Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zabrinuta mama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lejlaa83

04.06.2019. 08:35

Veliki pozdrav, djevojcica ima 7 god i zadnji par dana u toku noci se probudi i povrati jednom i legne ponovo spavati. U toku dana je super igra se jede lijepo, e sad ona je malo pokrupna i voli da jede. Sad me zanima dali je mozda hrana u pitanju da joj izbacim veceru bili smo kod doktora izbacili smo tesku hranu navecer uva sam joj supice al opet povrati i to samo tekucinu i kiselo smrdi

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.06.2019. 09:10

Pokušajte dati večeru minimalno 2 sata prije odlaska u krevet, količinski neka bude manja i sa što manje tekućine (neka bude kruta hrana). Podignite uzglavlje kreveta. Ako se smetnje nastave konzultirajte gastroenterologa.

Antonija185

16.08.2019. 14:50

Poštovsni doktore, imam toliko toga za ispisati, unaprijed se ispričavam ako u kojem dijelu budem nejasna..
Dakle, dječak je rođen sa rascjepom sekundarnog nepca za koje nismo znali do nakon rođenja. Kako je vrijeme prolazilo mislila sam da će nam to bit jedini problem ali eto, uvijek nešto novo iskrsne. Rođen je kao velika beba 4460g i 56cm, suprug i ja smo visoki jako tako da nisam ni očekivala mrvu. Po meni porod sam nije bio neka drama ali sama spoznaja da je dijete veliko vjerujem da je imala utjecaja na njega u nekom smislu. Vodila sam ga trima neuropedijatrima jer mi se činio "čvrst", mlati rukama i nogama baš dosta (i dan danas, sad je 5,5mj) živ je ukratko, i Mooro ga dan danas zeza, trzne se štrecne kod usnivanja, pa i pri budnosti jer "nije stabilan" na leđima. Tu dolazimo do naravno distonije, malo hipertonusa u rukama kao, noge navodno ok. Napominjem da smo ga na prve preglede fizijatrima i neuropedijatrima vodili dok je bio u paklu grčeva i nadutosti , sad mu je ostala samo nadutosttako da su njegove kretnje bile extra, mlatio je i bio na sve strane od nervoze.i dan danas dok ga muči , kad treba podrignut, prdnuti, ili bljucnuti on se tako unervozi i mlatara rukama i nogama.naravno to je oak okarakterizirano kao višak pokreta koje treba usmjeriti a ne da on mlatara..uvjerena sam i da je refluks u pitanju bio,možda i dan danas, diže mu se žgaravica pa bljucne i 2h nakon obroka, plakanje pred spavanje ga često uhvati i nervoza..vodimo ga na vježbe i trudim se koliko mogu doma s njim vježbati, vojtu najviše forsiraju a neurop kaže da on nije za vojtu već za bobath, sad kako da ja to objasnim terapeutici koja radi po nalogu fozijatrice. Ja smatram da mu vojta ne treba i da bi mu bobath više pomogao no dobro.prepisat ću vam zadnji nalaz neurop, prije čega napominjem još da on šake u potrbušnom položaju zna često po podlozi onako povući na unutra, i igračke hvatati unaopako sa dlanovima na van. Ne zadražava puno igračke u rukama, uzme ih i donese do usta ali ne zadrži ig duže u rukama

