Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sumnja na alergiju na mlijeko?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Yuri

23.11.2021. 22:20

Poštovani,

Beba rođena u 36+1, sada ima 10 tjedana, hrani se majčinim mlijekom i Novalac 1 (otp 250ml majčinog mlijeka i 500ml Novalaca).

Od početka ga muče grčevi, grči se i gunđa u snu i bljucka. Jako nemirno spava od početka. Međutim vremenom se to pogoršalo te sada ima problem i sa stolicom. Stolica mu se prorijeđivala, prvo je ima svakodnevno, pa svaka dva dana i sada je nema već četvrti dan. Stolica nema sukrvice i nije sluzava. Jako se napinje i muči kada želi imati stolicu, a inače ima jake i česte vjetrove. Najveći problem je sada jako bljuckanje (par puta do sada i u mlazu), on ne može spavati u krevetiću jer mu se vraća sadržaj. Čujem ga kako guta i to ga probudi pa bude uznemiren. Smiri se samo kada ga stavimo na prsa jer mu je to povišeno. Hropće i pišti nakon hranjenja i često štuca, a i zakašlje se. Također se nekada probudi vriskom iz sna. I dogodilo se da je par puta odbijao jesti uz plač.
Porođajna težina 2620, sada 5640. U mjesec dana je dobio 2kg (15.10 3400, 16.11.5400, 23.11. 5640).
Pedijatrica misli da je problem da previše jede i da je dobio previše kila u mjesec dana. On jednostavno pita toliku količinu hrane i ne smiri se ako je ne dobije. Inače mi se čini kao dosta nezadovoljna beba kada je budan.
Bili smo na pregledu kod gastroenterloga i dijagnoza je alergija na mlijeko i preporučio nam je izbacivanje svih mliječnih proizvoda i prelazak na novo adaptirano mlijeko bez laktoze i mlijeka.

Molila bih Vas Vaše cijenjeno mišljenje jer sam zbunjena različitim tumačenjima.
1. Može li se dijagnoza za alergiju na mlijeko postaviti bez vađenja krvi i analize?
2. Gastroenterolog nam je rekao da mu damo jesti koliko hoće što se kosi s onime da previše jede i da mu treba smanjiti unos hrane. Koje je vaše mišljenje, je li problem u količini hrane? On je s mjesec dana već znao pojesti 120ml adaptiranog i pitati još.
3. Radi li se možda ipak o tihom refluksu posto mu se vraća sadržaj i on to guta? Trebamo li tražiti mišljenje drugog gastroenterloga?
4. Koji je Vaš savjet za stolicu?koliko često bi je trebao imati i kako mu mozemo pomoći da je ima? Gastroenterlog mu je propisao Waya d3 kapi.

Unaprijed zahvaljujem na vremenu i odgovorima!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2021. 12:30

U ovoj dobi se ne može pouzdano postaviti dijagnoza alergije na kravlje mlijeko. Stoga, u slučaju sumnje, može se uvesti specijalna formula za djecu (ekstenzivni hidrolizat sirutke ili elementarna formula) koju dobijate na recept. Od silnih napona normalno je da se hrana iz želudca vraća gore i to jest refluks no nea znakova da postoji bolest koju refluks uzrokuje (GERB). Kada god dijete ima bolove najučinkovitija je utjeha sisanje i zato tako puno jede i napreduje na težini. To je ujedno i dobar pokazatelj da je dijete zdravo. Pokušajte ga primiriti privijanjem uz sebe ili na neki drugi način ako je nedavno nahranjen, no ako ne usijete dajte mu jesti. Nema razloga za traženje drugog gastroenterologa. Što se tiče učestalosti stolica tu nema pravila.

Yuri

24.11.2021. 19:55

Hvala Vam puno na odgovoru.

Molila bih Vas samo još jedno mišljenje. Mislite li da previše jede za svoju dob te da je 2 kg u mjesec dana zbilja previše? Ponavljam, otprilike je to 500ml adaptiranog i 250 majcinog mlijeka. Strah me da mu dajem previše i da mu time uzrokujem te tegobe?
A s druge strane, ponekad ga je nemoguce smiriti (a pokusam sve, od stavljanja na grudi, nosenja, dude...)ako ne dobije jos jesti. Pokusavam mu dozirati hranu da mu nedajem previse no nikada ne znam je li sit ili bi jos jeo. Kada se nakon hranjenja buni i kada je nezadovoljan ne znam je li to zbog toga jer se prejeo ili jer je jos gladan. Ako mu ponudim da jos jede, on uredno prihvaca.
Koliko bi bebe njegove dobi trebale jesti u prosjeku?

Yuri

25.11.2021. 13:20

I zaboravila sam još napomenuti, pošto mu se vraća taj sadržaj koji on dio bljucne, a dio proguta, moramo li se bojati da to ne aspirira u pluća jer mu se vraća stalno i često dok spava i dok je budan, npr. dok ga nosimo.

Hvala još jednom!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2021. 11:25

Kada su izraženi grčevi sva utjeha ide na usta i dijete povučče puno više mlijeka nego mu treba. Katkada dijete dobije 50% tjelesne mase u mjesec dana. U ovoj dobi bi načelno trebao oko 150 ml mlijeka na kilogram težine dnevno. Zbog bljuckanja i vraćanja hrane iz želudca treba ležati sa povišenim uzglavljem - nakosite madrac u krevetiću. Ako Vam se čini da je uzeo dovoljnu količinu mlijeka prigodom obroka i postane nemiran tada ga pokušajte smiriti stavljanjem na svoj prsni koš. Ako ne uspije dodajte još malo hrane. Ovo je tipično ponašanje za kolike. Uvedite probiotik i zadržite smireni pristup.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2021. 11:25

Bljuckanje je česta pojava i u pravilu ne dolazi do značajnijeg zagrcavanja ili gušenja djeteta.