Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6211 | Broj poruka: 24874

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


zabrinuta mama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lejlaa83

04.06.2019. 08:35

Veliki pozdrav, djevojcica ima 7 god i zadnji par dana u toku noci se probudi i povrati jednom i legne ponovo spavati. U toku dana je super igra se jede lijepo, e sad ona je malo pokrupna i voli da jede. Sad me zanima dali je mozda hrana u pitanju da joj izbacim veceru bili smo kod doktora izbacili smo tesku hranu navecer uva sam joj supice al opet povrati i to samo tekucinu i kiselo smrdi

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.06.2019. 09:10

Pokušajte dati večeru minimalno 2 sata prije odlaska u krevet, količinski neka bude manja i sa što manje tekućine (neka bude kruta hrana). Podignite uzglavlje kreveta. Ako se smetnje nastave konzultirajte gastroenterologa.

Antonija185

16.08.2019. 14:50

Poštovsni doktore, imam toliko toga za ispisati, unaprijed se ispričavam ako u kojem dijelu budem nejasna..
Dakle, dječak je rođen sa rascjepom sekundarnog nepca za koje nismo znali do nakon rođenja. Kako je vrijeme prolazilo mislila sam da će nam to bit jedini problem ali eto, uvijek nešto novo iskrsne. Rođen je kao velika beba 4460g i 56cm, suprug i ja smo visoki jako tako da nisam ni očekivala mrvu. Po meni porod sam nije bio neka drama ali sama spoznaja da je dijete veliko vjerujem da je imala utjecaja na njega u nekom smislu. Vodila sam ga trima neuropedijatrima jer mi se činio "čvrst", mlati rukama i nogama baš dosta (i dan danas, sad je 5,5mj) živ je ukratko, i Mooro ga dan danas zeza, trzne se štrecne kod usnivanja, pa i pri budnosti jer "nije stabilan" na leđima. Tu dolazimo do naravno distonije, malo hipertonusa u rukama kao, noge navodno ok. Napominjem da smo ga na prve preglede fizijatrima i neuropedijatrima vodili dok je bio u paklu grčeva i nadutosti , sad mu je ostala samo nadutosttako da su njegove kretnje bile extra, mlatio je i bio na sve strane od nervoze.i dan danas dok ga muči , kad treba podrignut, prdnuti, ili bljucnuti on se tako unervozi i mlatara rukama i nogama.naravno to je oak okarakterizirano kao višak pokreta koje treba usmjeriti a ne da on mlatara..uvjerena sam i da je refluks u pitanju bio,možda i dan danas, diže mu se žgaravica pa bljucne i 2h nakon obroka, plakanje pred spavanje ga često uhvati i nervoza..vodimo ga na vježbe i trudim se koliko mogu doma s njim vježbati, vojtu najviše forsiraju a neurop kaže da on nije za vojtu već za bobath, sad kako da ja to objasnim terapeutici koja radi po nalogu fozijatrice. Ja smatram da mu vojta ne treba i da bi mu bobath više pomogao no dobro.prepisat ću vam zadnji nalaz neurop, prije čega napominjem još da on šake u potrbušnom položaju zna često po podlozi onako povući na unutra, i igračke hvatati unaopako sa dlanovima na van. Ne zadražava puno igračke u rukama, uzme ih i donese do usta ali ne zadrži ig duže u rukama

Neurološki status:živahne obilne spontane motorike distonog tipa, hvat u srednjoj liniji ali neprecizan zbog posebno izraženih distonija šaka i ruku,ima kontakt šaka šaka, šaka usta.socijalan kontakt primjeren dobi,smije se,prati po horizontali i vertikali.glsvica uredne konfiguracije,epikantus,manja brada (to često pišu i ne kužim to meni izgleda normalno ali nisam ja doktor da sudim),rascjep nepca, vf 0,5x0,5cm.tonus mišića promjenjiv od hiper do hipotonuss.pokretljivost u svim zglobovima,abdukcija kukova uredna.patelarni tetivni ref uredni,plantarni Grasp poz,plantarni ref lepeza.u leđnom položaju obilne spontane motorike ne zauzima stabilan leđni položaj zbog izvijanja.rotira se u boku.pri trakciji glava ne zaostaje.u pronaciji oslon na podlaktice,nestabilan (ja bi rekla da je stabilan inače,ali u tom trenu očito nije bio).u ventralnoj suspenziji glava i zdjelica u razini.u vertikalnoj križa noge i izvija ih. (Molim vas ako možete to objasniti,znate da po internetu svašta piše vezano uz križanje nogu. To križanje se očito dogodilo u tom trenu, ali do sad to nije nitko posebno napominjao)
Uz mozga:IHP medioponirana.subarahnoidalni prodtori uredne širine.fissura syllvi se prikazuje.komore simetrične,uredne veličine.corpus colosum u cjelosti se prikazuje.pleksusi choroidalis voluminozniji (molim vas ako možete i to objasniti?). Pulsacije krvnih žila uredne.cirkulacija likvora uredna.parenhim uredne ehogenosti.
....to je nalaz, ovo u zagradama su moja pitanja i komentari.
Doktorica nas šalje na daljnje pretrage za metaboličke bolesti za koje ako se nalaz pokaže loš idemo radit magnet glave.
Znam da vi napamet ne možete nagađati ništa, ali eto, ako može vaš komentar.
Hvala vam unaprijed i isprike na pre dugom postu.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 15:10

Ništa od navedenog ne ukazuje na neurološku bolest i za očekivati je uz potporu fizikalne terapije da će sve biti uredu. Voluminozniji pl. ch. ne znače ništa, riječ je o nakupinama kapilara iz kojih se izlučuje likvor. Možete konzultirati ponovno fizijatra i priupitati za promjenu terapije, ii eventualno konzultirati drugog fizijatra. Metaboličke pretrage su uobičajeni postupak i ne trebate se brinuti obzirom da ništa od navedenog ne pobuđuje sumnju na postojanje ovih bolesti.

Antonija185

22.08.2019. 10:35

Poštovani doktore, hvala Vam na odgovoru. Mene najviše brine to njegovo uvrtanje šake, jer te "crvolike" kretnje znaju upućivat na svašta a te rukice su mu malo nekad ko da nisu njegove.oslanja se on potrbušno na njih ali desni dlan stalno uvrne po podlozi.i te kao distone kretnje ruku.. naravno da mi prvo padne na pamet cerebralna paraliza, toga se strašno i bojim. Nastavljamo sa vježbama,obavit ćemo metaboličke pretrage te idemo i genetičaru.