Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


šarlah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ena

27.12.2001. 19:11

Poštovani!
Mom je sinu 3 godine i 9 mjeseci, prije tri dana je uz temperaturu od 38,5 C dobio i osip po leđima i stomaku koji se proširio po nogama i jako ga svrbi.
Naša doktorica opće prakse je dijagnosticirala bakterijski šarlah i uz to još i upalu grla i dala mu je Silapen ali nikakvu kremu za osip, uz to postoji problem što sam ja u 8 tjednu trudnoće (dva spontana pobačaja prije toga).
Moje pitanje je: da li postoji opasnost za mene tj. za trudnoću i dali postoji kakva krema za ublažiti svrab djeteta.
Još jedno pitanje, postoje naznake da sin ima kilu, kakav je postupak s tim, da li se operira i u kojim godinama.
Hvala Vam na odgovorima i sve najbolje u Novoj 2002!

Dr. Darko Richter

27.12.2001. 23:30

Ako je točno sve što navodite, a pogotovo da vam je sin imao šarlah, a vi ste u 8. mj. trudnoće, onda u principu nema neke opasnosti za vas. Možere, predostrožnosti radi, uzeti Silapen ili Amoxil kroz 3 dana. Inače, osip od šarlaha obično ne svrbi, pa je upitno da li je imao baš šarlah, ili možda samo streptokoknu anginu (šarlah je streptokokna angina praćena karakterističnim sitno crvenim osipom na trupu, pretežno na prsima). Osip od šarlaha ne tretira se nikakvim kremama. Kila ili postoji, ili ne postoji, a ako postoji, operira se ne čekajući moguće komplikacije. Savjetujte se s kirurgom.