Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vitamini


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ema

13.03.2002. 07:39

Imam curicu od 17 mjeseci i prošlu sedmicu imala je gripu. U vrijeme trajanja bolesti a i kasnije slabije mi jede. Molim Vas da mi odgovorite da li joj kao dodatak prehrane mogu davati kakve vitamine. Ako da, koje i koliko dugo.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem!.

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.03.2002. 21:14

Poštovana gospođo, razumijem Vaše pitanje koje dijelom proizlazi i iz mnogobrojnih napisa u tzv. popularnoj medicini. No, nemojte zaboraviti da je gripa bolest, a period nakon nje (vrijeme oporavljanja) ponekad jednako naporno za organizam. Stoga je slabljenje apetita prirodna popratna pojava ove kao i drugih bolesti. No, nadoknada vitamina (koje organizam pojačano koristi u procesu savladavanja infekta) zaista može biti dobro došla. Kako na našem tržištu ima mnogo multivitaminskih preparata, teško je izdvojiti jednog od njih. U svakoj će Vam apoteci preporučiti preparat primjeren dobi Vašeg djeteta; pridržavajte se propisane doze jer prekomjerno doziranje neće "prekomjerno" ubrzati ozdravljenje. Što više, predoziranje vitamina može dovesti do simptoma hipervitaminoze, osobito vitamina A, D, E i K (vitamini topivi u mastima; imaju kumulativna obilježja). Većinu multivitaminskih preparata u preporučenoj dozi možete davati mjesec dana bez rizika; poslije tog vremena vitamin D stvarat će u koži djeteta i sunce koje je svakim danom sve jače. Vitamin C (topiv u vodi; eventualni višak izlučuje se urinom) možete davati znatno duži period u dozi od oko 100 mg/24 sata. Srdačno Vas pozdravljam.