Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijana

19.10.2001. 11:30

Poštovani,
Ljubazno Vas molim da mi odgovorite u slučaju moga sina kojem je 3 godine i koji je sklon čestom bakterijiom strep.pneumoniae (u nosiću), znao je popiti i to tri antibiotika za redom kako bi nalaz bio negativan, bili smo kod puno doktora, a odgovor je bio: "dok bakterija miruje, je uredu", ima samo jedan dan temperaturu i nakon toga se smiri, ali naravno pije antibiotik. Jer popijo je antibiotika stvarno previše.

Molim Vas da mi odgovorite da li bi bilo poželjno da ga cijepim i koje su moguće nuspojave od cijepiva.

Unaprijed zahvaljujem

Dr.Darko Richter

20.10.2001. 21:58

Možete ga cijepiti protiv pneumokoka cjepivom "PNEUMO 23". Dostatna je jedna jedina injekcija. Nuspojave su kao i s većinom poznatih cjepiva: bolnost i crvenilo na jestu injekcije, a u manjem broju slučajeva i porast temperature. Djetetu prije cijepljenja treba dati neštoi protiv temperature i to ponoviti još jednom tijekom dana.

Vesna

30.10.2001. 09:20

Budući da i mog sina (i nas) muči isti problem, molim vas da mi kažete svoje mišljenje. Prije par mjeseci imao je spomenutu bakteriju u nosu i nakon liječenja anribiotikom (zinatom ili klavocinom, ne sjećam se više) bris nosa mu je bio negativan. Otišao je nazad u jaslice i prema mom očekivanju nakon tjedan dana mu je ponovo počeo curiti nos. Napravili smo opet bris koji je pokazao streptokok peumonia. Dijete nema temperaturu, izuzetno je jak (ne debeo!), puno jede, dobro spava, dobre volje je i vrlo je aktivan. Jedna teta u vrtiću inzistoira da mu saniramo stalno curenje iz nosa antibiotikom, ali ja u tome ne vidim svrhe iz dva razloga - njegova pedijatrica je rekla da ne bi ništa poduzimala dok mi sin nema temperaturu, a drugo, niti ja ne vidim smisla u antibiotiku nakon kojeg će dijete ponovo otići u jaslice i opet zaraditi isti streptokok. Stoga mi se čini da bi cijepljenje bilo najbolje rješenje. Da li je potrebno da prije cijepljenja liječimo sina pa da se cijepi s negativnim brisom ili to nije bitno? I molim Vas da mi kažete da li se cijepljenje obavlja u svim Domovima zdravlja ili samo u nekim (kojim?). Molim Vas i da mi kažete plaća li se cijepivo i, ako da, koliko.

Puno, puno hvala.

Dr. Darko Richter

01.11.2001. 22:26

Cjepivom, koje je kod nas registrirano pod imenom "PNEUMO 23", mogu se cijepiti samo djeca starija od 2 godine i odrasli. S obzirom da je vaš sin još u jaslicama, vjerojatno još nije dostasao za ovo cijepljenje. Inače, nema puno smisla liječiti kliconoštvo pneumokoka u nosu, upravo kako vam kaže vaša pedijatrica. Ako i dalje bude imao problema nakon navršene 2 godine života, vaš sin može dobiti cjepivo. Kupujete ga sami, na privatni recept koji vam piše vaš liječnik (koji će dijete i cijepiti), cijena je nekoliko desetaka kuna. Prije cijepljenja nije potrebna nikakva negativizacija nalaza u brisu nosa.

borna1

07.11.2007. 13:50

Poštovani,
Moj sin ima 15 mjeseci i već 3 mjeseca, otkad je krenuo u vrtić, pije antibiotik svaka 2 tj (temperatura,gust iscjedak iz nosa a često i iz oka, kašalj). Brisom nosa ustvrdilo se da nosi pneumokok i hemofilus influenca bakterije.
Čula sam za cjepivo Prevnar protiv pneumokoka. Molim Vas da mi kažete dali preporučate da dijete cjepim? Kolika je cijena? Gdje ga mogu nabaviti? Koliko puta treba njime cijepiti dijete? Antibiotici mi se više ne čine smisleni jer mislim da bakteriju stave samo u stanje trenutnog mirovanja a ne unište je. Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

