Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Raynaud sy


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vilena

07.03.2002. 20:37

Prije godinu i pol dana moja šestogodišnja djevojčica je tijekom ljeta dobila jake bolove tj. grčeve u prstima obje šake tijekom noćnih sati. Povremeno je rekla i da je bole noge. Kad smo se vratili s mora prestala se žaliti na bolove, ali smo primijetili da u jutarnjim satima kad je išla u vrtić i kad je vani bilo hladnije, prstići na rukama bi joj postali limun žute boje. Da ne duljim obavili smo sve preporućene pretrage(neurolog, psiholog, reumatolog...)termografija je potvrdila dg: Sy Raynaud. Od tada je prošlo godinu i pol dana i jedini novi detalj je da sada prstići kad bi požutjeli ponekad je jako bole u jagodicama. Inače, potpuno se uredno razvija,trenira karate, vitalna je , živahna i zdrava. Pročitali smo u literaturi što smo mogli naći o navedenom sidromu. Vježbamo s njom nešto slično bio-feed back metodi što se preporučuje. Ipak,zabrinutost glede razvoja ev. bolesti ipak postoji. Što nam možete reći o tome? Koliko je uopće Sy Raynaud čest i ima li što novo u terapiji i na što bi morali paziti osim na utopljavanje? Ima sestru jednojajčanu blizanku koja nema navedeno. Srdačan pozdrav.

prof dr sc Ana Votava-Raić

09.03.2002. 18:50

Cijenjena gospođo Vilena, nije posve jasno da li govorite o Raynaudovom fenomenu ili o idiopatskoj Raynaudovoj bolesti, te da li se sa sigurnošću uopće radi o simptomima koji se mogu s Raynaudovim imenom povezati. Ipak, na temelju opisane kliničke slike i dobi djeteta moguće je da se radi o ovom prvom, tj. o epizodičnom pojavljivanju bljedoće i hladnoće vrhova prstiju (vazokonstrikcija) na koju se nadovezuje nakon nekoliko sati cijanoza (djelomični povrat cirkulacije) i na kraju aktivna hiperemija. U mnogih bolesnika postoje i druge promjene kao npr, jaka bol... Fenomen nije čest, ali u pravilu ne čini samostalnu bolest, već je uvod u neke druge bolesti vezivnog tkiva ili je njihova popratna pojava. Stoga, iako duboko razumijem Vašu nelagodu, ipak Vas moram uputiti na liječnike koji su dijagnozu utvrdili i koji se u svom radu s bolešću i bave. Želim Vama i Vašoj djeci svako dobro i srdačno Vas pozdravljam!

Vilena

12.03.2002. 20:32

Poštovana doktorice, hvala Vam na odgovoru na moje pitanje. Kod moje djevojčice se radi o Raynaudovom fenomenu. Kad god joj je hladno za ruke prstići požute,jagodice prstića ponekad bole,. hiperemija se brzo javlja čim se utopli. Pročitala sam da ako se u dvije godine od postavljanja dijagnoze ne pojave drugi simptomi, može se reći da je u pitanju Raynaudov fenomen kao samostalna bolest. Poslušat ću Vaš savjet i dalje ćemo ići k liječniku koji je postavio dijagnozu.Hvala.