Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperaura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Visnja

12.01.2003. 07:57

Pozdrav!

1. molim, ako je majka dojilja prehladena, do koje temperature smije dojiti dijete i kako sniziti temperaturu?
2. dijete mi je staro 7 tjedana...kakva mora biti moja prehrana, sto smijem jesti a sto izbjegavati?

hvala...

Dr. Darko Richter

12.01.2003. 17:36

Temperatura 36,9 pod pazuhom još je normalna, pa možete dojiti. Povišena se temperatura snizuje isto za vas kao i za svakgo drugog.

Nema prehrane koja "mora" biti. Morate jedino normalno jesti, a znati da, više-manje, sve što pojedete ili udahnete, može putem mlijeka dospjeti u dojenče. I to ne mora biti ništa jako patogeno, ali nitko ne može živjeti pod zvonom. Što ne biste smjeli jesti? Sve ono što djetetu može škoditi, bio bi najtočniji odgovor. Neki misle da je to životinjsko meso (antropozofi, vegetarijanci), pa čak i mlijeko i jaja. No, nešto što je do neke mjerer podnošljivo za odrasloga, za dijete može biti izrazito štetno i deficitarno. Ako smo u okvirima normalnog većinskog ponašanja, moralo bi vam biti jasno što to ne biste smjeli unositi u sebe za vrijeme dojenja, kao i što biste morali. Jelovnik vam nitko ne može propisivati.