Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Syndrom pertusisa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DupanovicS

14.12.2019. 23:30

Postovani,

Djecaku od nepunih 7 mjeseci doktori na osnovu laboratorijskih nalaza KS sa DKS gdje su leukociti 24.2 a limfociti 83.2, i na osnovu uzete anamneze gdje su upoznati s cinjenicom da beba od drugog mjeseca zivota ima neprestano blago upaljeno grlo, zapusen nosic i da vec mjesecima kaslje. Na pocetku je to bilo blago kasljucanje koje je inhaliranjem bivalo bolje ali po prestanku istoga kasalj bi se vracao nazad da bih u zadnjih 20ak dana kasalj postao toliko jak i ucestal da bi se beba ucenula kasljuci, povremeno je znao da poplavi i da ne udahne zrak sve dok ne iskalje sekret i zaplace. Pedijatar je dao Th Azomex 1×2ml 5 dana, inhalacije s atrovent kapima u 2 ml hipertonicne fizioloske otopine 4 dana nakon cega se beba inhalira samo sa hipertonicnom otopinom. Nakon 12 dana su ponovljeni nalazi krvi koji pokazuju leukocite 18.3 i limfocite 82. Naime, moje pitanje je da li se beba mogla ili bolje receno trebala podvrgnuti nekim dodatnim ispitivanjima i pretragama da bi se takva dijagnoza 100% potvrdila i da bi se koristila odgovarajuca terapija jer nam je pedijatar rekao da ce nakon ponovljenih nalaza razmotriti opciju koristenja eritromicina 10 dana kao nastavak lijecenja velikog kaslja ili su pomenuti nalazi i anamneza dovoljni za postavljanje iste.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Prema svemu je riječ o hripavcu i dodatne pretrage nisu opravdane osim ako se pogoršava opće stanje. U ovoj fazi ne postoji test kojim bi se 100% utvrdio i sključilo postojanje uzročnika hripavca.