Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Streptokok pneumonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Buzdovan

28.11.2018. 10:55

Mom sinu, rodjen 2013. godine, izolovana je streptokoka pneumonija u nosu. ORL je propisao hloramfenikol kapi za nos. Interesuje me da li je terapija isuvise slaba s obzirom da se preporucuje Amoksicilin. Strah me je zato sto je prehodao upalu pluca pocetkom godine. Sa druge strane, prije mjesec dana je popio Sumamed zbog nalaza timpanometrije B. Sada je timpanometrija i audiogram u redu, ali se plasim da bi od bakterije ponovo mogao da se pogorsa. On djeluje potpuno zdravo, nema cak ni sekreta u nosu. Nikada nije imao upalu uha (bio je kod ORL zbog nakupljenog slajma zbog prisustva stafilokoka aurelijusa u epifaringsu). Ponekad mu je uvecan treci krajnik pa mu je otezano disanje u toku noci, sto je trenutno slucaj, ali nije zarazen (nalaz ASTO je u redu). Kod Vas smo ga davno vakcinisali petovalentnom vakcinom i dogovorili Pneumo 23, ali se, od pocetka godine, desila upala pluca i polazak u vrtic koji nismo mogli odloziti (steptokok A, rota virus, Stafilokok aurelius) tako da nije bio potpuno zdrav cijelu godinu. Sada ne ide u vrtic. Molim Vas da me posavjetujete o aktuelnom problemu kao i cjelokupnom zdravstvenom stanju mog sina. ORL preporucuje operaciju treceg krajnika, ali on nije nikad imao upale grla ili usiju. Nije imao ni bakterije dok nije krenuo u vrtic, mada je ponekad, veoma rijetko u zimskim mjesecima, imao otezano disanje u toku noci pa cak i hrkanje i apneje. U toku godine je popio dva Sumameda (februar i oktobar) i tri Amoksicilina (april, jun, jul). Hvala Vam

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:20

U preko polovine djece koja pohađaju kolektiv se streptokok pneumonije (pneumokok) može pronaći u brisu nosa i to se ne liječi - ne daju se antibiotici samo zbog tog nalaza ili curenja nosa. Dobro je da ste ga odlučili cijepili protiv invazivnih - agresivnih sojeva pneumokoka pri čemu prednost nad spomenutim cjepivom svakako treba dati deseterovalentnom ili 13 valentnom cjepivu protiv pneumokoka. Lokalna primjena antibiotika u nos ne može izliječiti kolonizaciju bakterija a stvaraju se idealni uvjeti za nastanak otpornosti prema svim antibioticima čemu je pneumokok izrazito sklon. Prema napisanom mislim da nema indikacije za operativni zahvat.

Više možete pročitati na: https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/pneumokokna-bolest