Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Visok CRP, upale grla


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana3006

01.11.2023. 14:40

Poštovani,

Djevojčica, 4 godine, u 5. mjesecu ove godine imala je opsežnu upalu pluća s s izljevima, a CRP vrijednost bila je 600.
Bila je na bolničkom liječenju te je upala pluća uspješno sanirana, na kontrolnom pregledu je ustanovljeno da je sve u redu i dijete je cijelo ljeto bilo bez infekcija.

Početkom 10. mjeseca dobila je visoku temperaturu, pedijatar je posumnjao na upalu grla, a nalazi krvi su bili:
CRP: 132 (0-5)
LEUKOCITI: 15 (5-13)
NEUTR. Seg: 77 (44-72)
LIMFOCITI: 16 (20-46)
NEUTROFILNI: 11.50 (1.40-8)
Dijete je nakon pregleda i nalaza dobilo klavocin te je na liječenje uspješno odgovorila. Kontrolni nalaz krvi nismo radili jer je pedijatar smatrao da je nepotrebno.

Prošlu nedjelju, nakon što je krenula u vrtić, ponovno dobiva visoku temperaturu, žali se na grlo te dan nakon nakon, u ponedjeljak, 2. dan temperature, ponovno vadimo krv, urin, ali i bris nosa i grla.
Vrijednosti krvi su:
CRP: 53.7 (0.1-5)
MCH: 26.6 (27.4-33.9)
MON: 1.39 (0.3-1.2)
NEUT: 72.2 (44-72)
LYMPH: 14.7 (20-46)
MON: 12.9 (2-12)

Ostale vrijednosti krvi te urin su bile uredni. Djevojčica je nakon pregleda pedijatra i nalaza krvi dobila antibiotik Cefiksim. Temperatura se povukla iste večeri.

Danas, u srijedu, dobivamo nalaz brisa grla, u kojem stoji:

fiziološka flora:
1. bez značajnih aerobnih uzročnika gornjeg respiratornog trakta

U aerobnoj kulturi je porasla fiziološka aerobna flora / tranzientna flora gornjeg respiratornog trakta.
Među poraslim mikroorganizmima:
nisu uočeni bakterijski uzročnici od važnosti za gornji i donji respiratorni trakt: Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes (bHS-A), kao ni Staphylococcus aureus.

Za donji respiratorni trakt klinički relevantne bakterije: Legionella pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae (uzročnici upale pluća) nisu obuhvaćene ovom pretragom. Ovi mikroorganizmi se teško i dugotrajno uzgajaju na podlogama te se u ovom slučaju preporučuje PCR pretraga na uzročnike pneumonije. Klinički nalaz hiperemije sluznice ždrijela i bronhitisa je u 85% svih slučajeva uzrokovan virusnim respiratornim infekcijama. Aerobna respiratorna kultura dokazuje samo "klasične" bakterijske infekcije / kolonizacije ždrijela, dok respiratorni multiplex PCR dokazuje virusne uzročnike poput (virusa gripe, resp. sincicijskog virusa, metapneumovirusa, rinovirusa, adenovirusa, koronavirusa ...)

Što nam je činiti?
Na što sugerira ovaj nalaz?
Je li moguće da je zbilja bila upala grla unatoč ovakvom nalazu?

Također, ima li sugestija laboratorija za dodatne nalaze za bakterije donjeg dišnog sustava smisla ako je dijete pregledano kod pedijatra te je ustanovljeno da je grlo upaljeno, a pluća “čista”?
Je li to i vaša sugestija?

Ovaj put pušemo i na hladno te se ispričavamo zbog dugog posta.
Također, je li moguće i da su tolike vrijednosti CRP-a kod “normalnih” dječjih infekcija?

ivana3006

05.11.2023. 11:35

Priča se nastavlja…
Kao što sam napisala, u ponedjeljak navečer, nakon 1. doze antibiotika, povukla se temperatura.

Ipak, djevojčica je jučer, 5. dan antibiotika, za kojeg ne znam pije li ga utemeljeno, počela s kihanjem i kašljanjem. Danas, 6. dan antibiotika, taj kašalj je konstantan te imam osjećaj da smo na početku, iako se vjerojatno vrtimo u krug (i njezina seka je dobila antibitoik zbog upale grla, a prati je intezivan kašalj kroz cijeli mjesec).

Zaboravila sam napomenuti da je sredinom listopada imala jedan laringitični napadaj, koji je uspješno saniran Pulmicortom, a potom nastavljeno liječenje kroz 4 dana.

Svakako je planiramo ponovno odvesti na pregled kod pedijatrice u ponedjeljak ako se kašalj nastavi, no je li po vašem mišljenju potrebno produžiti liječenje antibiotikom i štiti li je on imalo u ovom trenutku?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2023. 14:05

Nalazi krvi mogu odgovarati virusnoj upali ždrijela. Kašalj i nove smetnje ukazuju da je virusna infekcija i nadaje prisutna te da je možda došlo i do nove virusne infekcije. Istraživanje mogućih uzročnika upale doljnjih dišnih puteva se ne radi u ovakvoj situaciji, niti je to tehnički izvedivo u ovoj dobi. Osnovno je pratiti opće stanje djeteta i kontrolirati lab nalaze. Produljavanje antibiotika ili uvođenje novog bez čvrstih argumenata u nalazima i statusu djeteta nije preporučljivo.