Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bronhitis-bronhilitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

15.03.2002. 10:17

Poštovani,

u slučaju mog nećaka starog 6 tjedana (rođen je mjesec dana ranije), u početnoj je fazi bronhijalitisa, iskašljava sekret, nema temperature, krvni nalazi su uredu, pluća isto tako, prima hranu preko sonde jer odbija prsa i flašicu (dobio je i na težini), prima inhalacije, čok, povremeno dobiva i kisik, antibiotik ne prima. U bolnici je sa sestrom (majkom) na promatranju da se vidi hoće li bolest uznapredovati li ne. Moju sestru je jako strah što je on jako miran, ništa mu ne smeta čak ni čok, samo spava i spava jako se rijetko budi, zbog toga se jako boji. Dali zato što je tako mali i izmučen od pretraga? Molim Vas da mi objasnite tu bolest i dali moja sestra ima razloga za tako jaki strah.

Ljubazno Vas molim žuran odgovor,

S poštovanjem,

Dr. Darko Richter

15.03.2002. 23:49

Ispravno se bolest zove bronhiolitis, ili upala malih, završnih bronha. Tipično se javlja u dojenčadi, i može biti osobito teška u nedonoščadi. Najčešći je uzročnik respiracijski sincicijski virus (RSV), no mogu i drugi respiracijski virusi (virusi parainfluence i dr.). Bronhiolitis se očituje otežanim disanjem, i zbog toga dijete nerijetko ne može uzimati hranu, nemirno je (a ne mirno), i treba biti u bolnici dok ne prebrodi krizu. Nema pravog uzročnog lijeka, već se dijete nastoji nahraniti na sondu kako bi bilo mirnije, dati mu infuziju i kisik. Pnekad je potrebno dijete intubirati i staviti na respirator, tj. stroj za umjetno disanje. U najvećem broju slučajeva bronhiolična kriza prolazi za 1-2 dana, i kasniji je oporavak potpun.