Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sluzava stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rusalka

27.09.2007. 20:20

Moja tromjesečna muška beba već neko vrijeme ima sluzave stolice zlatnožute boje, dnevno 3-4. Hrani se isključivo na prsima. Pedijatrica mi je rekla nek se ne brinem sve dok je opće stanje uredno i dok beba dobro napreduje. Rođen je s 3400 g, s tri i pol tjedna je težio 4300 g, a s dva mjeseca 5900 g. Znam da je to dobar napredak, ali se svejedno malo brinem. Imam li razloga za to?
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

27.09.2007. 23:45

Nemate.

Marta35

08.01.2022. 12:05

Postovani doktore, moja cerkica koja ce za nedelju dana tri meseca, zadnjih pet nedelja ima sluzave redje stolice.
Beba je iskljucivo dojena. Stolice su se pojavile prvi put pre 5 nedelja, kada sam ja pila antibotisku terapiju za urinarnu infekciju, pa je prva pomisao pedijatra bila da je to zbog toga. Medjutim kako sam ja prestala s terapijom, a stolice su se u istoj formi nastavile, onda smo uradili analize stolice na bakterije, gljivice i viruse. Od tri nalaza koliko smo uzoraka nosili, dva su bila potpuno uredna, jedan je imao gljivice kandida u malom broju. Pedijatar je rekao da je to u redu. Potom je na red dosla sumnja na alergiju na protein kravljeg mleka, koje sam ja iskljucila iz ishrane, medjutim i dalje je stolica ista.
U tom periodu od pet nedelja beba je imala nakon sedam dana sluzavih, jedan dan sa dve potpuno normalne stolice ( samo te dve taj dan), u prvih dve nedelje bilo je 3-4 dana da je imala po 10 sluzavih tecnijih stolica dnevno, ostalim danima po 3-5.
Posle dve nedelje mog ne komzumiranja mlecnih proizvoda, par dana stolice su bile gusce, al sa sluzi, medjutim zadnjih dva dana opet su tecnije. Broj stolica u poslednje dve nedelje je 2-3 dnevno. Stolice su kisele, pa je imala i ojed na guzi u dva navrata. Stolice su razlicitih boja, nekada su zlatne, nekada smedje, nekada boje senfa, nekada zelene.
Beba je ovako raspolozena, lepo jede, lepo spava, napreduje. Rodjena je 3870g i 57 cm, sada sa 2 meseca i 3 nedelje ima 6100 g i 62 cm.
Mi smo totalno sludjeni, radimo sve sto nam se kaze, al stolice su i dalje tu u toj formi. Dal nam mozete dati neki savet, a vise od svega bi nam znacilo Vase misljenje.
Unapred zahvalna.

Marta35

08.01.2022. 16:10

Izvinite, moram da dodam. Da je u tom periodu dva puta detetu vadjena krvna slika i crp. Prvi put pokazalo blago povisene eozinofile i povisene trombocite, drugi put je krvna slika sa sedam dana razmaka isla u prilog virusnoh infekciji isto sa povisenim trombociitma, crp, leukociti oba puta mirni.
A od kada su se pojavile takve stolice cetiri puta je nosen urin na analizu. Svaki put je nalaz urina bio uredan. A urinokulture prva sterilna, druga dve nedelje nakon nje eserihia coli 50.000, pet dana kasnije 2000 ista bakterija i sada dve nedelje kasnije isto Eserihija 20.000.
Zbog urednih nalaza urina, pedijatrica ne smatra ovo urinarnom infekcijom i ne dovodi u vezu sa stolicama...

Marta35

09.01.2022. 14:45

Poslednji nalaz urina od juce kaze nalaz urina potpuno uredan, bakterije retke, leukociti 2-3 sve ostalo negativno. Urinokultura : mesovita crevna i saprofitna flora 20.000cfu/ ml.
Ponovo po nalogu pedijatra zbog toga sto je stolica bivala malo gusca pa opet krenula tecnija opet odnesen uzorak stolice na bakterije, gljivice, viruse, parazite i toksine klostridije. Nalaz cekamo.
Imam osecaj kao da se vrtimo u krug bez ikakvih pomaka. Nadam se da cete Vi sa strane videti ako nesto propustamo. Unapred hvala jos jednom na misljenju i savetu.

Marta35

09.01.2022. 19:50

Izvinite, opet ja. Stigao nam je prvi nalaz stolice danas odnete na analizu. Pozitivna je i na roto i na adeno viruse i na toksine klostridije.
Molim Vas da mi kazete koliko je to opasno. Tu bakteriju svi znamo kao preopasnu... Ja sam sada bas jako uplasena. Hvala puno

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2022. 12:00

Klostridije su često prisutne u stolici i tek ako su u većem broju (što se uglavnom rutinski ne provjerava) mogu raditi izraženije smetnje. Najvažnije je od svega da dijete dobro napreduje, manje je važno kakve su stolice. Ako je dijete cijepljeno protiv rota viusa tada stolica može biti pozitivna na taj virus, a ako nije vjerojatno je istovremeno došlo do infekcije sa rota i adeno virusom. Sluznici treba vremena kako bi se oporavila, katkada i tjednima. Preporučujem probiotske gljivice Saccharomyces boulardii koj snažno koče rast klostridija i normaliziraju floru crijeva. Uglavnom iz svega navedenog mislim da nemate razloga za strah.

Marta35

14.01.2022. 08:00

Hvala doktore, na odgovoru. Smirili ste me.
Iako sam se i u medjuvremenu veoma sludila. Doktorka je posumnjala u nalaz i dala da se ponovi u drugoj laboratoriji, gde je nalaz bio negativan na sve toksine i gdh klostridije, negativan na adeno virus i pozitivan na rota ( nalaz ponovljen u 24h), pa smo nosili i treci nalaz ( za 48h), koji je bio pozitivan na toksin a, gdh klostridije i rota virus, a negativan na toksin b i adeno virus.
Nalazi koji totalno zbunjuju. E sad beba je imala te sluzave kisele stolice, koje joj prave smetnju i ojede i pre pozitivnog nalaza na viruse, tada su bili negativni svi.
Dal mi mozete reci, sta jos moze biti uzrok tih sluzavih stolica, jer izbacivanje mlecnog iz moje ishrane nij u

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.01.2022. 11:00

Najvjerojatnije je uzrok u klostridijama, obzirom da je dijete dobro nastavite s probiotskim gljivicama i nemojte raditi više analizu stolice.