Neurološki status:živahne obilne spontane motorike distonog tipa, hvat u srednjoj liniji ali neprecizan zbog posebno izraženih distonija šaka i ruku,ima kontakt šaka šaka, šaka usta.socijalan kontakt primjeren dobi,smije se,prati po horizontali i vertikali.glsvica uredne konfiguracije,epikantus,manja brada (to često pišu i ne kužim to meni izgleda normalno ali nisam ja doktor da sudim),rascjep nepca, vf 0,5x0,5cm.tonus mišića promjenjiv od hiper do hipotonuss.pokretljivost u svim zglobovima,abdukcija kukova uredna.patelarni tetivni ref uredni,plantarni Grasp poz,plantarni ref lepeza.u leđnom položaju obilne spontane motorike ne zauzima stabilan leđni položaj zbog izvijanja.rotira se u boku.pri trakciji glava ne zaostaje.u pronaciji oslon na podlaktice,nestabilan (ja bi rekla da je stabilan inače,ali u tom trenu očito nije bio).u ventralnoj suspenziji glava i zdjelica u razini.u vertikalnoj križa noge i izvija ih. (Molim vas ako možete to objasniti,znate da po internetu svašta piše vezano uz križanje nogu. To križanje se očito dogodilo u tom trenu, ali do sad to nije nitko posebno napominjao)
Uz mozga:IHP medioponirana.subarahnoidalni prodtori uredne širine.fissura syllvi se prikazuje.komore simetrične,uredne veličine.corpus colosum u cjelosti se prikazuje.pleksusi choroidalis voluminozniji (molim vas ako možete i to objasniti?). Pulsacije krvnih žila uredne.cirkulacija likvora uredna.parenhim uredne ehogenosti.
....to je nalaz, ovo u zagradama su moja pitanja i komentari.
Doktorica nas šalje na daljnje pretrage za metaboličke bolesti za koje ako se nalaz pokaže loš idemo radit magnet glave.
Znam da vi napamet ne možete nagađati ništa, ali eto, ako može vaš komentar.
Hvala vam unaprijed i isprike na pre dugom postu.
Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 15:10

Ništa od navedenog ne ukazuje na neurološku bolest i za očekivati je uz potporu fizikalne terapije da će sve biti uredu. Voluminozniji pl. ch. ne znače ništa, riječ je o nakupinama kapilara iz kojih se izlučuje likvor. Možete konzultirati ponovno fizijatra i priupitati za promjenu terapije, ii eventualno konzultirati drugog fizijatra. Metaboličke pretrage su uobičajeni postupak i ne trebate se brinuti obzirom da ništa od navedenog ne pobuđuje sumnju na postojanje ovih bolesti.

Antonija185

22.08.2019. 10:35

Poštovani doktore, hvala Vam na odgovoru. Mene najviše brine to njegovo uvrtanje šake, jer te "crvolike" kretnje znaju upućivat na svašta a te rukice su mu malo nekad ko da nisu njegove.oslanja se on potrbušno na njih ali desni dlan stalno uvrne po podlozi.i te kao distone kretnje ruku.. naravno da mi prvo padne na pamet cerebralna paraliza, toga se strašno i bojim. Nastavljamo sa vježbama,obavit ćemo metaboličke pretrage te idemo i genetičaru.

Antonija185

04.10.2019. 14:50

Poštovani doktore,oisala sam Vam iznad.. u obradi smo kod neurop i provodimo vježbe. Naručeni smo gastroenterologu, na našu inicijativu. On je kao malen već bio kod gastroent i bilo je sve u redu. Krva slika mu je u redu, urin također. Ali to dijete konstantno po cijele dane plače i nervozan je. On ima 7mj, bojim se da mu taj nemir i plač i nervoza ne ostave trajnje posljedice jer to traje doslovno 7mj. Nikad ne može u miru zaspati već nakon muke od plakanja i dok ispusti zrak koji ga očigledno muči. Promijenili smo mlijeko ali bezuspješno kao što sam već pisala on ima rascjep nepca, očigledno se naguta puno zraka,doslovce čujem dok zrak proguta,i nekad kad zaspe zna se probudit u vrištanju nakon čega podrigne ili ispusti vjetar.nema mira jedne sekunde stalno je u pokretu i stalno je nervozan. Uz distoniju (u položaju na leđima dok digne ruke u zrak zna nekontrolirano ih lupnuti od podlogu,ne uvijek i ne stalno ali često, ne znam da li će to proći ili?) Neurop muči ta njegova nervoza i nemir, kao višak spontane motorike. Svi ultrazvuci mozga su u redu a rađeno ih je od rođenja barem 5. Te nakon što nam stignu nalazi na metaboličke bolesti će doktorica vidjeti da li ćemo raditi magnet glave. Molim Vas možete li mi reći svoje mišljenje i kojim putem krenuti. Hvala i isprike na dugom postu

