toga doslo lijecnik je rekao da je to infekcija i savjetovao prehranu samo mlijecnom formulom nekoliko dana, zatim ponovo uvesti rucak a kada beba to prihvati onda ponovo poceti i sa vocnom kasicom. Molim Vas da mi sve ovo malo pojasnite te odgovorite sto je moglo izazvati infekciju jer sam se vrlo iznenadila dijagnozom. Mislila sam da je gastritis bolest odraslih. Inace, moja beba pije oko 1/2 l mlijeka dnevno, jede kruh, meso, povrce i kasicu od kuhanog voca. Pola dana je na privatnom cuvanju, zajedno s jos 4-ero druge djece, tako da ne jede sve obroke kuci. Mozete li mi takodjer reci smije li beba piti vodu za vrijeme ovog lijecenja?
Unaprijed Vam zahvaljujem na trudu, vremenu i pomoci!
Ivana

prof dr sc Ana Votava-Raić

18.12.2001. 22:39

Štovana gospođo Ivana, Vaše je pitanje jednostavno, ali nažalost, odgovor to ne može biti.
Gastritis znači upalu želuca, koja može biti različitog uzroka, različita u tijeku, jačini, rasprostranjenosti na dio ili cijeli želudac, na sluznicu ili strukture ispod sluznice, u trajanju itd. Upala može biti akutna, subakutna, kronična. Primjera radi, akutna upala vrlo je česta. Npr. nakon uzimanja pretople ili prehladne hrane ili hrane s mnogo začina moguće je oštećenje sluznice koje u nekim okolnostima uzrokuje blažu upalu; kliničke posljedice su obično bolovi umjerene jačine u gornjem dijelu trbuha uz neke druge simptome ili bez njih; proces je obično brzo prolazan i ne ostavlja posljedice. Hrana koja je zagađena nekim bakterijama ili virusima također može uzrokovati akutnu upalu želuca uz povraćanje koje je obrambeni simptom organizma (s povraćenom hranom izbacuju se i mikroorganizmi). Isti uzroci, osobito oni koji djeluju dugotrajno ili se ponavljaju , ali i mnogi drugi, mogu dovesti do kroničnih procesa. Poznati mikroorganizam koji se posljednjih godina često spominje i u popularnoj medicinskoj literaturi je Helicobacter pylori. Sve do sada spomenuto je samo kao primjer, ali je daleko od “zaokruživanja” problema. U djece je, prema tome, moguć gastritis, ali je on češće akutan i prolazan, nerijetko i spontano. Uz to, postoji i specifičnost dojenačke dobi. Naime, dojenče u infektu bilo kojeg sustava može reagirati s probavnim smetnjama, osobito s povraćanjem, jer je jedna od karakteristika njegove dobi nemogućnost lokalizacije bolesti, pa kažemo “kad je dojenče bolesno, bolesno je čitavo”. Tome su također mnogobrojni uzroci, a navest ću samo jedan primjer. U slučajevima infekcije gornjih dišnih puteva, dojenče guta sekrete pune virusa i bakterija koji mogu istovremeno dovesti i do upale sluznice želuca i crijeva, pa su povraćanje i proljev uobičajeni popratni simptomi.
Postepeno uvođenje hrane u svakodnevni ritam hranjenja dobar je način normalizacije stanja.
Nadam se da je dijete u međuvremenu ozdravilo i da nećete imati problema.
Bojim se da Vas moj odgovor nije zadovoljio, ali, nažalost, nisam mogla biti “jednostavnija i kraća”. U slučaju potrebe, ponovno se morate javiti svom pedijatru, a po potrebi i nama (01 4552 333/325). Srdačno vas pozdravljam i želim Vam sretne i mirne praznike.