Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Stalan plač


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Hippo5

30.04.2021. 10:15

Poštovani, javljam se u vezi djeteta starog 3 tjedna. Prvi je porod. Rođen je u 39 TT, Apgar 10/10, porođajna 3300, 49 dugacak. Otpušten sa 3160, zadnja od 28.04. je 3705. Isključivo je dojena beba, na zahtjev, po danu svakih cca 1:30-2h, noću 2-3h. U početku sporiji prirast, ali s 12 dana vraćena porođajna težina. Naime uslijed težeg poroda rođen je sa kefalhematomom, tremorozan, i otpušten sa visokom razinom D dimera za što je rečeno da je vjerojatno posljedica toga i da se javimo za mjesec dana dječjem hematologu (obzirom da majka u svojoj anamnezi ima Von Willebrandtovu bolest i deficit faktora XIII).
Radi se o sljedećem. Naime, događaju se strašne epizode plača koje se nikako ne mogu smiriti, od jučer i u tijeku podoja. Niti kad prekinemo podoj, promijenimo položaj ili podignemo ga da podrigne ili ga nosimo ne prestaje plač. Pretpostavljali smo da su grčevi, dajemo Bio gaiu, homeopatske kapi protiv grčeva po potrebi. Ali ovo izgleda kao da ga strašno boli svaka kapljica mlijeka koju uzme. Stolice su senfaste boje, minimalno 8 na dan, mokrenje i više puta. U tijeku podoja se podrigne i ispušta jako puno vjetrova, ali stolice su postale eksplozivne i pokoja uz sluz. S tremorom i dalje imamo problema, najčešće se tresu nogice. Majka je izbacila iz svoje prehrane od prvog dana mliječne proizvode, sve grahorice i slično što bi moglo smetati, ali nema nekog pomaka. Od svih sati koje provede budan, velika većina je u plaču koji se ne smiruje nikako, niti dojenjem. Što učiniti, je li potrebno obaviti neke pretrage? Uz sve to, dosta se čuje kako mu "krče" pluća, što su rekli u rodilištu da nisu pluća, već treća mandula. Majka je bila pozitivna na BHSB i dobila profilaksu na porodu, ali znam da je moguće da se i unatoč tome prenese na dijete pa me strah da nije nešto posljedično tome. Nakon jučerašnjeg plakanja koje je bez stajanja trajalo cca 4 sata bez prekida, zaspao je na dulji period (4:30h) i nismo ga mogli nikako probuditi za podoj, a znamo da nije dobro imati toliki razmak između podoja. Unaprijed hvala na savjetu!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.05.2021. 09:00

Trebate se javiti pedijatru koji će pregledati dijete i procijeniti da li su potrebne dodatne pretrage (npr. urin, CRP, KKS, stolica na krvarenje i na klostridije, ultrazvučni pregled mokraćnih organa i trbuha te ev ultrazvuk glave). Obzirom na sve što ste napisali potrreban je maksimalni oprez obzirom na dob djeteta i ovim putem nije moguće procjenjivati o čemu je riječ.

Hippo5

04.05.2021. 13:45

Bili smo kod pedijatrice na pregledu, jedva nam je dala uputnice za hematologa (iako je preporuka bolnice) i za UZV mozga. Nažalost tremor je postao gori, dogodila se i situacija gdje se beba tresla cijela (istovremeno ruke, noge i brada), bez prethodnog plakanja ili nečega što bi izazvalo. Isto tako i dalje su prisutne epizode plača pri dojenju, a u zadnja dva dana je dijete dosta uspavano. Svakako ću se ponovno javiti pedijatrici, ali htjela sam i Vaš savjet pa da krenemo i privatno na pretrage ako bude potrebno obzirom da naša pedijatrica ne smatra da bi trebalo napraviti krvnu sliku, pregled stolice i slično (po njoj je normalno da se dijete trese i plače, unatoč svoj anamnezi).

Hippo5

04.05.2021. 13:55

Poštovani, zahvalni smo na Vašem odgovoru. Javili smo se pedijatrici koja je jedva dala uputnicu za UZV mozga, a ostalo smatra da je normalno (i sluz u stolici, i konstantno plakanje i tremor). Nažalost epizode tremora su zadnjih dana jako izražene, s jednom u kojoj se beba tresla cijela (nogice, ruke i brada istovremeno) bez prethodnog plakanja ili nečega što bi potaknulo to. Otežano jede zadnja dva dana i puno više spava. Svakako ću se ponovno javiti pedijatrici, ali htjeli smo i Vaše mišljenje vezano za situaciju jer ako bude potrebno spremni smo i privatno obaviti pretrage s djetetom obzirom da pedijatrica nije voljna uputiti dijete na vađenje krvi, mokraće i slično. Srdačan pozdrav!

Hippo5

10.05.2021. 11:15

Nastavak razvoja situacije - nakon epizode tremora cijelog tijela, letargije i nemogućnosti razbuđivanja, otišli smo na hitnu. Otpušteni smo uz upute za UZV mozga, EEG i pregled neuropedijatra. Mokraća je uredna, a po liječnicima i krvni nalazi. Iako, u krvnim nalazima postoje neke vrijednosti koje me osobno zbunjuju jer su van referentnih vrijednosti: neutrofili (%) 12.4 sniženo, neutrofili 1.09 (x10^9/L) sniženo, limfociti (%) 73.1 povišeno, bilirubin ukupni 92.8 (mmol/L) povišeno, bilirubin direktni 6.4 (mmol/L) povišeno i PCT 0.07 (ng/mL) povišeno. Ostalo u granicama. Što znače te vrijednosti? Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2021. 13:05

Opisani krvni nalazi su uredni za dob, osim blago povišenog bilirubina. Vjerujem da su provjerili i jetrene enziime te da su uredni. Dobro je da su ostali nalazi uredni.