Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sreptococcuss pneumoniae i hidronefroza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivago

29.11.2009. 22:30

Postovani!moj sin ima 1,4god.Pre oko 3 nedelje na nalazu brisa pronageno mu je da ima pneumokok u nosu.Popio je antibioti(po antibiogramu),cekali smo 4 dana i ponovoli analizu i tada je rezlutat bio negativan.2dana nakon toga poceo je da mu curi nos,sledaci dan vec je imao upalu grla ,a vec treci dan i temperaturu.Protekla dva dana teperatura ide od 37,5 do 39,snizava se paracetamolom ali se kroz 5 sati a nekad i krace opet pokaci,tekom noci se ne povisava (bar protekle dve noci nije),inace od petka on pije antibiotik koji mu je pedijatar dao radi upaljenog grla.Molim vas da mi kazete vase misljenje oko ovog stanja jer sam uplasena.Dali je po vama opet u pitanju pneumokok ili sumnjate na nesto driugo(sutra ga opet vodim na bris ali bi volela cuti vas dok cekam rezlutate) MOJE DRUGO PITANJE:u 8 mesecu trudnoce intrauterino ustanovljena je hidronefroza kod mog sina.Na njegova 4 meseca vodili smo ga na eho bubrega i rekli su da mu je stanje niti bolje niti gore te da ima sanse ici na bolje i rekli su nam da ako nema nikakvih problema ne moramo ga vise voditi.Pre 3 meseca uradili smo sve detaljne analize krvi i mokrace koje ukazuju na stanje bubrega i sve je hvala bogu bilo dobro.Mene samo zanima postoje li lako prepoznatljivi simptomi koje ukazuju na to da nesto nije u redu sa njegovim bubrezima ili da stanje sa hidronefrozom se pogorsava,a koje bi ja kao majka mogla uociti?Molim vas da mi odgovoorite jer prvicne reakcije lekara koji su mi pratili trudnocu nisu bile sjajne jer su prvo rekli da su to ciste i da beba nece dugo da zivi,onda sam bila kod svih mogucih specijalista da bi na kraju nefrlolozi ustanovili da je to hidronefroza,ali meni jos uvek odzvonjavaju ti losi glasovi kao to da mi beba nije u redu i da ima losu i kratku buducnost.

Darko Richter, dr. med.

29.11.2009. 23:05

Na prvo pitanje ne mogu vam ništa odgovoriti. Samo doznajem da ima nekakvu temperaturu. Drugo mi ništa ne kazujete. Nalaz pneumokoka u nosu ne znači apsolutno NIŠTA. To nije nikakva indikacija za antibiotik. Dijagnoza i indikacija za antibiotik ovisi o ukupnoj kliničkoj slici. Temperaturu može imati skoro do bilo čega, čak i od nagnječenja tkiva, bez ikakvog infekta.
A što se tiče hidronefroze, upravo sam zgranut vašim razmišljanjem. Hidronefroza znači da je dio bubrežnog kiva propao i da se na njegovo mjesto proširio kanalni sustav, hidronefroza dakle znači vodeni bubreg.
Ja bih, da moje dijete ima hidronefrozu, bio očajan. Što su vama sve napričali, to morate vi izvesti na čistac.
Mislim da vi imate dijete, koje, ili uopće nije bolesno, ili ima ozbiljni problem. Npr. te temperature mogu ići od uroinfekcije, koja je najčešći pratitelj hidronferoze, tj. osnovnog porremećaja koji je doveo do hidronefroze, a to je neka opstruktivna uropatija ili malformacija kanalnog sustava bubrega koja sprečava normalno otjecanje urina.

ivago

30.11.2009. 17:15

Postovani!Dobili smo rezlutate od pretrage krvi i mokrace i nista ne ukazuje na nikav infekt pa ni uroinfekt.Sutra nam stizu i nalazi brisa.Moj sin i dalje ima temperaturu,stalno gura prste u usta,nos mu i dalje curi a i grlo mu je uzareno.Sto se tice onog drugog situacija je sledeca:citiracu vam nalaz nefrologa samo vas molim da mi unapred oprostite na gramaticke greske jer ne znam dali cu vam ga tacno prevestiomgba bubrega su lumbalno smesteni.Desno bubreg je uredan.Urovodi su slobodni.Promer 60sadili je samo jedna tacka)5x27.levi bubreg je povecan72,4x37.Parenhim stesnjen 8-9mm potisnat od hidronefrozu llstupnja.Ureter se prati stesnjen.Urovezika uredna.Posle ovog nalaza su mi rekli ono sta sam vama ispricala u proslom pismu t.e.da se to moze popraviti samo od sebe,a ako se ne poboljsa do 3godine da se konsultiramo sa decijim hirurgom za eventualnu hirisku intervenciju.Posle tih reci decjeg nefrologa ja ni sam ne znam dali je moj sin bolestan ili ne.Jos jednom vam pominjem da hvala bogu nikad do sada nije imao nikav uroinfekt i da nalazi koje smo uradili pre 3 meseca ukazuju da bubrezi normalno rade.Sta vi mislite o svemu?I nisam vas dobro razumela oko onog za pneumokok i antibiotik?-Prvi je put isto ovako nekoliko dana imao temperaturu i bris pokazao pneumokok u nosu i tada je pio antibiotik prema antibiogramu,dobili smo jedan negativan bris i kroz 2 dana opet temperatura.