07.11.2007. 16:20

Prevenar sadrži samo 7 sojeva, i to onih najčešćih u Americi, i ne baš onih koji uzrokuju vrtiće rinitise, već one koji idu duboko i prave gnojn emeningitise. Zato mi se čini da nema puno smisla davati Prevenar vašem djetetu. Ako baš hoćete, a jer mu ne može naškoditi, u toj dobi možete mu dati 1 dozu (cijena oko 700 kn - prema navodima jedne majke, nabava na privatni recept putem marketinga na lijekove). No, čim navrši 2 godine, dajte mu Pneumo 23, koji štiti od 23 najčepšća soja univerzalno prisutna u populaciji.

mare23

08.11.2007. 12:05

Poštovani,

moja kćer se lani cijepila s Pneumo 23 na preporuku pedijatra. Trebamo li opet ponoviti cijepljenje ili ono djeluje duže?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

08.11.2007. 14:50

dijete cijepljeno u prvom desetljeću, docjepljuje se nakon 5 godina, a stariji od 10 godina, nakon 10 godina.

dijete_s_rascjepom

21.05.2009. 19:40

Poštovani,

imam curicu 6,5 g, rođenu s rascjepom nepca koji se saniran sa godinu dana ali na žalost prisutna je sklonost upalama srednjeg uha, još uvijek. Svaka prehlada ( koje se učestale s obziorm da je dijete u vrtiću) nosi veliki rizik od upale uha, da ne kažem da u 90% slučajeva tako završi. I onda začarani krug - antibiotik koji joj sruši imunitet koji opet dovodi do prehlade..Rađen je bris nosa u u nekoliko navrata ali nikad nije izolirana nikakva bakterija. Zanima me da li bi u našem slučaju Pneumo 23 bio riješenje te kako to da nam ga nitko, bilo pedijatr, bilo ORL, preporučio?

Unaprijed zahvaljujem,

Darko Richter, dr. med.

21.05.2009. 21:05

Očito zato jer nikada nije izoliran penumokok.
Kako bi cjepivo moglo pomoći, ako nema klice protiv koje je to cjepivo?
Upale srednjeg uha ima zbog disfunkcije Eustahijeve tube, i vjerojatno bezbroj miješanihinfeckija.
Njegov problem treba riješiti ORL. Pitajte ih bi li se nešto moglo pomoći stavljanjem ventilacijskih cjevčica u bubnjiće.
Inače,mi, pedijatri, smo već jako umorni od toga da otorinolaringolozi jednostavno ne rješavaju probleme u svojem području. Ne rješavaju. A onda nam šutke dostavljaju djecu zbog obrade alergije, imunosti i ne znam čega, a problem je njihov. I onda oni kapaju kojekakva kapi i vodice, i to onda prelazi na pedijatre, jer, djece se rejšavaju tako da im nešto ispričaju, pa roditelj na kraju s djetetom vrati pedijatru, a ovaj, jer problem nije riješen, nastavlja s tim vodicama i antibioticima, itd.
Uho je problem ORL, a, ako ga oni neće, ne znaju , ne mogu , itd. rješavati, postavite im to pitanje jasno i glasno, i recite ima da je pedijatrima dosta njihove pasivnosti. Možda se pokrenu.