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.10.2019. 09:40

Prpeoručam pregled stolice na skriveno krvarenje i na Clostridium difficile. Također bi bilo preporučljivo napraviti ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa. O daljem postupanju ćete se dogovoriti s gastroenterologom (ev promjena hrane). Možete davati simetikon kapi (Espumisan, SAB simplex) - redovito, u propisanoj dozi - nedužne su i olakšavaju eliminaciju plinova iz crijeva.

Antonija185

05.10.2019. 11:00

Poštovani doktore hvala Vam na odg i savjetu dok čekamo termin kod gastroent.koji je tek za 3tj svakako ćemo obaviti te pretrage.možete li mi samo reći da li njegove te probavne smetnje utječu na njegov nemir odnosno na tu spontanu motoriku, ja vidim dok ga muči to da se najviše uzmlatara i klati tim rukama i lupa nogama, kad se malo olakša bude i malo mirniji.makar to traje gotovo cijeli dan.

sanidica

09.10.2019. 15:45

Postovani, beba je rodjena u 38 +2 tjednu sa 3245, pusteni smo sa 3280 , iskljucivo je dojen, fino napreduje, cesto piski i kaki , stolica je bila zuta kao boja senfa ,medjutim poslednje dvije, tri su zelenkaste. Da li to znaci da beba ne uzima zadnje mlijeko i da li je to razlog da ze zabrinem ? Da napomenem da dobro napreduje, danas mu je 16.dan i izmeren je ima 4110g. Sta da radim da beba primi i zadnje mlijeko ukoliko on dok sisa zaspi ? Pozdrav

Antonija185

09.10.2019. 15:45

I još jedno pitanje, ispričavam se unaprijed, dijete u položaju na leđima zna dok digne ruke u zrak naglo ih spustiiti od podlogu,navodno te distone kretnje koje kao kao izbace iz ravnoteže. Mene to strašno brine, on ima malo nespretan hvat zbog tog.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.11.2019. 11:50

Antonija: opisna pojava Vas ne bi trebala zabrinjavati. Redovito pratite motorički razvoj i po potrebi uključite razvojnu gimnastiku.

Sandinica: zelena stolica nema značaja, često se viđa, najvažnije je da dijete dobro napreduje.

sanidica

04.12.2019. 12:45

Postovani, unaprijed se izvinjavam ako pitanje postavljam na pogresnom mjestu. Naime , imam bebu od 10 sedmica, iskljucivo dojenu, na redovnim kontrolama dobijao je po 2kg sto je izuzetno dobar napredak. Rodjen je sa 3245g na zadnjoj kontroli imao je 7400g. Medjutim poslednjih nekoliko dana odbija ds doji kad je budan i to je zato sto imam prejak refleks otpustanja mlijeka koji se pojavio ovih poslednjih dana. Grudi su mi meke, ne osecam da se prepunjene i tvrde ali kad pocne da dojim osecam kao igle i kontrakcije u obe dojke. On pocne histericno da doji onda vristi , mlijeko mu curi iz usta a ja ako taknem to bas prska jak mlaz. Dok je pospan preko dana i nocu sisa ok, ali ako se malo zaigramo i onda kasnijd pocne stavljati rukicu u usta ja ponudim on vristi i ne zeli. Cim ga podignem prestane da place. Je li moguce da nije tad gladan ? Kako da smanjim taj refleks? Pokusala sam promijeniti polozaj,medjutim ne umije da doji dok je na meni, pokusala sam se izdojiti izdajalicom taj prvi mlaz, medjutim ne znam koliko smijem izdojiti cini mi se sto vise drzim vise prska nikako da popusti. Jako bih volela da nastavim da dojim, da ne prelazim na flasicu ali ne znam sta da radim po ovom pitanju. Hvala unaprijed i izvinjavam se na opsirnom postu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Pokušajte ponuditi dojku prije nego dijete postane jako gladno, naime ako naglo atakira dojku refeks otpuštanja mlijeka bude jači. Pokušajte dva uzastopna podoja s iste dojke, drugu dojku izdajajte i mlijeko zamrznite. Pokušajte prije podoja izdojiti 50 ml. Dojenje u ležećem položaju na leđima može pomoći ako tehnički bude moguće od strane djeteta.