Darko Richter, dr. med.

30.11.2009. 22:35

Najprije sadašnji infekt. Očito ima gornji dišni infekt, anginu, rinosinuitis i sl. Za to liječnik koji ga pregledava moće ili ne mora dolučiti dati antibiotik. Ja odavde to teško mogu pricijeniti. Ali, ako ima ružan zadah iz ustiju, ilimu iz nosa curi zeleni ili žuti sadržaj, to je za antibiotik (npr. Klavocin, Zinnat, Sumamed, i sl.).
Uroinfekt sada nema, tako kaže uredan nalaz urina.
Međutim, nalaz hidronefroze II. stupnja treba obavezno provjeriti. To je moguće samo određenim pretragama za prikaz bubrega i odvodnih kanala bubrega. Preporučujem vam da odete nekom pediajtrijskom nefrologu u kliniku.

ivago

01.12.2009. 19:05

Hvala vam puno.Temerature vise nema,sekret iz nosa je oslabio ali je bistar,nema los zadah,ali mu je pedijatar dao antibiotik radi jako uzarenog grla.Nalaz koji sam vam poslala je sa deceje nefroloske klinike kod nas,ja svaki dan zivim u strahu da moze nesto da mu se desi zbog postojece hidronefroze.Jednom mesecno radimo analizu mokrace i krvi ali mi niko nije rekao koje su analize koje trebamo redovno raditi da bi navremeno uocili nedaj boze neku komplikaciju.Kad sam nefrologa pitala za to rekao je da mu je stanje dobro i da ne moramo nista dodatno raditi jer za sada drugi potpuno zdravi bubreg "kompenzira"stanje(mada mi nije potpuno jasno sta to znaci).Hvala vam jos jednom i samo bih vas jos pitala:kada osim ono sto ste mi naveli je neophodno dati deteu antibiotik,jer mislim da se i mnoge druge majke to pitaju,a lekari ih daju kao bonbone.Evo mom su sinu dali sa razlogom da mu je jako uzareno grlo,a analiza krvi je pokazala povisene limfocite sto su me rekli da je znak da postoji virusna infekcija.Hvala vam sto postojite za nas uplasene i sve druge mame.

Darko Richter, dr. med.

01.12.2009. 22:20

Vama uplašenim majkama poručio bih, da, kada se već profesionalno stalno nečega plašite, to činite s pravim razlogom. Meni nije bistro da se nekome govori da ima hidronefrozu, ali se ne poduzima ništa. Drugi zdravi bubreg nije izgovor da se pusti da onaj prvi propadne. Neće mu se deogoditiništa naglo od hidronefroze, to nije busija, ali je, što je puno gore, postupno porpadanje bubrežnog tkiva. Zašto se toga ne bojite?
Što vas brinu antibiotici i bonboni? Ja tu situaciju ne mogu promijeniti. Vi i vaš doktor ste u ordinaciji. Vi ste mu otišli, zatvorili za sobom vrata, a onda zazivate mene. Dogovorite se njime.

ivago

03.12.2009. 22:00

to samo i mislite da se ne boljim.Svakog jutra se budim i svake noci lezem sa tom pomislom da mi sin ima hidronefrozu,a curenje nosa mi je dodatna glavobolja,Kako da se ne brinem oko antibiotika kad ih on stalno pije a na svakom pise da treba bitei oprezan kod osobe sa ostecenim bubrezima.Sta mogu ja da preduzmem?Na njegova 4 meseca sam ga vodila svugde gde sam mogla,a doktori su rekli sve ono koje sam vam vec iznela,a njihov zadnji odgovor je ta je takvo stanje kod decaka veoma cesto i da tek u slucaju neke vece komplikacije trazimo mislenje decjeg hirurga.Kad sam potrazila njega rekao je da nije potrebna nikava intervencija da ce to samo po sebi da se uredi i da ce i najverovatnije da mu se regenerise tkivo koje je osteceno.I sta ja nakon toga da radim?niko me na nista ne upucuje,niti mi govori nesto konkretno ,ja sam uciteljica, nisam doktor pa da sama ocenim stanje ili radim analize kad ne znam ni koje,ono sto sam znala-uradila samomgdvela dete kod nefrolaga,pa kod decjeg nefrolaga,pa decjem hirurgu i sada samo radim mesecne analize krvi i mokrace.Receite mi barem vi sta da poduzmem konkretno?

Darko Richter, dr. med.