ivago

25.11.2009. 20:15

izvinjavam se ako se moje pitanje ponovi,ali nisam videla odgovor,pa vas molim da mi odgovorite na neka pitanja.Posle pronalaska pneumokoka u nosu kod mog 1,4g.sina lecili smo ga 10 dana propisanim antibiotikom(prema antibiogramu).Posle pauze od 4 dana ponovili smo bris i rezlutat je negativan.Vratio se u jaslice i vec sledeceg dana je poceo da mu curi i da mu se zapusava nos.Sta da preuzmem da sprecim to curenje?Postoi li sansa da opet ima bakteriju i kako da ga lecim jer je popio previse neodgovarajucih antibiotika dok nismo ustanovili da je u pitanju pneumokok,a on ima manje od 2 godine i ne moze dobiti cjepivo, mada ne znam ni dali ga kod nas ima(nismo iz Hrvatske)?zanima me vase mislenje oko prestoja u jaslicama jer mi oboje radimo?Postoji li neka inhalacija koju mozemo da radimo kod kuce i postoji li uopste nesto koje kao majka mogu uraditi da sprecim to zapusavanje,curenje i dobijanje bakterija?

Darko Richter, dr. med.

25.11.2009. 23:50

Jedino što se može sada učiniti, jers cijepit dijete dvjeoma dozama cjepiva Prevenar, u razmaku ne manjem od 1 mj., i po navršavanje 2. rođendana dai Pneumo23. Prevenar je djelotvoran već od dojenačke dobi, ali samo na 7 sojeva penumokoka, dok Pneumo 23 štiti od tih 7 + još 16 drugih sojeva. Inače, pneumokoknih sojeva ima blizu 100, a najčešći urzočnici bolesti su baš ovih 23 (7+16). Na viruse ne možete tako djelovati, niti na ostale bakterije, osim Hemofilusa tipa b, protiv kojeg je dijete vjerojatno već cijepljeno.

Anja1

27.11.2009. 09:55

ispričavam se ako se ponavljam sa svojim pitanjem.
Moj sin ima 15 mjeseci. krenuo je u jaslice s godinu dana, cijeli listopad nizale su se viroze za virozom, a sve skupa je završilo u zaraznoj zbog upale pluća i upale oba uha. U isto vrijeme ja sam imala upalu sinusa, bris nosa pokazao je da se radi o pneumokoku. Uzročnika kod sina nisu našli ali su sumnjali na pneumokok i tako su ga i liječili (tako je pisalo u otpusnom pismu). Sad je dobro, ništa ne curi iz nosa, ponovo je krenuo u jaslice.
Zanima me da li da ga cijepim? Da li cijepiti sada (ako sam dobro shvatila ide 2x svak doza po 700kn) ili čekati da napuni 2 godine pa ga cijepiti sa pneumo23? Nažalost mora ići u jaslice jer bake rade i ne mogu ga čuvati.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

27.11.2009. 17:25

Ispravak:razmak je najmanje 2 mj. u toj dobi.

Darko Richter, dr. med.

27.11.2009. 17:25

Bolje je cijepiti ga sada Prevenar, 2 doze u razmaku ne manjem od 1 mj., a u trećoj godini douniti s Pneumo 23.

dubili

21.12.2009. 10:45

Malecki ima godinu dana i prije 2 tjedna dobio je jaku prehladu, curenje nosića, temperatura, kašalj. Napravili smo bris nosa koji je bio pozitivan na streptokok pneumoniu. Terapija je bila garasone kapi, čišćenje nosića fiziološkom i aspiratorom, inhalacije. Nakon 7 dana terapije, 2 dana je bilo sve ok i opet je počeo curiti nosić. U međuvremenu je dobio vodene kozice.
Kako mu je imunitet slab poslije kozica pedijatrica mu nije dala oralni antibiotik nego rifocin kapi, inhalacije bisolexom i čišćenje nosića, sve to 3 x dnevno. Trudim se provoditi terapiju što je bolje moguće. Zanima me da li je moguće antibiotskim kapima riješiti se streptokoka? Nisam sigurna da li kapi dođu do sinusa, čisto sumnjam, on je mali i nemiran je kad mu sve to izvodim.

Darko Richter, dr. med.