sanidica

12.03.2020. 22:20

Postovani dr, imam bebu od 5 i po meseci, poslednja 2 dana sam prinetila da place prije nego sto pocne da piski ali i tokom samog uriniranja. On krene da place kao da my nesto smeta, ja onda cekam i nakon pola minuta krene da piski i place, uvija se kao da ga boli i smeta i onda bude sce ok, ovako je veseo i aktivan, nema temperaturu. Bili smo kod pedijatra, pregledao ga he i rekao da je sve ok, piša je ok, dao mi je upyt za laborstoriju da proverimo urin ako byde imao temperaturu ili ako i dalje narednih dana bude tako plakao. Ja cu sutra uzeti tu kesicu da proverim jer mislim da fa nesto smeta. Evo upravo je ssda plakao i upiskio se . Sta mislite, sta moze biti ? I da li my trebam povlaciti kozicu kako bih ga oprala ?
Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.03.2020. 15:05

Kožica se povlači koliko je moguće bez primjene veće seile - kožica ne bi trebala naakon toga pocveniti ili popucati. Primarnoo treba isključiti upalu mokraćnih kanalaz što ste vjerujem do sada učinili.

sanidica

21.03.2020. 16:10

Uradili smo snalizu urina, posto je na stranom jeziku jer zivimo vani nisam bas sigurna oko prevoda, ali kako sam shvatila pise bakerije u urinu bez znacajnih leukocita. Pedijatra sam zvala rekao je da je ok , da beba samo dobro nastavi da pije. Moja beba doji na zahtev, vodu jos nismo uveli, on jos uvek place kad piski, a piski redovno, ne znam sta moze biti uzrok. Inace je veseo, nema temp. I eto kratko zaplace prije i za vrijeme uriniranja, ali ne uvijek. Nor juce je bio bez pelene i upiskio se a nije ni plakao. Pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2020. 09:25

Očigledno nema znakova upale, nemojte brinuti.

sanidica

25.06.2020. 08:30

Postovani, imam bebu koja je napunila 9 meseci. Jos uvek nije dosao sam u sedeci polozaj s boka. Patronazna sestra mi je rekla da ne treba da ga stavljam da sedi da je najbolje da to uradi sam, pa sam tako.i ucinila..Medjutim na redovnom pregledu devetog meseca pedijatar mi je rekao da ga stavljam.da sedi i okruzim jastucima jer beba nije stabilna . Sta mi je ciniti ? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.07.2020. 23:45

Neka što više vremena provodi na podu, postavljajte bebu da sjedi na tvrđoj podlozi, s raširenim nogicama, kako bi učvrstio trup u tom položaju. Kada postane stabilan, postavite ga u kosi bočni položaj - dok sjedi obje ruke oslonite na podlogu postranično od noge (lijeve, potom i desne) pri čemu nogice treba lagano savijati u koljenima - to je priprema za prelaz u četveronožni stav. Nemojte dopusti oslanjanje na stopala - naročito skakutanje u krilu koje uobičajeno obožavaju. Potražite savjet fizijatra ili fizioterapeuta.