Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zagledavanje u jednu točku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sunce225

10.01.2019. 23:50

Poštovani,
moja djevojčica od 11 mjeseci već nekih mjesec dana svakodnevno se nekoliko puta zagleda u jednu točku na nekoliko sekundi. Ako joj se u tom trenutku obratim u vecini slucajeva odmah odreagira, ali ponekad ne. Kao da se potpuno iskljuci. S 8 mjeseci počela se dizati na noge i motorički jako dobro napreduje. Puzi, sjedi, vrlo je živahna i tijekom noći se češće budi što pripisujem rastu zubića, a ujutro mi djeluje dosta umorno. Pokušava stajati bez oslonca i dok hoda uz namještaj podiže se na prstiće, povremeno se spusti na puna stopala. Kad stoji bez oslonca onda stoji na punim stopalima. Dosta brblja i govori mama, tata, dada..... Odaziva se na svoje ime, reagira na riječi koje razumije, smije se i gleda u oči, reagira na moj smijeh......Već neko vrijeme podiže ruku u zrak i kažiprstom i palcem pokazuje na stvari oko sebe, na ljude što pretpostavljam da je dio normalnog razvoja djeteta. Do sada nije bila prehlađena niti bolesna.
Trudnoća je protekla u redu, vaginalni porod bez epiduralne, rođena je s 2,9 kg i Apgar 10/10. U početku nije odmah prihvatila prsa i u bolnici joj tijekom dana nisu ništa davali pa je dehidrirala te je 4.dan završila na infuziji. Dok je bila na infuziji izdajala sam se tako da je cijelo vrijeme na majčinom mlijeku i nakon skidanja infuzije počela je normalno cicati. I sada s njenih 11 mjeseci još uvijek dojim. O djetetu brinemo samo njen tata i ja, većinu vremena je sa mnom jer suprug radi. Tijekom dana joj dosta pričam tako da mislim da se u tom trenutku zagledavanje mozda dijete zeli malo odmoriti.
Meni je kao djetetu od 12 godina bila postavljena dijagnoza epilepsije za koju se kasnije u odrasloj dobi smatra da vjerojatno nije bilo riječ o epilepsiji. Inače sam bez terapije i više od 10 godina bez ikakvog napada. 
Ne znam da li je to njeno zagledavanje iz neke dosade jer joj često pričam, zbog umora ili se radi o nekom neurološkom problemu. Bliži se dan cijepljenja MPR-om pa sam zabrinuta da se možda nešto neurološki zbiva kod nje na šta bi trebalo obratiti pažnju. 
Da li trebamo brinuti da postoji mogućnost da se radi o epilepsiji ili o nečemu drugom ili je to samo jedna od normalnih faza u razvoju djeteta? Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2019. 11:56

Preporučam pregled neuropedijatra i EEG prije cijepljenja.