21.12.2009. 11:10

Loklane antibiotske kapi u nos uglavnom ne rješavaju ništa.
Pogledajete jesu li to kapi (antibiotske) za oči, ili kapi za nos. Ako su za oči, čemu ih stavljati u nos?

dubili

22.12.2009. 10:05

Poštovani doktore, u 9. i 10 mjesecu ove godine kapali smo Byvacin kapi za oči u nos, također se upalica vraćala(tada bris nosa nije bio napravljen).
Garasone su antibiotske kapi za oči i nakon njih maleckom je opet počeo curiti nos i nije mogao spavati, znači nisu pomogle. Za ove Rifocin kapi ne znam da li su za oči, mislim da su ciljane antibiotske kapi za streptokok. Nadam se da će nam pomoći, ako ne, javit ću se Vama sigurno za još jedno mišljenje.

1. Kada ste mi napisali da kapi za oči neće riješiti problem streptokoka da li je to značilo da se njega može riješiti isključivo sa oralnim antibiotikom?
2. Kakvo je Vaše mišljenje o učestalim upotrebljavanjima nosnog aspiratora koji ide na usisavač (popularna Ariana)? Koristim ga svakodnevno već 4 mjeseca.

Savjesno slijedim upute svojeg pedijatra vezano za učestalo čišćenje nosića, inhalacije, kapanje antibiotskih kapi, pošteda od jaslica. Malecki nije dobio u ova 4 mjeseca upalu uha, bronhitis, imao je jednu večer visoku temperaturu što je možda i zbog vodenih kozica, a možda zbog streptokoka.
3. Što je po Vašem mišljenju više učinkovito ovakav način borbe protiv nosnih bakterija ili da više ne čistim savjesno nosić (počinjem raditi za 2 tjedna i naravno da neću moći više na ovaj način održavati zdravlje moga djeteta) pa kad se iskomplicira uzeti oralni antibiotik?

Hvala Vam na razumijevanju i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

22.12.2009. 18:00

1. Kada ste mi napisali da kapi za oči neće riješiti problem streptokoka da li je to značilo da se njega može riješiti isključivo sa oralnim antibiotikom? DA.

2. Kakvo je Vaše mišljenje o učestalim upotrebljavanjima nosnog aspiratora koji ide na usisavač (popularna Ariana)? Koristim ga svakodnevno već 4 mjeseca. JA TO NE BIH RADIO, OSIM U KRAJNJOJ NUŽDI.

3. Što je po Vašem mišljenju više učinkovito ovakav način borbe protiv nosnih bakterija ili da više ne čistim savjesno nosić (počinjem raditi za 2 tjedna i naravno da neću moći više na ovaj način održavati zdravlje moga djeteta) pa kad se iskomplicira uzeti oralni antibiotik? MISLIM DA ĆE SE I NOS, I DIJETE OPORAVITI ČIM VI KRENETE NA POSAO, A DA ĆE BAKTERIJMA TO BITI SASVIM SVEJEDNO.

dubili

31.12.2009. 00:30

Poštovani dr. Richter, moram priznati da sam se dobro nasmijala na komentar da će sa maleckim biti sve ok kada krenem raditi, i ja se tome nadam. Već smo mjesec dana isključivo doma, a stalno je nešto i kako si ne mogu pomoći i uvijek imam neke nejasnoće opet Vas trebam za mišljenje.
Završila je terapija sa rifocin kapima i tjedan dana je bio bez kapanja. Jučer smo otišli napraviti bris nosa i grla i docijepiti se Prevenarom. Nos mu ne curi, pluća su ok, napomenula sam doktorici da mu dobro pregleda uši jer se već tjedan dana stalno hvata za desno uho, ali i to je ok. Grlo mu je bilo upaljeno i ništa od cjepiva. Doktorica kaže da je najvjerojatnije viroza i da dođemo sutra na kontrolu.
1. Da li je moguće da dijete ima virozu bez temperature, bez da nosić curi, samo sa upaljenim grlom?
2. Sumnjam da bi to moglo biti od streptokoka, što Vi mislite?
Javit ću se čim budu nalazi gotovi jer me tako zanima što će pokazati bris.
Unaprijed zahvaljujem.

Želim Vam sretnu i uspješnu Novu godinu.