Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razvoj bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zlatan

15.03.2002. 12:24

Poštovanje,
iskrene čestitke za Vaš i naš forum kao i za pojašnjavanje pitanja koja tražimo.Željela bih postaviti još jedno pitanje.Da li se sve bebe moraju "okretati" sa leđa na stomak i obratno i u kojem mjesecu.
Naša beba kojoj je 6 mjeseci se ne okraće iako podiže glavu i noge želeći ustati,pomalo puže unazad, čvrst je i veseo.Kad ga stavimo na stomak oslanja se lijepo na ruke i diže glavu i ramena.Rođen je u 36/37 GN sa svim urednim nalazima.Za sada se okreće pomalo na bok i to je sve.Čitala sam da se bebe okreću u 5 mjesecu i da tu "fazu" moraju proći sve bebe.Koje je Vaše mišljenje i možete li nas uputiti šta da radimo.
Poštovanje i hvala

prof dr sc Ana Votava-Raić

15.03.2002. 20:48

Poštovani, po svemu sudeći Vaše je dijete urednog motoričkog razvoja, te se ne trebate brinuti. "Ukalupljivanje" u tablice nije uvijek dobro jer su one samo okviri od kojih ima mnogo otstupanja koja su još normalna. Pored toga, biološki se parametri procjenjuju na temelju mnogih čimbenika, a ne samo jednoga. Uvjerena sam da će se Vaše dijete uskoro okretati u "željenim smjerovima" spontano, bez pomoći "iz vana". U suprotnim slučajevima, npr. u djece usporenog razvoja nije dovoljan samo taj vid pomoći, već specifična razvojna gimnastika pod stručnim vodstvom i kontrolom. Stoga, dajte Vašem djetetu malo vremena. Uvjerena sam da ćete biti odgovarajuće nagrađeni. Mnogo pozdrava !