03.12.2009. 23:25

Prepišite dijagnozu dječjeg nefrologa, i dječjeg kirurga, i točno koje su pretrage urađene. Kako da vam budem jasniji? Ako je netko djetetu, i još k tome muškom, u kojih su bubrežne bolesti 10 puta rjeđe no u djevojčica, barem u ranoj dobi, kaže da ima hidronefrozu, i ne mrdne nit milimetar u pravcu ozbiljnijih pretraga stanja bubrega, onda, ili nije ozbiljno mislio na hidronefrozu, ili ga vi niste razumjeli.

ivago

04.12.2009. 21:35

Oba bubrega su lumbalno smesteni.Desno bubreg je uredan.Urovodi su slobodni.Promer 6o:li je samo jedna tacka)5x27.levi bubreg je povecan72,4x37.Parenhim stesnjen 8-9mm potisnat od hidronefrozu llstupnja.Ureter se prati stesnenj.Ovo je nalaz koji je dao decji nefrolog koji je uradio eho-dijagnostiku,aparat kojem su ga gledali imao je dopler i putem toga su i utvrdili da je kanalcic blizu bubrega stesnjen i rekli ce se to resiti samo po sebi.Nakon toga smo uradili analize:urea.kreatin,kreatinin,klirens,drugog se i ne secam i sve je bilo u redu(nemam rezlutate u sebi jer su u njegovom kartonu).posle tih nalaza su rekli da su u redu jer zdravi bubreg" kompenzira stanje" i da treba da radimo te analize bar svakih 6 meseci i to je sve.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2009. 22:30

Izgleda je je za vas nemoguća misija prepisati dijagnozu. Samo, odakle onda znate da je hidronefroza?
Dobro da ste prepisali nalaz, ali, koja je dijagnoza. Koji je nalaz običnog urna i urinokulture?

ivago

05.12.2009. 13:05

Postovani doktore,nemam nikakve dijagnoze osim togkompjuterski otstampanog nalaza i eho slike,rezlutatat urine je:SP tezina 6,sve je negativ,u sedimentu pise redak plocast epitel,urinokultura:nisu pronagene patogene bakterije.Hidronefroza kao dijagnoza je postavljena jos u trudnoci,i no sto sam vam prenela da je doktor rekao kad je prvi put video:postoji hidronefroza.

Darko Richter, dr. med.

05.12.2009. 14:05

Ja bih na vašem mjestu otišao do dječjeg nefrologa, makar još jedanput, i suočio ga s pitanjem: "Rekli su mi još u trudnoći da dijete ima hidronefrozu. Evo nalaza UZ iz trudnoće. Evo i nalaza nakon poroda. Evo sad nalaza urina i urinokulture, uree, kreatinina, itd.. MENE KAO MAJKU ZANIMA, IMA LI HIDRONEFROZU, ILI NEMA? Hoću jasni odgovor."

ivago

06.12.2009. 20:50

Dragi doktore,hvala vam puno.Sve vreme se i sama to pitam DALI MOJ SIN UISTINU IMA HIDRONEFROZU.Posle svih vas odgovora ubedili ste me da moram otici i postaviti takvo pitanje,jer su me jedan mesec steali od jedna na druga vrata praveci neke pretrage a na kraju neista nisu razjasnili.Hvala na strpljenju i jasnim uputima i pitala bih vas za kraj dali je moguce da kao sto su rekli da se taj osteceni parenhim obnovi jer sam laik i ne znam dali se bubrezno tkivo ragenerise.Dniste bili vi samo bih i dalje jednom mesecno proveravala urin i mislim da nikad ne bih ponovo otisla kod decjeg nefrologa.HVALA STO STI MI OTVORILI OCI.

Darko Richter, dr. med.

06.12.2009. 23:45

Propali bubrežni parenhima (tkivo) ne moćže se nadomjestiti. Može se desiti samo to da se preostali dio tkiva poveća, ali broj funkcionalnih jedinica u bubregu ostaje isti, tj. normala minus propali dio. Kod hidronefroze ima još i ovo: dok postoji, a uglavnom postoji zbog opstruktivne promjene koja onemogućuje uredno otjecanje mokraće, uvijek je bubrežan čašica malo balonirana, pa hidronefroza izgleda većom, ali kada se to kirurški riješi, i ona splasne, dojam je bolji.
Svakako idite razjasniti tu dilemu.

ivago

07.12.2009. 21:30

HVALA,HVALA,HVALA.Uzeli smo uput i zakazali,pa ce mo da vidimo u cemu je rec,jer bas sama pogledala sve nalaze i u nalazu od trudnoce pise dijagnoza hidronefroza ploda,a svim daljim nalazima toga nema,samo ona objasnjena.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2009. 23:05

Idite da se to konačno riješi. Nemojte na izlazu zatvoriti vrata, a da vam opet nije ništa jasno. Je li, ili nije hidronefroza. Ako nije, nikom ništa. Ako jest, što dalje, jer, hidronefroza se ne ostavlja bez liječenja - obično kirurškog. A ako, se dr. ne moće izjasniti, a u zraku visi dg. hidronefroze, točno pitati koji je daljnji postup'ak da se dokaže, ili isključi.