Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tetraparesis mixta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Djurdjica

21.01.2002. 12:44

Po{tvani,
imam sina 16 mjeseci, rodjen sekcijom na predvi|en termin. Trudno}a je bila uredna i kontrolirana. Danas ima dijagnoze:
- tetraparesis mixta
- status post PV IVH et PVL
- strabismus convergens pp.oc.sin.
MR u~injen 31.12. na "[alati" sa zaklju~kom: MR nalaz mozga upu}uje na sekvele periventikularne leukomacije sa znacima ranijeg periventikularnog krvarenja desno te znacima lezije u bazalnim ganlijama lijevo. Blaga difuzna kortikalna atrofija fronto-parijetalno. Fizikalnu terapiju obavljamo od 2. mjeseca rodjenja djeteta (po Vojti), a on jo{ ne posijeda se, ne pu`e, ne hoda...
Molim za savjet na koji na~in mu jo{ mogu pomo}i i pojasnite molim zaklju~ak MR te mi odgovorite uslijed ~ega dolazi do krvarenja na mozgu (koje je navodno nastalo pri porodu). Zahvalna mama.

prof dr sc Ana Votava-Raić

23.01.2002. 20:12

Cijenjena gospođo Đurđice, na ovaj način nije moguće dati pouzdane odgovore na Vaša pitanja. Dijagnoze koje navodite su ozbiljne, pa zaslužuju razgovor s odgovorima (ako je moguće s preciznošću odgovoriti) s kompetentnom osobom, a to je pedijatrijski neurolog, eventualno uz druge subspecijalizirane stručnjake (i dodatne pretrage). Nažalost, komplicirane situacije u pravilu se ne mogu riješiti kod kuće i "na brzinu". Iskreno žaleći što Vam ne mogu pomoći na način koji ste priželjkivali, pozdravljam Vas i preporučam Zavod za neurologiju Klinike za pedijatriju (na Rebru, u Zagrebu).

Djurdjica

24.01.2002. 12:02

Postovana prof. Raic,
iskreno zahvaljujem i na ovom odgovoru svjesna da ovaj problem ne mogu "rjesiti" "na brzinu". Bit cu preciznija s pitanjem: zanimalo me da li jos nesto (vjezbe) moze pomoci osim vjezbi po Voyti i gdje?
Pomogli ste mi i ovakvim odgovorom, jer niste olako odgovorili na situaciju koja je uistinu komplicirana, ali nije nerjesiva jer prema nalazu neuropedijatra mentalno je sve u redu osim motorike koju mozemo kroz jedan dulji period poboljsati vjezbanjem.
Jos jednom od srca hvala i primite srdacan pozdrav iz Vinkovaca.

prof dr sc Ana Votava-Raić

25.01.2002. 21:33

Cijenjena gospođo Đurđice, mogu Vam samo kratko odgovoriti da je rana fizikalna terapija izuzetno značajna (po jednoj od poznatih metoda npr. Vojta, Bobath) u procesima razvoja psihomotoričkih funkcija, pa je uporno provodite, naravno pod kontrolom stručne osobe. Za eventualnu medikamentoznu terapiju treba konzultirati neuropedijatra. Mnogo pozdrava !